Live Text Podoliak: Războiul se poate termina doar cu înfrângerea Rusiei/ Ucrainenii se pregătesc pentru "o invazie din nord"

Data actualizării: Data publicării:
miliari ucrainenin
Militari ucraineni pe linia frontului. Foto: Profimedia Images

Un comandant militar ucrainean a declarat că Rusia ar putea încerca să invadeze din nord, eventual în jurul datei de 24 februarie 2023, la un an de la ordinul lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. Patru persoane au murit după bombardamentele de vineri ale rușilor asupra orașului Kryvi Rih, trupul unui copil de un an și jumătate fiind găsit în această dimineață de salvatori. Ministerul britanic al Apărării susține că rușii sunt „îngrijorați de vulnerabilitatea Crimeei”, acesta putând fi motivul pentru care au schimbat locația de unde lansează dronele iraniene.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Trei sferturi dintre locuințele Kievului au din nou căldură

ACTUALIZARE 22:00 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că pentru 75% din locuințele capitalei a fost restaurată căldura, potrivit The Guardian.

Într-o postare de sâmbătă pe Telegram, Kliciko a notat că „75% dintre locuitorii capitalei deja au căldură. Inginerii din energie termică continuă să lucreze pentru a doua zi pentru a stabiliza situația privind furnizarea de căldură în Kiev”.

Vineri, Rusia a lansat 76 de rachete în Ucraina care au ucis cel puțin trei oameni, au produs pagube la cel puțin nouă facilități de energie și au forțat capitala să impună întreruperi de curent în țară, în contextul iernii aspre cu care se confruntă ucrainenii.

Energia electrică a fost restaurată în Harkov (guvernator)

Electricitatea a fost restaurată în al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, Harkov, precum și în regiune, spune guvernatorul, la o zi după ce ultimul val de atacuri cu rachete ale Rusiei au luat la țintă rețeaua de energie a statului, transmite The Guardian.

Oleh Siniehubov, guvernatorul regional al Harkovului, a scris pe Telegram: „Energia a fost întreruptă în întreaga regiune Harkov și în oraș. În prezent, furnizarea de energie a fost restaurată în regiune și în oraș”.

Podoliak: Războiul se poate termina doar cu înfrângerea Rusiei

Mihailo Podoliak, consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski, a spus că este „nerealist” să ajungi la un acord cu Rusia pentru a încheia războiul.

„Războiul trebuie să se încheie doar cu înfrângerea ei”, a scris Podoliak pe Twitter și a spus că Ucraina ar acționa cu „proporții necesare de artilerie, vehicule blindae, drone și rachete cu rază lungă”, conform The Guardian.

Rusia: Arme de înaltă precizie au lovit infrastructura de energie a Ucrainei și ținte militare

Ministerul Apărării din Rusia a transmis că armele sale de „înaltă precizie” au lovit vineri părți ale complexului militar ucrainean și infrastructură energetică și militară.

Într-un comunicat, instituția scrie: „Drept rezultat al atacului, transportul armelor și muniției de producție străină a fost zădărnicit”.

„Infrastructura ucrainean de producție a armelor, echipamentelor militare și muniție a fost scoasă din uz”, a adăugat ministerul.

Rusia acuză Moldova de „cenzură politică fără precedent” după închiderea televiziunilor de propagandă

ACTUALIZARE 19:00 Rusia a denunţat sâmbătă decizia luată de Republica Moldova de a suspenda licenţa de emisie a şase posturi de televiziune, măsură pe care Moscova a calificat-o drept „cenzură politică”, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Considerăm că această interdicţie este un act fără precedent de cenzură politică, un abuz asupra principiului pluralismului media şi o încălcare flagrantă a dreptului la liber acces la informaţie la care conducerea politică a Republicii Moldova îşi declară periodic adeziunea”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

„În lumina consecinţelor fără precedent a implementării acestei interdicţii pentru partea rusofonă a populaţiei ţării, calificăm aceasta drept o încălcare cinică a drepturilor minorităţilor naţionale”, a adăugat reprezentanta diplomaţiei ruse.

