Live Text Ucrainenii folosesc muniție cu dispersie în atacurile de lângă Robotîne. Rușii au plasat rachetele nucleare Satan II în stare de luptă

Data actualizării: Data publicării:
ezgif.com-optimize (7)

Apărarea antiaeriană de la baza militară rusă Pskov, situată la circa 700 de kilometri de granița cu Ucraina, a avut din nou de lucru noaptea trecută. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu tiruri intense de artilerie antiaeriană, deși de această dată nu s-au auzit zgomote de explozii. Mai multe canale media vorbesc de un nou atac ucrainean, la doar două zile după cel de marți noapte. Între timp, apar noi imagini cu avioanele rusești de transport IL-76 transformate în scrum în urma atacului de acum câteva zile. Pe front, ucrainenii au făcut „mici” progrese prin câmpurile minate în sud-estul regiunii Zaporojie.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

ONU: Zelenski este aşteptat la Naţiunile Unite în septembrie

ACTUALIZARE 22:05 Preşedintele Volodimir Zelenski este aşteptat să participe la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în septembrie şi la o reuniune a Consiliul de Securitate pe tema Ucrainei, le-a declarat vineri reporterilor ambasadorul Albaniei la ONU, Ferit Hoxha, relatează Reuters.

Albania deţine în luna septembrie preşedinţia prin rotaţie a Consiliul de Securitate al ONU.

Liderii statelor lumii urmează să reunească începând din 18 septembrie pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

Reuniunea Consiliul de Securitate al ONU cu privire la Ucraina este programată pentru data de 20 septembrie.

Ucraina extinde arcul contraofensivei în sud

ACTUALIZARE 18:30 Trupele ucrainene continuă să avanseze pe frontul din sud-estul Ucrainei, unde extind arcul contraofensivei ce urmăreşte atingerea Mării Azov, în timp ce trupele ruse revendică ocuparea unor poziţii strategice înalte în partea nord-estică a frontului, în apropierea oraşului ucrainean Kupiansk, iar teritoriul Rusiei este tot mai mult ţinta atacurilor ucrainene cu drone la care Kievul apelează ca tactică de război asimetric, potrivit unor declaraţii făcute vineri de reprezentanţi ai celor două tabere, consemnează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Autorităţile ruse au asigurat că au fost doborâte vineri încă patru drone ucrainene, dintre care una se apropia de Moscova, iar alta a atacat localitatea Kurceatov din regiunea Kursk, unde se află o centrală atomoelectrică.

Un reprezentant al serviciului militar de informaţii ucrainean a declarat că antiaeriana rusă nu a doborât drona ajunsă în apropierea capitalei şi că aceasta a lovit şi incendiat fabrica Tomilinski ce produce componente electronice pentru rachete. Dar imagini video publicate de la această fabrică pe un canal Telegram rusesc nu arată niciun incendiu. La rândul său, guvernatorul regiunii ruse nordice Pskov, limitrofă cu Letonia şi Estonia şi unde drone ucrainene au avariat în urmă cu două zile, pe un aerodrom, patru avioane militare de transport ruseşti Il-76, a declarat vineri că un "obiect neidentificat" a fost doborât.

avioane pskov
Rămășițele unui IL-76 distrus complet de dronele ucrainene. Sursă foto: X (Twitter)

Ministerul rus al Apărării a anunţat că numai în ultima săptămâna au fost doborâte 281 de drone ucrainene, ceea ce indică amploarea războiului dronelor aflat în desfăşurare între Rusia şi Ucraina. În timp ce contraofensiva sa terestră pentru recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia progresează lent, armata ucraineană îşi intensifică atacurile cu drone asupra unor ţinte ruseşti din aceste teritorii şi din interiorul Rusiei, pentru a compensa lipsa altor mijloace aeriene şi rezultatele modeste până în prezent ale contraofensivei.

În ultima lună, în ceea ce pare a fi o scurgere organizată de informaţii, presa americană citează responsabili de la Washington care critică sub acoperirea anonimatului strategia ucraineană în această contraofensivă. În esenţă, aceştia reproşează Kievului că şi-a dispersat prea mult trupele în loc să le concentreze pe o axă potrivită de atac pentru a putea străpunge defensiva rusească.

Oficialii ucraineni se arată deranjaţi de aceste critici şi preşedintele Volodimir Zelenski cere, din nou şi din nou, mai multe arme şi muniţii pentru a câştiga războiul, notează France Presse. În cadrul campaniei sale de comunicare asupra evoluţiei războiului cu Rusia, Ministerul ucrainean al Apărării a postat joi pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter) un clip video ce cuprinde comentariul: "Toată lumea a devenit expertă asupra modului cum ar trebui să luptăm. Reamintim politicos că nimeni nu înţelege acest război mai bine ca noi".

