76 de ani de la eliberarea Bratislavei de sub naziști. Preşedinta Slovaciei: Cel mai mare merit îl au Armata Roșie și soldații români
Data actualizării: Data publicării:
Statul slovac în Al Doilea Război Mondial îşi trimitea propriii cetăţeni la moarte sau muncă grea doar pentru că făceau parte din comunităţile minoritare, a postat duminică pe o reţea social media preşedinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, subliniind de asemenea că „partea leului” în eliberarea Bratislavei revine Armatei Roşii şi soldaţilor români, relatează luni Agerpres.
Zuzana Čaputová a comemorat eliberarea capitalei slovace de nazişti, acum 76 de ani, prin depunerea unei coroane de flori la Memorialul Victoriei, împreună cu primarul Bratislavei, Matus Vallo.
Şefa statului slovac a subliniat că Bratislava a fost eliberată cu puţin timp înainte de sfârşitul Celui de-Al Doilea Război Mondial. „Cel mai mare merit în eliberarea oraşului aparţine membrilor Armatei Roşii şi de asemenea soldaţilor români”, a spus ea.
Zuzana Čaputová a adăugat că ultimul transport de prizonieri politici de la Bratislava către lagărul de concentrare austriac Mauthausen a avut loc la 31 martie 1945.
„Nazismul a fost învins doar de marşul comun al militarilor coaliţiei antihitleriste şi al soldaţilor de diferite naţionalităţi. Sunt recunoscătoare pentru eroismul tuturor oamenilor, care au făcut cele mai mari sacrificii posibile pentru a ne elibera”, a adăugat ea.