UE ajută Republica Moldova să își consolideze granițele

Data publicării:
profimedia-0694358002
Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a lansat luni centrul de sprijin al blocului comunitar pentru securitatea internă și pentru gestionarea frontierelor în Republica Moldova. La eveniment au participat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, alături de ministrul de interne de la chișinău, Ana Revenco, conform unui comunicat al Comisiei Europene

Platforma de sprijin a UE este o platformă operațională care va susține cooperarea în materie de securitate internă și de gestionare a frontierelor dintre UE, agențiile sale, statele membre și autoritățile moldovene. Centrul va fi coordonat de către Delegația Uniunii Europene în Moldova.

Obiectivul platformei de sprijin a UE va fi de a susține aplicarea legii și gestionarea frontierelor în Moldova prin coordonarea asistenței acordate de UE și de statele sale membre, prin sprijinirea mecanismelor existente și prin identificarea nevoilor autorităților moldovene.

Ca parte a pachetului cuprinzător de sprijin din partea UE pentru Moldova, platforma de sprijin a UE va avea următoarele obiective:

  • să coordoneze sprijinul pe care UE și statele sale membre îl acordă Moldovei pentru ca aceasta să consolideze aplicarea legii și gestionarea frontierelor;
  • să pună la dispoziția autorităților moldovene un „ghișeu unic” care să furnizeze setul cuprinzător de măsuri de sprijin pe care UE și statele sale membre le oferă Moldovei în ceea ce privește securitatea internă și gestionarea frontierelor;
  • să susțină mecanismele existente privind securitatea internă și gestionarea frontierelor, în special sprijinul pe care Europol îl oferă în ceea ce privește schimbul de informații, analiza și cooperarea operațională, și pe care Frontex și Misiunea UE de asistență la frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) îl oferă în ceea ce privește gestionarea frontierelor, în special în ceea ce privește depistarea traficului de arme de foc și combaterea traficului de persoane, precum și sprijinul operațional prin intermediul Platformei multidisciplinare europene împotriva amenințărilor infracționale (EMPACT); 
  • să identifice nevoile autorităților moldovene în ceea ce privește consolidarea capacităților pentru asigurarea respectării legii și gestionarea frontierelor, sprijinind programarea instrumentelor de finanțare ale UE.

Centrul va avea funcțiuni în cele șase domenii prioritare:

  • traficul de arme de foc;
  • introducerea ilegală de migranți;
  • traficul de persoane;
  • prevenirea și combaterea terorismului și a extremismului violent;
  • criminalitatea informatică;
  • traficul de droguri.

Prima reuniune operațională a platformei are loc luni, la Chișinău, în același timp cu lansarea politică a inițiativei, și se axează pe abordarea amenințărilor reprezentate de traficul de arme de foc. 

Războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la riscuri pentru securitatea internă atât în ​​UE, cât și în Moldova. Datorită locației sale geografice, Moldova are un rol cheie de jucat în abordarea implicațiilor penale și de securitate ale invaziei Rusiei în Ucraina. Lansarea platformei de sprijin a UE este o reflectare suplimentară a perspectivei europene a Moldovei, în conformitate cu decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată, se mai arată în comunicatul executivului comunitar.

„Astăzi facem un pas tangibil pentru a îmbunătăți și mai mult parteneriatul de securitate dintre UE și Republica Moldova, facilitând cooperarea și acțiunile operaționale pentru a aborda amenințările comune de securitate. Platforma de sprijin a UE va servi drept poartă de acces pentru autoritățile moldovenești pentru a accesa cooperarea și mecanismele de sprijin ale UE și este o dovadă a angajamentului nostru puternic față de un parteneriat din ce în ce mai strâns”, a transmis luni vicepreședintele Comisie Europene pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas. 

„Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este o provocare pentru noi toți și are un impact semnificativ asupra securității noastre interne. Odată cu lansarea Platformei de sprijin a UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Moldova, ducem cooperarea cu partenerii noștri din Republica Moldova la următorul nivel pentru a aborda amenințările legate de securitate. Platforma va consolida acțiunea noastră operațională comună cu Moldova pentru a aborda provocările generate de crima organizată, inclusiv traficul de arme de foc sau traficul de ființe umane”, a declarat și comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. 

Citește și: UE a liberalizat transportul rutier pentru Ucraina și Republica Moldova

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri