Live Text Lupte sângeroase în Ucraina, unde rușii atacă pe mai multe direcții. Bombardamente masive în Zaporojie. Un copil, printre victime
Suntem în ziua 533 a războiului pe scară largă declanșat de Rusia în Ucraina. Armata ucraineană se confruntă cu atacuri aprige din partea trupelor ruse care folosesc focuri de artilerie şi loviturile aeriene pe multe fronturi din estul şi sudul ţării, conform unui raport emis joi, la Kiev, de Statul Major. De asemenea, o persoană a murit şi cel puțin 16 au fost rănite în urma unui atac rusesc asupra unui imobil din oraşul Zaporojie.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Rușii atacă pe mai multe direcții
ACTUALIZARE 23:55 Armata ucraineană se confruntă cu atacuri aprige din partea trupelor ruse care folosesc focuri de artilerie şi loviturile aeriene pe multe fronturi din estul şi sudul ţării, conform unui raport emis joi, la Kiev, de Statul Major, informează dpa, potrivit Agerpres.
În raport sunt menţionate secţiunile ale frontului din Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka şi Shahtarsk. Cu toate acestea, Statul Major ucrainean susţine că a reuşit să îi respingă pe atacatori. Aceste afirmaţii din partea armatei ucrainene nu pot fi verificate în mod independent.
Raportul a menţionat doar două secţiuni în care trupele ucrainene atacau: spre Melitopol şi Berdiansk în sud. Armata ucraineană speră să ajungă la Marea Azov cu contraofensiva şi să întrerupă legătura terestră a Rusiei cu Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014, încălcând dreptul internaţional.
La Kupiansk, autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea a 37 de aşezări din regiune, măsură ce afectează peste 11.000 de persoane, inclusiv 600 de copii, a scris şeful administraţiei militare regionale, Oleh Siniehubov.
Şeful administraţiei militare regionale din Herson, Oleksandr Prokudin, a informat pe Telegram că Rusia a bombardat regiunea Herson de 65 de ori în ultimele 24 de ore. În acest proces, 16 proiectile au lovit capitala regională cu acelaşi nume.
Ofensiva ucraineană este în desfăşurare de două luni, dar până în prezent rezultatele sale sunt cu mult sub aşteptările mari proclamate. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei se desfăşoară din februarie anul trecut.
O persoană a murit și o alta a fost rănită în urma unui bombardament la Harkov
ACTUALIZARE 23:50 O persoană a murit și o alta a fost rănită în urma unui atac rusesc asupra unei clădiri din Harkov, a declarat Oleg Sinegubov pe Telegram, potrivit Sky News.
„Astăzi, în sat, un obuz a lovit o clădire rezidențială de la periferia districtului Kupyan. Din păcate, o femeie a murit. Un bărbat a fost rănit”, a spus el.
O persoană a murit şi cel puțin 16 au fost rănite joi în urma unui atac rusesc asupra unui imobil din oraşul Zaporojie
ACTUALIZARE 23:40 O persoană a murit şi cel puțin 16 au fost rănite joi în urma unui atac rusesc asupra unui imobil din oraşul Zaporojie, din sudul Ucrainei, vizat de un alt atac rusesc cu o zi înainte, au anunţat autorităţile ucrainene, potrivit Sky News.
„Un incendiu a izbucnit într-o clădire civilă după ce a fost lovită de o rachetă. În acest moment, deplângem moartea unei persoane", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe Telegram. Potrivit presei locale, 16 persoane au fost rănite, inclusiv patru copii.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Hotelul Reikartz din Zaporizhzhia, care a fost lovit astăzi de un atac cu rachete al teroriștilor ruși, găzduiește o tabără de zi pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani. Tabăra funcționează până la ora 18.00 în fiecare zi. Lovitura a fost lansată la ora 19.00. O persoană a fost ucisă. Doar un miracol al sincronizării i-a salvat astăzi pe copii de ucigașii ruși”, a scris Ministerul Apărării din Ucraina pe Twitter.
Rușii au atacat din nou Zaporojie
ACTUALIZARE 20:45 Forțele rusești au atacat joi seară un „obiect de infrastructură civilă” în orașul Zaporojie, au declarat oficialii ucraineni, potrivit Sky News.
Un incendiu a izbucnit la locul atacului și două persoane au fost rănite, a declarat secretarul consiliului municipal, Anatoliy Kurtev.
Kurtev nu a oferit mai multe detalii despre incident.
Ultimul asalt vine la o zi după un alt atac asupra orașului, soldat cu trei morți.
Atacul cu rachete de miercuri a lovit clădiri rezidențiale și o biserică, au declarat oficialii ucraineni.