Putin le-a cerut generalilor lui să îi spună ce să facă în Ucraina. Imagini de la întâlnirea desfășurată într-o locație secretă

ACTUALIZARE 15.00 Vladimir Putin le-a cerut comandanților armatei sale propuneri cu privire la modul în care cred ei că ar trebui să decurgă campania militară a Rusiei în Ucraina, a anunțat sâmbătă Kremlinul, scrie Reuters. 

Putin a făcut o vizită la sediul operativ al armatei. Întâlnirea vine în contextul în care, după zece luni de război, au început să apară critici privind modul în care se desfășoară campania militară, mai ales după ce rușii au fost forțați să se retragă din Kiev, Harkov și Herson. 

În imaginile video difuzate sâmbătă de Kremlin, Putin a prezidat o întâlnire cu mai multe persoane la o masă circulară, fiind flancat de ministrul Apărării Serghei Şoigu şi de şeful Statului Major General Valeri Gerasimov.

Citește continuarea și vezi GALERIA FOTO aici

Cadavrul unui copil de un an, scos de sub dărâmăturile unei clădiri bombardate de ruși în Kryvi Rih

ACTUALIZARE 13.20 Salvatorii au scos cadavrul unui băiat de un an și jumătate de sub o clădire cu trei etaje bombardată de ruși în orașul Kryvi Rih din centrul Ucrainei din regiunea Dnipro, a declarat guvernatorul regiunii, Valentyn. Reznichenko.

În total, patru persoane au fost ucise în atacul de vineri dimineață asupra orașului, a spus Reznichenko. Este vorba despre băiețelul găsit azi, o femeide 64 de ani și un cuplu tânăr, a adăugat el.

Alți 13 oameni au fost răniți în urma atacului, inclusiv patru copii.

Ministerul britanic al Apărării: Rușii sunt „îngrijorați de vulnerabilitatea Crimeei”

ACTUALIZARE 13.00 Rusia a atacat infrastructura critică ucraineană în mare parte cu rachete de croazieră lansate din aer și de pe mare, dar cu siguranță au folosit și drone furnizate de Iran, a transmis Ministerul Apărării din Marea Britanie, citat de The Guardian.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, ministerul a spus că a existat „o intensificare” a bombardamentelor Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei. Aceste drone furnizate de Iran au fost lansate din regiunea Krasnodar a Rusiei, deși până atunci fuseseră lansate în special din Crimeea, potrivit sursei citate. Schimbarea locului de lansare „este cauzată probabil de preocupările Rusiei cu privire la vulnerabilitatea Crimeei”, arată ministerul britanic.

Comandant ucrainean: Rusia ar putea încerca să atace din nord

ACTUALIZARE 12.20 Un comandant militar ucrainean a declarat că Rusia ar putea încerca să invadeze din nord, eventual în perioada împlinirii unui an de la ordinul lui Vladimir Putin de a invada Ucraina.

Genul - major Andrii Kovalchuk a avertizat că ar putea urma încă lupte puternice, și a cerut aliaților occidentali să sprijine Ucraina cu arme letale, inclusiv cu muniții cu dispersie.

Într-un interviu acordat Sky News, el a spus că forțele ruse ar putea încerca să invadeze Ucraina din nord, est și sud, poate chiar în 24 februarie. Kovalchuk a spus: "Ne așteptăm la astfel de scenarii, ne pregătim pentru asta. Ne gândim că vor ataca din nou". 

Ucraina "a luat în considerare o posibilă ofensivă din Belarus la sfârșitul lunii februarie, poate mai târziu", a spus el. Generalul a declarat că Kievul ar fi mai bine pregătit să respingă trupele lui Putin, adăugând că "nu se va mai întâmpla să intre pur și simplu, așa cum a fost în 24 februarie".

ACTUALIZARE 11.40 Sâmbătă dimineață s-au auzit explozii în orașul Odesa, din sudul Ucrainei, a informat postul public ucrainean Suspilne.

Două rachete rusești de tip Oniks au fost doborâte în regiunea Odesa, potrivit lui Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare regionale Odesa.

Pro-rușii din Lugansk acuză ucrainenii că au ucis trei civili în orașul Shchastia

ACTUALIZARE 11.00 Rachetele lansate de forțele ucrainene au ucis trei civili în orașul Shchastia, ocupat de ruși, din provincia Lugansk, din sudul Ucrainei, potrivit oficialilor instalați de Moscova.