Făcând la rândul său referire la aceste critici, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că "criticarea unui (stat) partener şi prieten care încearcă să avanseze (pe câmpul de luptă) în condiţii sângeroase, îngrozitoare, violente, nu este deloc util". Potrivit acestui purtător de cuvânt al preşedintelui american Joe Biden, Statele Unite au observat "în ultimele 24 de ore progrese notabile ale forţelor ucrainene" pe frontul de sud.

În acest sectorul de front din provincia Zaporojie armata ucraineană continuă să înainteze spre satul Novoprokopivka, după ce mai la nord a trecut de satul Robotine, iar de acolo, în paralel cu încercările de a înainta mai departe către sud spre Marea Azov, încearcă să extindă către est arcul contraofensivei.

razboi in ucraina 3
Război în Ucraina. Foto: Facebook/Ministerul Apărării din Ucraina

De partea sa, Ministerul rus al Apărării a admis în rapoartele sale publice situaţia dificilă pe acest sector al frontului, la fel şi pe cel din Doneţk, provincia ucraineană din est, dar a susţinut în acelaşi timp că trupele sale au respins zeci de atacuri ucrainene în Zaporojie.

De asemenea, în raportul său de vineri, acest minister a menţionat că trupele ruse au ocupat "poziţii cheie pe înălţimi" în apropierea oraşului Kupiansk, în provincia ucraineană nord-estică Harkov, unde trupele ruse desfăşoară o ofensivă pentru care au fost desfăşurate forţe semnificative, cu obiectivul de a ocupa din nou această provincie eliberată de armata ucraineană printr-o ofensivă-fulger toamna trecută şi probabil pentru a o determina pe aceasta din urmă să-şi disperseze şi mai mult trupele.

Kremlinul anunță că Putin și Erdogan se vor întâlni luni, la Soci. Ce vor discuta cei doi lideri

ACTUALIZARE 14:27 Kremlinul a confirmat, vineri, că președintele rus, Vladimir Putin, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se vor întâlni luni, pe 4 septembrie, la Soci, potrivit Sky News.

Kremlinul a anunțat că cei doi președinți se vor întâlni, săptămâna viitoare, la Soci. S-a decis ca Erdogan să meargă în Rusia pentru a-l întâlni pe Putin. Cei doi vor discuta despre coridorul cerealelor din Marea Neagră. Președintele turc va încerca să îl convingă pe omologul său rus să revină în acord.

Lavrov, despre refacerea relațiilor Rusiei cu Occidentul. „Așteptările sunt castele de nisip”

ACTUALIZARE 14:22 Relaţiile dintre Rusia şi Occident nu vor mai fi ca înainte şi a gândi altfel înseamnă să construieşti castele de nisip, a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

„Aşteptările celor care deplâng prăbuşirea relaţiilor noastre cu colegii noştri occidentali şi care cred că într-o zi totul va reveni la normal sunt castele de nisip”, a declarat şeful diplomaţiei ruse în cadrul tradiţionalului său discurs la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse (MGIMO), cu ocazia începerii anului universitar.

Ucrainenii folosesc muniție cu dispersie în atacurile din zona localității Robotîne

ACTUALIZARE 14:20 Pe rețelele sociale au apărut imagini cu atacurile ucrainenilor la nord de Robotîne. Imaginile surprinse din dronă arată lovituri de artilierie și muniție cu dispersie folosite de Brigada 47 Mecanizată.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Au fost unele succese, în special în direcția Novodanilivka-Novoprokopivka”, a declarat joi adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar, referindu-se la două sate din sud-estul regiunii Zaporojie. Novoprokopivka se află la sud de localitate Robotîne, pe care Ucraina a susținut luni că a eliberat-o.

Vezi și VIDEO O dronă ucraineană a scăpat neatinsă după ce a fost atacată de ruși cu două elicoptere și un avion. „Au mâinile strâmbe”

Rachetele nucleare Satan II au fost plasate în stare de luptă

ACTUALIZARE 14:10 Rachetele balistice intercontinentale Sarmat, care sunt capabile să transporte zece sau mai multe focoase nucleare, au fost integrate în sistemul nuclear rusesc, a declarat un oficial rus pentru presa de stat.

Racheta, cunoscută și sub numele de „Satan II”, este acum gata de utilizare, a declarat șeful agenției spațiale ruse, Roscosmos Iuri Borisov, potrivit RIA.

Sarmat este una dintre cele șase noi arme strategice rusești anunțate de președintele rus Vladimir Putin în 2018.

Rusia a creat o barieră subacvatică pentru a descuraja atacurile asupra podului din Crimeea

ACTUALIZARE 13:25 Ministerul britanic al Apărării afirmă, în cea mai recentă actualizare a informaţiilor pe care le are despre războiul din Ucraina, că Rusia a creat o barieră subacvatică pentru a descuraja atacurile asupra Podului Kerci, din Crimeea, pe care ţara se bazează din punct de vedere logistic.