Ucrainenii îi încercuiesc pe rușii din Bahmut
ACTUALIZARE 20:40 Forțele ucrainene au recucerit înălțimi strategice deasupra orașului Bahmut și reușesc să încercuiască trupele rusești din oraș, a declarat un ministru al apărării de la Kiev, potrivit The Guardian.
Hanna Maliar a avertizat, de asemenea, cu privire la o situație de „coșmar” mai la nord, după ce 12.000 de civili din regiunea Harkov au primit ordin de evacuare.
Într-un interviu acordat publicației The Guardian, Maliar a declarat că soldații ruși nu se mai pot deplasa în jurul Bahmut, în estul regiunii Donețk, și că se înregistrează progrese în depășirea forțelor inamice după luni de lupte mortale.
Cu Ucraina în avans la periferia orașului, ea a susținut că Rusia a încercat să le îndepărteze unitățile de luptă prin atacarea zonelor din regiunea Harkov, eliberate de sub ocupația rusă în septembrie anul trecut.
Joi, autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea obligatorie a mii de civili din 37 de orașe și sate din districtul Kupiansk, care se află la nord de Bahmut.
Întăririle ruseşti au transformat zona Kupiansk în „epicentrul” ostilităţilor, spun oficialii ucraineni
ACTUALIZARE 17:40 Oficialii ucraineni spun că întăririle substanţiale primite de ruşi au transformat frontul nordic din zona Kupiansk, în regiunea estică Harkov, în „epicentrul” ostilităţilor, dar dau asigurări că apărarea ucraineană rezistă, deşi autorităţile au ordonat evacuarea civililor, relatează CNN.
Ruslan Muzîciuk, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale, a declarat joi la televiziunea ucraineană că „direcţia Kupiansk rămâne epicentrul ostilităţilor, unde inamicul îşi concentrează principalele eforturi”.
„Numărul forţelor şi mijloacelor inamicului şi activarea recentă a acestuia în această zonă a frontului au ca scop încercarea de a întoarce situaţia în această secţiune a frontului”, a adăugat Muzîciuk.
Oficialul a precizat că ruşii au adus unităţi de asalt aeropurtate şi "au primit ca întăriri unităţi de tancuri, care, cu sprijinul aviaţiei şi artileriei, încearcă să atace poziţiile apărătorilor ucraineni".
„În ultimele săptămâni, au avut loc peste 50 de atacuri aeriene în fiecare zi, iar uneori mai mult de 80”, a spus el.
Estonia oferă Ucrainei ajutor militar suplimentar
ACTUALIZARE 17:35 Estonia oferă Ucrainei ajutor militar suplimentar, între care armament uşor şi muniţie, pentru lupta sa împotriva forţelor ruse invadatoare, relatează joi dpa, potrivit Agerpres.
„Trebuie să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse care continuă. Încă o dată, am găsit o oportunitate prin care Estonia poate da o mână de ajutor. Federaţia Rusă nu poate câştiga nimic din această agresiune. Prin urmare, toţi cei care susţin Ucraina trebuie să accelereze furnizarea de ajutor militar, precum şi creşterea capacităţii industriei sale de apărare”, a declarat ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, într-un comunicat.
Ministrul Apărării a afirmat că Estonia a furnizat până acum Ucrainei ajutor militar în valoare de peste 400 de milioane de euro, ceea ce înseamnă mai mult de 1% din produsul intern brut al ţării baltice.
Ucraina anunţă un coridor umanitar pe Marea Neagră, dar avertizează că ameninţarea rusă continuă
ACTUALIZARE 17:30 Marina militară ucraineană a anunţat joi deschiderea unui nou „coridor umanitar” temporar pe Marea Neagră, susţinând că primele nave vor începe să urmeze ruta respectivă în câteva zile, informează Reuters.
Oleh Cealik, purtător de cuvânt al marinei militare, a declarat agenţiei citate că vor circula nave comerciale blocate în porturile ucrainene şi se vor transporta cereale şi alte produse agricole.
El a adăugat că pe vase vor fi instalate camere video şi se vor transmite imagini pentru a dovedi că este vorba de o misiune eminamente umanitară, iar coridorul va fi „foarte transparent” şi nu va fi utilizat în scopuri militare.
Într-un alt comunicat, marina militară a avertizat că în Marea Neagră continuă ameninţarea militară din partea Rusiei şi pericolul creat de minele plutitoare.
