Campania electorală din Franţa a intrat în linie dreaptă. Cu o lună înaintea primului tur al prezidenţialelor, cinci dintre candidaţi s-au confruntat într-o dezbatere televizată. Atenţia s-a îndreptat asupra celor care ocupă primele trei locuri în sondaje. Independentul Emmanuel Macron, extremista Marine Le Pen şi conservatorul Francois Fillon au promis că vor schimba politica Franţei, dacă vor fi aleşi. Opiniile lor au fost radical diferite când în discuţie a intrat tema refugiaţilor.
Mesajul transmis de candidaţi a fost aproape la fel. Fiecare aspirant la fotoliul de preşedinte susţine că doar el poate aduce schimbarea de care are nevoie Franţa.
„Adevărata alternanţă la putere este proiectul nostru. Nu schimbarea de la dreapta la stânga şi înapoi. Eu propun o înnoire profundă a politicii franceze. Dacă mă votaţi pe mine, îmi veţi da oportunitatea să produc adevărata alternanţă la putere”, a spus Emmanuel Macron, candidatul En Marche.
„Sunt singurul candidat care poate schimba politicile Franţei. Eu propun o schimbare adevarată, care să ducă la reconstrucţia ţării noastre”, a adăugat Francois Fillon, candidatul Republicanilor.
„Trebuie să ne protejăm naţiunea din nou. Vă voi spune ceva foarte simplu. Nu voi face nimic împotriva voinţei voastre. Voi demera negocieri cu UE pentru a restabili libertăţile de care aveţi nevoie”, a promis Marine Le Pen, candidata Frontului Național.
Dezbaterea a inclus şi principalele teme la nivel european - reforma spaţiului comunitar, securitatea frontierelor, migraţia şi lupta cu terorismul. Franţa este a doua cea mai mare ţară din UE şi cea în care au avut loc, în ultimii doi ani, cele mai grave atentate teroriste.
„Vreau să fiu preşedintele Republicii Franceze. Nu vreau să fie vice-cancelarul doamnei Merkel. Trebuie să ne reînarmăm, din cauza globalizării”, a spus Marine Le Pen.
„Musulmanii trebuie să se răscoale împotriva fundamentalismului. Trebuie să ajute statul să dea afară fundamentalismul. Un cetăţean francez care se duce în Siria să lupte împotriva Franţei trebuie lăsat fără cetăţenie”, a adăugat Francois Fillon.
„Trebuie să ne întărim graniţele şi să avem o politică realistă cu privire la migraţie. Dar, în acelaşi timp, trebuie să ne facem datoria.Un bărbat sau o femeie care cere azil în Franţa şi-a pus viaţa în pericol ca să fugă de un regim făcea persecuţii. Principiile noastre ne cer să îi primim pe aceşti refugiaţi”, este de părere Emmanuel Macron.
Un sondaj publicat înaintea dezbaterii electorale îi arată pe Marine Le Pen şi Emmanuel Macron aproape la egalitate în primul tur al prezidenţialelor, pe 23 aprilie. Lidera extremei dreapta ar avea un mic avantaj. Însă candidatul de 39 de ani, fost ministru al Economiei, ar urma să câştige categoric turul al doilea, care se va desfăşura pe 7 mai.