Ucrainenii spun că i-au ajutat pe rebelii din Mali să-i atace pe mercenarii Wagner. Grupul recunoaște că a suferit „pierderi grele”

Data publicării:
rebeli din mali
Foto: Profimedia

Serviciul de informații militare al Ucrainei susține că a fost implicat în ambuscada în care zeci de mercenari Wagner au fost uciși în Mali, la mii de kilometri distanță de prima linie a frontului din Ucraina, relatează The Guardian.

Un canal de pe Telegram legat de conducerea Wagner a recunoscut luni că grupul a suferit pierderi grele în timpul luptelor din Mali, săptămâna trecută.

Wagner și forțele armate maliene au „dus bătălii grele” timp de cinci zile împotriva unei coaliții a separatiștilor tuaregi și a unor grupuri jihadiste, care au folosit arme grele, drone și atacatori sinucigași. Numeroși luptători Wagner, inclusiv un comandant al grupului de mecenari, Serghei Șevcenko, au fost uciși, potrivit declarației de pe Telegram.

Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al direcției de informații militare a Ucrainei, GUR, a declarat luni că „rebelii au primit informațiile necesare - și nu doar informații - care au permis o operațiune militară de succes împotriva criminalilor de război ruși”.

Iusov nu a precizat dacă militari ucraineni au fost implicați în lupte sau au fost prezenți în țară. El a spus că agenția „nu va discuta detaliile în acest moment, dar vor urma mai multe informații”.

Guvernul din Mali, care luptă cu mai multe grupuri rebele în nordul țării de mai bine de un deceniu, a cerut ajutorul grupării Wagner după ce o juntă militară a preluat puterea, în 2020.

În luna mai a anului trecut, SUA au impus sancțiuni șefului Wagner din Mali, acuzând grupul că folosește operațiunea din această țară pentru a obține echipament militar pentru războiul din Ucraina.

Kyiv Post a publicat luni o fotografie în care susține că sunt rebeli din Mali care țin un steag ucrainean. The Guardian nu a putut verifica imaginea în mod independent.

Se crede că forțele ucrainene sunt active în Sudan, un alt loc în care trupele Wagner au fost puternic implicate în lupte, un semn în plus că lupta Kievului cu Moscova a căpătat o dimensiune globală.

Grupul Wagner a fost înființat de Evgheni Prigojin, o veche cunoștință a lui Vladimir Putin, care a construit forța de luptă pentru a ajuta Moscova să intervină în conflicte, fără implicarea oficială a armatei ruse.

Wagner a dus multe dintre cele mai dure lupte din Ucraina, folosind adesea foști deținuți care au fost grațiați în schimbul unei perioade de luptă în prima linie.

Grupul a rămas activ în toată Africa și după ce Prigojin a fost ucis într-o explozie la bordul avionului său, despre care se crede că a fost ordonată de Kremlin.

„Pentru Moscova, țările africane în care Wagner este prezentă sunt doar o zonă de interes care îi permite să pună mâna pe resurse – aur, diamante, gaz și petrol – iar banii se folosesc pentru finanțarea agresiunii ruse” în Ucraina, a spus Serghei Kuzan, director al Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare de la Kiev, explicând de ce Ucraina ar putea dori să țintească grupul de mercenari Wagner în Africa.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei