„Nu toţi vrem să ne vindem sufletul pentru gazul rusesc, domnule Preşedinte! Unora poate le este uşor să vorbească aşa – celor care nu au simţit forţa distructivă a Uniunii Sovietice. Dar este o insultă la adresa tuturor acelora din România, Polonia sau Germania de Est care au murit luptând pentru libertate şi democraţie, aceleaşi valori pentru care se luptă ucrainienii astăzi”, a declarat europarlamentarul liberal.
Adina Vălean este un oponent vehement al îngheţării graniţelor şi un susţinător constant al aspiraţiilor europene ale vecinilor de la Est, se precizează pe blogul europarlamentarului liberal.
„Acum, trebuie să evităm cu orice preţ să repetăm aceleaşi greşeli în ceea ce priveşte Republica Moldova. Uniunea Europeană trebuie să le ofere liderilor de la Chişinău o perspectiva europeană clară, iar Acordul de Asociere UE-Moldova trebuie semnat cât de curând posibil”, a conchis Adina Vălean.
Parlamentul UE a adoptat miercuri o rezoluție în care se arată „foarte îngrijorat de situaţia în continuă deteriorare şi de vărsarea de sânge din estul şi sudul Ucrainei". Rezoluția cere Rusiei „să suspende imediat sprijinul acordat separatiştilor violenţi şi miliţiilor înarmate, conduse de forţele speciale ruseşti, şi să retragă trupele de la graniţa estică a Ucrainei”.
Europarlamentarii au cerut măsuri UE împotriva companiilor ruse şi a subsidiarelor lor, mai ales în sectorul energetic, precum şi la adresa bunurilor ruseşti aflate în UE, ca urmare violenţelor menite să destabilizeze estul şi sudul Ucrainei.
Printre iniţiatorii rezoluţiei se numără şi europarlamentarii români Elena Băsescu, Monica Macovei şi Cristian Preda, din partea PPE, şi Adina Vălean de la ALDE. În cadrul dezbaterilor de miercuri asupra acestei rezoluţii, Adina Vălean a punctat faptul că „rezoluţie după rezoluţie”, PE îşi exprimă îngrijorarea, „în timp ce Rusia ocupă sau anexează bucăţi de Ucraina".
Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat adoptarea, cu o largă majoritate, cu votul parlamentarilor aparţinând tuturor grupurilor politice principale, a rezoluţiei Parlamentului European cu privire la presiunea exercitată de Federaţia Rusă asupra statelor Parteneriatului Estic şi, în special, la destabilizarea estului Ucrainei, se arată într-un comunicat.