Într-o declarație pe Telegram, oficialii din Lugansk au susținut că rachetele Himars fabricate din SUA au rănit alți cinci oameni și au distrus patru case.

Aceste informații nu au putut fi verificate în mod independent, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 10.50 În toată Ucraina se aud sirene de raid aerian. Potrvit informațiilor, se aud alarmele inclusiv în Kiev, Liov, Nikolaev și Volyn.

Locuitorii din Kiev au din nou apă și căldură 

ACTUALIZARE 10.25  Primarul Kievului a anunţat sâmbătă dimineaţa că reţeaua de metrou din capitala ucraineană funcţionează din nou şi că toţi locuitorii au fost reconectaţi la reţeaua de apă, la o zi după cele mai recente raiduri aeriene ruse asupra infrastructurii critice ucrainene, transmite Reuters. 

Încălzirea centrală a fost restabilită în jumătate din oraş, iar furnizarea de electricitate în două treimi, a mai precizat Vitali Kliciko pe Telegram. "Dar sunt implementate programe de întrerupere de urgenţă a curentului, deoarece deficitul de electricitate este semnificativ", a menţionat primarul. Acesta atenţionase pe 7 decembrie că în capitala ucraineană s-ar putea produce o "apocalipsă" dacă raidurile ruse asupra infrastructurii continuă, adăugând însă că nu este necesară deocamdată evacuarea locuitorilor.

Reuters: Cum a reușit Rusia să facă rost, în ciuda sancțiunilor, de tehnologii occidentale pentru dronele militare folosite în Ucraina

ACTUALIZARE 8.10 Rusia a dezvoltat un lanț logistic și de aprovizionare global care ocolește sancțiunile occidentale, cu ajutorul căruia dronele militare rusești continuă să beneficeze de cipuri și tehnologii provenite din SUA, se arată într-o investigație realizată de Reuters împreună cu publicația rusă iStories și Institutul de Studii Strategice din Londra (RUSI).

Sutele de drone rusești care survolează zilnic frontul din Ucraina reușesc să facă acest lucru grație un unui sistem de aprovizionare „elastic” conectat la un birou dărăpănat deasupra unei piețe din Hong Kong și care a trecut, uneori, inclusiv prin Florida. „Sea Eagle” Orlan 10 este drona rusească relativ ieftină responsabilă de ghidarea celor aproape 20.000 de obuze pe care forțele Moscovei le lansează zilnic și care ucid în, tot zilnic, până la 100 de militari ucraineni, conform Kievului. Aceste drone sunt fabricate la Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg, Rusia.

Compania a fost printre primele vizate de sancțiunile occidentale, după ce fostul președintel al SUA, Barack Obama, a acuzat compania că a încercat, alături de spionajul militar rus, să influențeze alegerile prezidențiale americane din 2016. 

Citește continuarea AICI

Cum au reușit tehnocrații lui Putin să salveze economia Rusiei din pragul dezastrului după ce l-au avertizat să nu invadeze Ucraina 

ACTUALIZARE 8.00 Cu toate că l-au avertizat pe Putin să nu invadeze Ucraina, odată ce liderul de la Kremlin a declanșat războiul, tehnocrații care îl consiliază i-au rămas alături în încercarea de a menține economia Rusiei pe linia de plutire și devenind astfel facilitatori ai agresiunii armatei ruse împotriva țării vecine.

Cu o lună înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, consilierii economici de top ai lui Vladimir Putni l-au vizitat pe președintele rus în reședința sa de la Novo-Ogariovo, în apropiere de Moscova, pentru a-l înștiința despre consecințele sancțiunilor occidentale, relatează The Financial Times.

Putin l-a ascultat pe Herman Gref, directorul executiv al băncii de stat Sberbank, în timp ce a susținut o prezentare de 39 de pagini prin care îl avertiza pe liderul de la Kremlin despre consecințele dezastruoase pe care le-ar avea intensificarea tensiunilor în Ucraina.

Gref a fost un aliat apropiat al lui Putin încă de pe vremea când acesta era primarul Sankt Petersburgului în anii '90, fiind cunoscut pentru faptul că este cel mai liberal membru al cercului extins de apropiați ai lui Putin – și pentru că nu îi este frică să spună lucrurilor pe nume. 

Citește continuarea AICI

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic