FOTO: tccb.gov.tr
Primele birouri de vot s-au deschis la ora locală 7:00 (6:00, ora României), la Diyarbakir și în tot estul țării. Este zona unde activează rebelii kurzi, iar scrutinul se desfășoară sub o strictă supraveghere din partea poliției. Aici birourile se vor închide la ora locală 16:00, în timp ce în restul țării urnele se deschid la 8:00 și se vor închide la 17:00. Rezultatele vor fi cunoscute încă din cursul serii.
Este pentru a doua oară în cinci luni când alegătorii se întorc la urne. A fost o campanie umbrită de atentatul din 10 octombrie de la Ankara, cel mai grav din istoria recentă a țării, când au murit 102 persoane, majoritatea militanți de stânga pro-kurzi.
Acest scrutin se dorește, de fapt, un referendum pentru președintele Erdogan și pentru partidul său, AKP, aflat de peste 13 ani la putere. La alegerile din 7 iunie, partidul a pierdut pentru prima dată majoritatea absolută, în condițiile în care spera să obțină suficiente voturi pentru a putea opera schimbări constituționale prin care președintelui să-i fie sporite puterile. Între timp, situația de securitate din țară s-a deteriorat puternic. Autoritățile au lansat o dublă ofensivă, vizând, pe de o parte, combatanții kurzi din PKK, iar pe de altă parte anumite poziții ale Statului Islamic în Siria. Turcia este mai fragilă decât în urmă cu cinci luni.
În competiția electorală au intrat 16 partide și 21 de candidați independenți.
La alegerile din 7 iunie, AKP obținuse 258 de locuri din 550 ale Parlamentului, iar Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formațiune de opoziție, câștigase 132 de mandate. Sondajele arată că nici de această dată urnele nu-i vor aduce lui Erdogan majoritatea dorită. AKP este creditat cu 40 până la 43 la sută din intențiile de vot.