România riscă să nu se poată atinge de viitoarele fonduri structurale pentru perioada 2014-2020 mai devreme de sfârşitul lui 2014.
Oficialii europeni arată, într-o scrisoare trimisă autorităților române, şi care este problema: modul în care Guvernul României a făcut propunerile de alocare a banilor, recomandări care nu întrunesc condiţiile minime de calitate şi de credibilitate.
Mai mult, cererile de finanţare formulate până acum de toate ministerele depăşesc bugetul de 21,8 miliarde de euro, alocat României pentru următorii şapte ani.
„Propunerea făcută de Guvernul României nu întruneşte încă minimele condiţii de calitate şi credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare”, se arată în scrisoarea Comisiei Europene către România.
Replica MFE: România a avansat în pregătirile pentru perioada 2014-2020
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a reacționat azi, printr-un comunicat de presă, la informațiile apărute în mass media privind scrisoarea critică transmisă de oficialii europeni
„Scrisoarea despre stadiul pregătirilor pentru perioada de programare 2014-2020 primită de autorităţile române de la reprezentanţii Comisiei Europene la care face referire mass-media conţinea o serie de observatii cu privire la situatia pregătirilor prezentată CE în luna ianuarie 2013, un moment intermediar în acest proces. Între timp, România a parcurs o serie de etape necesare pentru pregătirea utilizării eficiente a fondurilor europene în viitoarea perioadă de programare. Acest lucru a fost confirmat şi în cadrul dialogului informal cu reprezentanţii Comisiei, desfăşurat până în prezent”, se arată în comunicat.
„România a ținut cont de recomandările reprezentanților CE şi la prima rundă de consultări informale dintre România și Comisie, care a avut loc între 19-21 martie a.c., iar evoluţiile procesului de programare au fost apreciate de către reprezentanții Comisiei. Subliniem că foarte multe detalii au fost agreate de cele două părți în cadrul acestei reuniuni”, precizează oficialii MFE.
Începând cu luna martie 2013, partea română a avansat în elaborarea analizelor socio-economice. Acestea vor fi constitui baza strategiilor sectoriale, iar Comisia a recomandat statelor membre să pună accent pe calitatea acestor analize fără a grăbi finalizarea strategiilor sectoriale, subliniază documentul ministerului.