Kievul spune că centrala nucleară Zaporojie a fost trecută pe o linie electrică de rezervă
ACTUALIZARE 12:15 Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse în sudul Ucrainei, a pierdut din nou în cursul nopţii trecute conexiunea cu ultima linie electrică principală externă rămasă, cu o tensiune de 750 kV, şi a fost trecută pe o linie de rezervă disponibilă de 330 kV, a cărei deconectare ar putea duce la o pană de curent, a declarat joi compania de stat energetică ucraineană Energoatom pe site-ul său de internet, potrivit Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
Potrivit Energoatom, centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost la un pas de o pană de curent, întrucât linia de rezervă avea mai puţin de jumătate din capacitatea energetică a liniei electrice principale.
În cazul în care centrala ar pierde şi conexiunea cu linia de rezervă, avertizează compania, principala ameninţare ar proveni de la cel de-al patrulea reactor, pe care ocupanţii îl folosesc în stare de „oprire la cald”, încălcând termenii licenţei de operare a autorităţii de reglementare ucrainene.
Directorul executiv al Energoatom, Taras Tkaci, a declarat că în cazul unei pierderi totale a alimentării cu energie din exterior devine urgentă trecerea reactorului nr.4 într-o stare de oprire la rece, în absenţa pompelor de răcire.
„Un astfel de regim este dificil pentru instalaţia reactorului, durata acestuia este limitată de modelul său şi poate duce la defectarea echipamentului principal al unităţii energetice”, avertizează compania energetică ucraineană pe Telegram.
Centrala nucleară Zaporojie, cu cele şase reactoarele ale sale, se află sub controlul forţelor ruse încă din primele zile ale invaziei în Ucraina declanşată de Moscova în februarie 2022.
Crește bilanțul morților în urma atacului rusesc de la Zaporojie
ACTUALIZARE 12:00 Oficialii ucraineni transmit că numărul persoanelor ucise în atacul rusesc asupra orașului Zaporojie a crescut de la trei, relatează Sky News.
În total, nouă persoane au fost rănite, inclusiv un copil, a declarat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.
Potrivit guvernatorului regional Iuri Malaşko, „o biserică şi magazine” din cartierul Şevcenkovski din nord-estul Zaporojia au fost atinse. „Medicii se ocupă de răniţi”, a adăugat el, precizând că vitrinele clădirilor adiacente au fost sparte de suflul exploziei.
„Inamicul a atacat un cartier de locuit”, a indicat la rândul său Anatoli Kurtiev, şeful consiliului municipal Zaporojie.
Acest oraş, situat la câteva zeci de kilometri de frontul de sud, zonă unde se află şi cea mai mare centrala nucleară din Europa, este vizat în mod regulat de bombardamentele ruseşti.
Potrivit informaţiilor preliminare, ruşii au utilizat rachete balistice de tipul Iskander în acest atac, relatează Unian.
Rusia a scos mii de blindate și tancuri sovietice din marele său depozit militar din Siberia
ACTUALIZARE 08:40 Cel mai mare centru de depozitare a echipamentului militar rusesc a fost golit în proporție de aproape 50% de tancurile și blindatele sovietice păstrate acolo dinainte ca Rusia să invadeze Ucraina, potrivit unui raport Moscow Times realizat prin analizarea imaginilor din satelit.
Depozitul militar Vagjanovo, aflat în afara capitalei regiunii Buriația, Ulan-Ude, în estul Siberiei, este doar unul dintre aproximativ 20 de astfel de locuri identificate de Moscow Times, acesta întinzându-se pe o suprafață de 10 kilometri pătrați.
Imaginile din satelit făcute cu cinci luni înainte ca Rusia să declanșeze invazia în luna februarie a anului 2022 arată că în jur de 3.840 de tancuri și blindate sovietice erau ținute la Vagjanovo.
La ceva mai mult de un an mai târziu, în noiembrie 2022, în jur de 2.600 de vehicule militare mai rămăseseră în depozit – o scădere de 40% din volumul total observat înainte de război.
Citește continuarea AICI
„Eroii” lui Prigojin recidivează. Zeci de deținuți recrutați din închisoare pentru a lupta în Ucraina au comis noi crime în Rusia
ACTUALIZARE 08:35 Un deținut rus despre care se crede că a fost eliberat pentru a lupta alături de grupul de mercenari Wagner pe frontul din Ucraina este acuzat că a comis o dublă crimă în Rusia, după ce s-a întors de la război. Iar acesta nu este singurul caz, relatează BBC.
Demian Kevorkian, care a fost condamnat la 18 ani de închisoare în 2016, a fost arestat din nou pentru că ar fi ucis o femeie și un bărbat care se întorceau de la muncă.
Fostul deținut neagă acuzațiile.
Nu este singurul condamnat eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina, grațiat și apoi acuzat că a recidivat.
El este unul dintre cei 150 de deținuți recrutați de Wagner la 31 august 2022, când șeful grupului de mercenari, Evgheni Prigojin, a mers la o închisoare pentru a atrage deținuți să lupte în Ucraina, potrivit unui fost deținut citat pe o rețea socială.
