Potrivit sondajelor de opinie realizate înaintea alegerilor, Partidul Social-Democrat şi Partidul Poporului se situează în preferinţele celor aproximativ șase milioane de austrieci cu drept de vot. Pe locul al treilea este Partidul Libertăţii, eurosceptic şi de extremă-dreapta. Social-democraţii actualului cancelar Werner Faymann au promovat o în campanie măsuri pentru protecţia locurilor de muncă şi redistribuirea averilor printr-o nouă taxă aplicată milionarilor. Alegătorii au opinii diverse, unii dorind chiar o schimbare a actualei formule de guvernare.
„Votez Partidul Verde. Pentru mine nu este altă alternativă bună. Am doi copii, aşadar pentru mine educaţia este foarte importantă şi astfel avem grijă de cei mici şi deasemenea privim un pic spre viitor”, spune un alegător.
„Aş dori să văd o schimbare, cu unul dintre partidele mari actuale formând o coaliţie cu un partid mai mic”, adaugă un altul.
Conservatorii din Partidul Poporului au pledat pentru creşterea economică prin dezvoltarea afacerilor. Marea problemă, în opinia multora, este partidul anti-imigraţie condus de Heinz-Christian Strache.
„Mulţi vor vota, probabil, partidul lui Strache, cel de extremă-dreapta, pentru că nu văd altă modalitate de a prostesta. Este regretabil, mi-aş fi dorit să existe o altă cale. Eu, de exemplu, votez comuniştii”, susține unul dintre votanți.
Heinz-Christian Strache nu vrea să fie comparat cu predecesorul său, extremistul Jorg Haider, care a reuşit să aducă Partidul Libertăţii în parlament, la alegerile din 1999. La vremea respectivă, intrarea extremei-drepte la guvernare în Austria a atras sancţiuni din partea Uniunii Europene.