Zelenski speră că aliații săi vor renunța și la alte restricții impuse armatei ucrainene: „E evident că ele costă vieți și teritorii”

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski / Foto: Profimedia Images

Volodimir Zelenski spune că salută decizia Statelor Unite de a permite Ucrainei să folosească armele americane furnizate pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei, dar și că speră că și mai multe astfel de restricții vor fi ridicate pentru a evita un număr și mai mare de victime și de oportunități pierdute în încercarea de a opri agresiunea regimului de la Kremlin.

„Acesta este un pas binevenit care ne va permite acum să protejăm mai bine Ucraina şi pe ucraineni de teroarea rusească şi de încercările de extindere a războiului”, a scris preşedintele ucrainean, vineri seară, pe Twitter, mulţumindu-i președintelui Joe Biden pentru „sprijinul său vital”.

Ucraina poate utiliza, acum, împotriva teritoriului Rusiei unele arme furnizate de Statele Unite aproape de graniță pentru a proteja regiunea Harkov, unde Rusia a deschis, în urmă cu câteva săptămâni, un nou front.

„Trebuie să continuăm să facem tocmai aceşti paşi decisivi şi eficienţi pentru a garanta avantajul strategic al lumii democratice în această confruntare, în care nu doar viitorul Ucrainei se stabileşte”, a insistat Zelenski.

Mulţi analişti consideră că unul dintre aceşti paşi suplimentari ar fi acela de a permite Ucrainei să folosească rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei, ceea ce ar reduce semnificativ riscul prezentat de bombele aeriene ghidate rusești şi ar afecta logistica militară rusă.

Cu toate acestea, decizia Statelor unite nu include aceste rachete „pentru că acest lucru este făcut pentru a oferi Ucrainei posibilitatea de a se apăra”, a declarat directorul pentru afaceri europene al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Michael Carpenter, într-un interviu acordat televiziunii ucrainene.

Restricțiile au dus la preluarea inițiativei de către Rusia

„Dacă aliaţii ar fi acţionat mai decisiv, poate că Rusia ar fi putut fi oprită mult mai devreme, încă din 2022”, a declarat Victoria, o voluntară civilă în vârstă de 57 de ani din Harkov.

După ce a fost martoră la distrugerea cauzată de atacurile continue ale Rusiei împotriva celui de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, ea a fost dezamăgită de încetineala cu care partenerii Ucrainei au convenit să furnizeze echipamente esenţiale şi să ridice restricţiile privind utilizarea acestuia.

„La intrarea în al treilea an al acestui război, este evident că aceste restricţii costă vieţi şi teritorii ucrainene”, a transmis, la rândul său, grupul de analiză militară ucraineană Frontelligence.

Potrivit analistului militar Oleksandr Kovalenko, Ucraina are nevoie de rachete americane pentru a ataca bazele aeriene rusești unde sunt staţionate bombardierele tactice folosite pentru a lansa în fiecare lună mii de bombe aeriene ghidate împotriva poziţiilor şi a zonelor rezidenţiale ucrainene. „Alte arme, inclusiv rachetele furnizate de Regatul Unit şi Franţa, nu vor fi la fel de eficiente”, a declarat Kovalenko pentru EFE, citat de Agerpres.

Potrivit Frontelligence, întârzierile şi restricţiile pot duce la închiderea unei „ferestre critice de oportunitate”, prelungind, astfel, războiul.

Analiştii spun că acum, după ce Rusia şi-a dispersat forţele lângă Harkov şi le-a dislocat pe front, Ucraina va trebui să facă faţă unor ţinte mai mici, în loc să poată neutraliza marile aglomerări de trupe cu mai puţine atacuri.

Încă mai există câteva ţinte valoroase, dar atacurile nu vor mai fi la fel de eficiente cum ar fi fost dacă Ucraina ar fi putut ataca teritoriul rusesc atunci când Rusia pregătea ofensiva, subliniază Frontelligence.

„În acest război, ajutorul sosit la timp şi permisiunea de a lovi joacă un rol crucial”, au subliniat analiştii şi au cerut ridicarea tuturor restricţiilor asupra tipului de arme şi de ţinte, cu excepţia infrastructurii civile sau nucleare.

„Reducerea restricţiilor este o recunoaştere a faptului că nu rezultă nimic bun din calculele politice nesănătoase care prevalează asupra unei strategii militare solide”, a subliniat analistul militar Mikola Bielieskov.

Dacă se acordă prioritate capacităţii Ucrainei de a se apăra, aceste restricţii vor fi, în cele din urmă, ridicate, a declarat Bielieskov, avertizând totodată cu privire la creşterea constantă a costului în vieţi şi în resurse folosite ineficient. Aliaţii Ucrainei nu ar trebui să se oprească în faţa ameninţărilor rusești, crede Kovalenko.

„Rusia a trasat «ultimele linii roşii» tot timpul, dar singurul lucru pe care l-a făcut după ce una dintre aceste linii a fost depăşită a fost să traseze alta”, a declarat Kovalenko pe canalul său Telegram.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Obligatoriu pentru toți românii cu centrale termice de apartament. Cât plătești pentru această procedură...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
De ce l-a omis Dem Rădulescu pe unul dintre frați, în biografia sa? A învățat germana în gară
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu