Air France a înregistrat mai multe sabotaje comise de islamişti
Data publicării:
Numeroase incidente de securitate, care este posibil să fi fost rezultatul unor sabotaje comise de islamişti, au fost înregistrate în ultimele luni de compania Air France, iar serviciile franceze de informaţii au pus sub supraveghere numeroşi angajaţi ai grupului precum şi ai subcontractorilor care lucrează pe aeroporturile din Hexagon, relatează Le Point, citată de News.ro.
Mai mult, o serie de salariaţi Air France care au în familie persoane radicalizate sau care sunt suspectaţi de extremism au fost concediaţi, au declarat surse apropiate dosarului.
„Am constatat mai multe anomalii înainte de decolarea mai multor zboruri comerciale. Acestea seamănă cu tentative de sabotaj”, a declarat un responsabil însărcinat cu securitatea la Air France, citat sub acoperirea anonimatului.
Printre problemele înregistrate s-a aflat o pană recurentă la echipamentele care le permit comandanţilor de bord să controleze din cabină motoarele. Air France a demarat o anchetă şi a identificat rapid un agajat care ar fi fost vinovat. Compania a alertat autorităţile, însă suspectul a reuşit să fugă din ţară, în Yemen, înainte de a fi arestat.
Doi prieteni ai angajatului, care lucrează tot la Air France, sunt suspectaţi că au vrut să instaleze tobogane de evacuare nefuncţionale pe aeronave. Din fericire, nu au apucat să îşi pună în aplicare planul.
Potrivit Le Point, compania a sesizat autorităţile franceze şi după ce agenţii săi au descoperit scris „Allah Akbar” pe capacele motoarelor ale cel puţin 40 de avioane. Se pare că în acest caz a fost vorba de o farsă.
Anul trecut, de Crăciun, anunţurile de securitate de la bordul unui zbor Paris-Amsterdam au fost transmise în arabă. Air France a anunţat atunci că a fost vorba de o problemă la sistemul IT, dar surse apropiate anchetei au explicat că o persoană care făcea curăţenie în aeronavă este suspectată că a schimbat intenţionat setările.
Sistemul Geovision, care le permite pasagerilor să urmărească traseul avionului în care se află pe hartă, a fost vizat de cel puţin două atacuri informatice. Prima dată, Israelul a fost scos de pe hartă şi a fost înlocuit cu Fâşia Gaza. În al doilea caz, numele Marocului a fost înlocuit cu „Khalifa”.
Printre alte incidente se numără faptul că un agent al Turnului de Control a refuzat să ghideze un avion Air France să aterizeze pe un aeroport din Franţa, deoarece comandantul era o femeie.
În ultimele luni, 73 de legitimaţii de acces în zone cu securitate sporită de pe aeroportul Roissy au fost retrase, au anunţat autorităţile.
Contactată, conducerea Air France a dat asigurări că are o colaborare strânse cu serviciile de securitate şi că atât personalul, cât şi clienţii săi sunt în siguranţă.