Începând cu 29 august 2023, imaginile din satelit confirmă că Rusia a creat o barieră subacvatică, formată din barje scufundate şi baraje de reţinere. pentru a descuraja atacurile cu ambarcaţiuni de suprafaţă fără echipaj împotriva podului Crimeei, arată Ministerul Apărării de la Londra.

Citește continuarea AICI.

Primele tancuri Abrams ajung luna aceasta în Ucraina

ACTUALIZARE 12:43 Primele tancuri americane Abrams vor ajunge în Ucraina la mijlocul lunii septembrie, scrie presa de la Kiev. Tancurile se află acum în Germania, unde se fac ultimele reparații, și vor fi transportate în Ucraina.

Soldații ucraineni și-au încheiat pregătirea pentru a folosi acest tip de vehicul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina atacă din nou cu drone pe teritoriul Rusiei

ACTUALIZARE 12:30 O dronă ucraineană a lovit vineri dimineaţă oraşul Kurceatov din vestul Rusiei, în apropierea căruia se află una din cele mai mari centrale nucleare din ţară, a anunţat un oficial rus citat de Reuters.

Guvernatorul regional Roman Starovoit a afirmat că a fost deteriorată faţada unei clădiri, însă nimeni nu a fost rănit.

El anunţase anterior că în atac au fost implicate două drone, însă ulterior şi-a corectat declaraţia.

Oficialul nu a menţionat nicio eventuală distrugere la centrala nucleară de la Kursk, una din cele mai mari din Rusia, situată la numai câţiva kilometri.

La centrală sunt în funcţiune trei reactoare de tip RBMK-1000, similare celor de la Cernobîl, cu moderator din grafit, iar al patrulea este oprit, conform companiei nucleare de stat din Rusia. Explozia din 1986 a unui astfel de reactor, urmată de un incendiu, la Cernobîl, în Ucraina - la acea vreme componentă a Uniunii Sovietice - a fost cel mai mare accident nuclear din istorie.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat că şi capitala rusă a fost ţinta unui atac cu dronă, tot vineri dimineaţa.

Incidentul a perturbat temporar zborurile către aeroportul Vnukovo. Drona a fost doborâtă înainte de a-şi atinge obiectivul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O altă dronă a fost distrusă în regiunea Belgorod din vestul Rusiei, conform guvernatorului Viaceslav Gladkov.

Ucraina folosește drone făcute din carton și cauciuc

ACTUALIZARE 12:21 Ucraina a folosit în loviturile de sâmbăta trecută asupra aeroportului Kursk din vestul Rusiei un tip nou de drone, mai greu de detectat, fabricate din carton și cauciuc, scrie presa de la Kiev.

Partea militară a aeroportului Kursk a fost atacată cu 16 drone confecţionate din carton, dificil de localizat de radarele apărării antiaeriene, arată surse din serviciul ucrainean de informaţii SBU, citate de presa ucrtaineană.

Kievul identifică peste 3.500 de colaboratori ai autorităţilor impuse de Moscova la scrutinele din regiunile ocupate

ACTUALIZARE 11:28 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a identificat peste 3.500 de persoane, printre care emisari din Rusia şi colaboratorii lor ucraineni, care lucrează cu autorităţile impuse de Moscova la organizarea alegerilor în regiunile ucrainene aflate sub ocupaţia Rusiei, transmite vineri EFE.

Printre persoanele identificate, care, potrivit legii ucrainene, sunt suspectate de infracţiuni de colaboraţionism şi conspiraţie împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, se numără membri ai comisiilor de organizare a alegerilor în regiunile ucrainene ocupate şi, de asemenea, candidaţi la aceste alegeri.

Rusia a convocat alegeri pentru 10 septembrie în zonele aflate sub controlul său din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, regiuni ucrainene pe care Moscova le-a declarat parte din Rusia pe 30 septembrie anul trecut, după ce le-a luat cu forţa.

Potrivit SBU, Rusia oferă bani cetăţenilor ucraineni care sunt implicaţi în procesul electoral şi chiar îi obligă pe unii dintre ei să participe la acesta.

Focuri de artilerie antiaeriană la aeroportul Pskov

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imaginile cu artileria antiaeriană trăgând spre cer au apărut întâi pe canale media rusești și au fost apoi preluate pe rețelele sociale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Deși se vorbește de un nou atac ucrainean, de această dată nu au fost raportate explozii.

Imagini noi cu avioanele rusești distruse în primul atac

Între timp, apar noi imagini cu daunele provocate de primul atac cu drone la Pskov, marți noapte.

Serviciile ucrainene de informații au afirmat că atacul s-a soldat cu distrugerea a patru avioane rusești IL-76 și avariarea altora.

Imagini din satelit au surprins două astfel de avioane transformate într-un morman de scrum în urma atacurilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...