©FOTO: Gulliver/GettyImages
Preşedintele Partidului Justiţiei şi Dezvoltării şi totodată premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, a fost întâmpinat de mii de susţinători la Ankara. În faţa lor a revendicat victoria în cel mai disputat scrutin al ultimilor ani, în urma căruia a recâștigat majoritatea absolută pierdută în scrutinul precedent, din iunie.
Este un triumf al democraţiei, a declarat el în faţa mulţimii.
„Pentru noi au fost mai mult decât simple alegeri. A fost în joc viitorul ţării noastre, interesele noastre erau în pericol. Aveam doar două variante. Să alegem între haos şi stabilitate”, a spus Davutoglu.
De când a devenit preşedintele Turciei, Recep Erdogan, în vârstă de 61 de ani, s-a retras din partidul pe care l-a înfiinţat. Rămâne însă la fel de popular şi simbolul pentru care au votat cei mai mulţi turci. Înfrângerea partidului AKP în urmă cu cinci luni - când nu a reușit să ajungă la cele 50 la sută din voturi pe care le țintea - a fost resimțită ca un vot de blam răsunător dat însuși președintelui Erdogan. Deținea controlul în Parlament de 13 ani și visa să aibă suficiente voturi în legislativ ca să-și sporească prerogativele.
„Pentru noi, Recep Erdogan a făcut doar lucruri bune, mai ales în educaţie şi sănătate. Ne-a oferit posibilitatea unui viitor mai bun”, a declarat un susținător.
Rezultatele alegerilor au fost primite cu ostilitate în sud-estul Turciei. Principalul partid pro-kurd a reuşit cu greu să atingă pragul electoral de 10% şi să-şi asigure, pentru a doua oară consecutiv, o prezenţă modestă în Parlamentul de la Ankara. În cel mai mare oraş kurd au izbucnit incidente între un grup de tineri şi forţele de ordine.
Scrutinul din Turcia a fost cu atât mai important cu cât ţara trebuie să facă faţă mai multor provocări externe. Conflictul din Siria a făcut din Turcia principala ţară de tranzit a sutelor de mii de refugiaţi din această ţară. Uniunea Europeană se află acum în negocieri cu Guvernul de la Ankara pentru a opri fluxul migrator care ajunge în spaţiul comunitar. În plus, Turcia a devenit unul dintre principalii actori în lupta împotriva Statului Islamic.
Experții sunt de părere că teama de instabilitate în Turcia, care s-a suprapus peste strategia lui Erdogan de a apărea drept „omul puternic care poate aduce protecție”, a dat roade.
Confruntați cu acest tip de discurs din partea puterii, rivalii lui Erdogan au denunțat derivele sale autoritariste, fapt ilustrat săptămâna trecută de un raid spectaculos al poliției împotriva a două sedii de televiziune apropiate opoziției.
Citiți și: