Comisia Europeană a adoptat vineri al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care adăugă aurul rusesc pe lista de importuri interzise în UE și modifică unele restricțiile deja în vigoare pentru a evita îngreunarea exporturilor de alimente.
ACTUALIZARE ORA 17:00 Comisia Europeană a adoptat vineri o propunere comună (Înaltul Reprezentant-Comisie) privind un nou pachet de măsuri pentru a menține și a consolida eficacitatea celor șase pachete de sancțiuni de amploare și fără precedent ale UE împotriva Rusiei, informează un comunicat al Comisiei Europene.
„Pachetul de 'menținere și aliniere' adoptat clarifică o serie de dispoziții pentru a consolida securitatea juridică pentru operatori și punerea în aplicare de către statele membre. De asemenea, acesta aliniază în continuare sancțiunile UE cu cele ale aliaților și partenerilor noștri, în special în cadrul G7. Este important faptul că pachetul reiterează poziția fermă a Comisiei de a proteja securitatea alimentară în întreaga lume”, subliniază comunicatul Comisiei Europene.
Sancțiuni prelungite până în ianuarie 2023
„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă fără încetare. Prin urmare, propunem astăzi să înăsprim sancțiunile noastre dure împotriva Kremlinului, să le aplicăm mai eficient și să le prelungim până în ianuarie 2023. Moscova trebuie să plătească în continuare un preț ridicat pentru agresiunea sa”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Sancțiunile UE sunt dure și incisive. Continuăm să îi vizăm pe cei apropiați lui Putin și Kremlinului. Pachetul de măsuri de astăzi reflectă abordarea noastră coordonată cu partenerii internaționali, inclusiv cu G7. În plus față de aceste măsuri, voi prezenta Consiliului propuneri pentru includerea pe listă a mai multor persoane și entități, cu înghețarea activelor acestora și limitarea capacității de a călători”, a precizat, la rândul său, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.
Interdicție de import pentru aurul rusesc
Pachetul de măsuri adoptat vineri va introduce o nouă interdicție de import pentru aurul rusesc, consolidând în același timp controalele asupra exporturilor de produse cu dublă utilizare și de tehnologii avansate. Astfel, va consolida alinierea sancțiunilor UE la cele ale partenerilor din G7 și va consolida cerințele de raportare a tranzacțiilor pentru a înăspri înghețarea activelor UE, precizează Executivul comunitar.
De asemenea, pachetul reliefează faptul că sancțiunile UE nu vizează în niciun fel comerțul cu produse agricole între țările terțe și Rusia. De asemenea, textul clarifică domeniul de aplicare exact al unor sancțiuni financiare și economice.
În cele din urmă, se propune prelungirea sancțiunilor actuale ale UE cu șase luni, până la următoarea revizuire, la sfârșitul lunii ianuarie 2023.
Pachetul va fi acum discutat de statele membre în cadrul Consiliului European în vederea adoptării sale.
Știre inițială:
Pachetul de sancțiuni „6 și 1/2”
Noile măsuri fac parte dintr-un așa-zis „pachet de aliniere și mentenanță”, potrivit unei surse Reuters. care l-a numit pachetul „șase și jumătate”, din cauza faptului că setul de restricții este mult mai redus în comparație cu măsurile adoptate în trecut care au lovit importurile de petrol și gaze rusești.
Cu toate că este un pachet de sancțiuni mai puțin ambițios, anumite măsuri ar putea avea un impact mare asupra sectoarelor afectate.
Pachetul propus, care are nevoie de aprobarea guvernelor UE, presupune interzicerea importurilor de aur rusesc – o măsura care ar urma să intre în vigoare din momentul aplicării sancțiunilor.
Bruxellesul va înăspri și alte măsuri deja existente prin care se limitează importurile de produse care ar putea fi utilizate de Rusia în scopuri militare, precum anumite substanțe chimice și utilaje industriale.
Încă și mai multe persoane și companii apropiate de Kremlin vor fi adăugate pe lista neagră a UE, ceea ce va duce la înghețarea activelor acestor entități și la alte interdicții de călătorie.
Criza alimentară cu care se confruntă țările africane și efectul sancțiunilor UE
Comisia va face și câteva modificări la sancțiunile deja în vigoare pentru ca ele să nu afecteze negativ exporturile de produse agricole din Rusia, potrivit surselor din UE citate de Reuters.
Țările africane au spus că sancțiunile UE contribuie la criza alimentară cu care ele se confruntă și care a izbucnit după ce Rusia a invadat Ucraina și a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră prin care erau exportate milioane de tone de cereale și alte produse esențiale.
UE a negat că sancțiunile europene ar afecta comerțul global cu alimente, iar modificările ce vor fi aduse odată cu cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni sunt menite să clarifice regulile pentru comercianți.
Unul dintre oficiali a spus și că interdicția de folosire a porturilor UE de către navele rusești va fi, de asemenea, modificată pentru a evita situațiile confuze.
Navelor rusești li se permite să intre în porturile europene dacă transportă alimente sau medicamente, dar unii comercianți au interzis exporturile rusești de alimente provenite din porturile din Rusia. Modificările aduse acum vor clarifica faptul că aceste porturi nu reprezintă ținta sancțiunilor.
Este de așteptat ca reprezentanții UE să discute noul pachet de sancțiuni săptămâna viitoare pentru ca acesta să primească aprobarea finală înainte de sfârșitul vacanței de vară.