Citește continuarea AICI
Rușii au atacat cu drone un depozit de petrol din Ucraina
ACTUALIZARE 08:30 Rușii au lansat atacuri cu drone în regiunea Rivne din vestul Ucrainei, unde au distrus un depozit de petrol, a scris guvernatorul Vitaly Koval în aplicația de mesagerie Telegram, potrivit The Guardian.
„Nu au existat victime în urma atacului, a precizat el.
Rusia spune că a doborât 13 drone ucrainene în apropiere de Crimeea şi Moscova
ACTUALIZARE 08:00 Ministerul rus al Apărării a anunţat joi, la primele ore ale dimineţii, că a doborât 13 drone, dintre care 11 în apropiere de Crimeea şi două care zburau spre Moscova, în urma mai multor atacuri similare din ultimele zile, potrivit AFP.
„Două drone care zburau în direcţia oraşului Moscova au fost distruse”, a precizat Apărarea rusă pe Telegram.
„În apropiere de oraşul Sevastopol (în peninsula anexată Crimeea), două drone au fost lovite de dispozitivele de apărare antiaeriană, alte nouă au fost neutralizate prin mijloace de război electronic şi au fost doborâte în Marea Neagră înainte de a ajunge la ţintă”, a adăugat ministerul.
Germania livrează Ucrainei sisteme de rachete Patriot
ACTUALIZARE 07:30 Germania consolidează apărarea antiaeriană a Ucrainei cu încă două baterii de rachete Patriot, conform listei oficiale a ajutorului militar pentru Kiev actualizată săptămânal de guvernul german, informează joi dpa, citată de Agerpres.
Sistemele Patriot construite de SUA sunt deosebit de valoroase pentru Ucraina. Potrivit Kievului, bateriile Patriot au interceptat deja de mai multe ori rachete hipersonice ruseşti.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe reţelele de socializare că acest ajutor a fost convenit cu cancelarul german Olaf Scholz. „Îndeplinirea acordului nostru va salva mii de vieţi ale poporului nostru. Continuăm să lucrăm pentru a întări Ucraina şi a o proteja de teroarea rusă”, a scris preşedintele Zelenski.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Noile livrări din partea Germaniei includ şi zece vehicule cu şenile polivalente Bandvagn 206, şase camioane cu semiremorci de mare capacitate şi aproximativ 6000 de cartuşe de muniţie fumigenă pentru piese de artilerie cu calibru de 155 milimetri. Germania a furnizat, de asemenea, mitraliere, ochelari militari de protecţie, binocluri şi echipamente pentru deminare.
Cele mai importante informați din ziua precedentă
- Peste 11.000 de oameni vor fi evacuați din Harkov, pe fondul intensificării luptelor
- Canada se alătură SUA în extinderea sancțiunilor împotriva întreprinderilor și persoanelor fizice din Belarus
- Bilanțul atacului din Zaporojie, revizuit la doi morți
- Cel puţin trei persoane au fost ucise în bombardamente ruseşti asupra oraşului Zaporojie
- Bilanţul unui bombardament în Rusia, lângă frontiera cu Ucraina: un mort şi patru răniţi
- Ucraina susține că a lovit un post de comandă rusesc din orașul Nova Kahovka
- Groznîi şi Mariupol, două oraşe distruse de armata rusă, îşi anunţă înfrăţirea
- Șoigu trimite mai multe trupe în vest: Amenințarea NATO asupra Rusiei necesită un răspuns adecvat și rapid
- Contraofensiva este „dificilă”, spune Zelenski, în timp ce presiunea occidentală crește
- Armata ucraineană „nu confirmă” raidul pe râul Nipru
- Explozie uriașă la o uzină militară din regiunea Moscovei: cel puțin 45 de răniți
- Ucraina respinge atacurile rusești în estul țării, în timp ce luptele se intensifică
- Germania pregătește un nou lot de tancuri pentru Ucraina
- Ucrainenii ar fi efectuat un „raid” peste râul Nipru
- Șeful Consiliului de Apărare din Ucraina: Putin și Prigojin au fost mână în mână. Revolta Wagner - „o operațiune specială”
- Grupul Wagner ar putea „reveni pe front în favoarea” Rusiei
- Ucraina a eliberat peste 40 de mii de kilometri pătrați, de la începutul războiului, spun oficialii
- Zelenski: Pas cu pas facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă şi mai bine gândită
Editor : C.L.B.
- Etichete:
- vladimir putin
- rusia
- germania
- drone
- ucraina
- moscova
- razboi
- live text
- patriot
- crimeea
- volodimir zelenski
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News