Şase oameni au fost internaţi în spitalul din Debreţin, după ce au început să se simtă rău şi le-au apărut pete roşii pe piele. Medicii spun că aceştia suferă de o formă uşoară de antrax. Potrivit autorităţilor, doi dintre bolnavi lucrează într-o fermă pe a cărei păşune au fost găsite, luna trecută, resturile mai multor vaci tăiate ilegal. Probele luate de la animale au arătat că două dintre ele erau infectate cu antrax.
Pentru infecţia cu antrax, specialiştii au o explicaţie. În urmă cu câteva săptămâni, după o ploaie torenţială apa a ieşit din albia unui râu, însă cu spori de antrax care s-au depus pe iarbă. Animalele au mâncat-o şi astfel s-au contaminat.
Ferma de la care provin animalele a intrat în carantină, iar toate animalele din trei localităţi au fost vaccinate.
„Vă putem spune că o cantitate semnificativă de carne sacrificată ilegal a ajuns la o companie care o distribuie către consumatorul public”, a declarat Gyorgy Spisak, funcţionar la primăria din Tiszafured .
Localnicii se tem acum că boala s-ar putea răspândi.
Autorităţile maghiare dau însă asigurări că au reuşit să oprească la timp consumarea cărnii infestate. La rândul lor, oficialii români spun că nu avem motive să ne îngrijorăm.
„Nu există niciun pericol, este un caz izolat, punctual, provenit dintr-o tăiere ilegală în Ungaria care nu acţionează, nu se răspândeşte, acţionează local, nu a fost emisă o alertă internaţională, nu este pericol pentru România”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Nu este primul caz de acest fel din Ungaria. În septembrie anul trecut, o infecţie izolată cu antrax a fost depistată într-o fermă de oi.