WP: Ucraina și Rusia urmau să negocieze în secret o încetare parțială a focului. Dar ofensiva din Kursk a scurtcircuitat planurile

Data actualizării: Data publicării:
c2g9MTNmYTM2YmIwMzMwODg2OThjM2NmOTY0N2U0NzRlNjM=.thumb
Foto: Profimedia Images

Ofensiva Ucrainei în regiunea Kursk din teritoriul Rusiei scurtcircuitează eforturile secrete de încetare parțială a focului cu Rusia, afirmă oficiali citați de The Washington Post. Potrivit acestora, cele două țări aflate în război urmau să poarte discuții indirecte în Qatar cu privire la un acord de încetare a loviturilor asupra infrastructurii energetice și electrice, susține sursa citată.

Moscova a negat duminică informațiile privind negocierile

ACTUALIZARE 18:30: Moscova a negat duminică informațiile din presă potrivit cărora ofensiva Ucrainei asupra regiunii Kursk ar fi deturnat negocierile indirecte cu Kievul privind oprirea atacurilor asupra obiectivelor energetice și energetice, afirmând că nu au existat discuții cu Kievul cu privire la instalațiile de infrastructură civilă, informează Reuters.

„Nimeni nu a întrerupt nimic pentru că nu era nimic de întrerupt”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, referitor la articolul publicat de WP.

„Nu au existat negocieri directe sau indirecte între Rusia și regimul de la Kiev cu privire la siguranța facilităților civile de infrastructură critică”, a precizat reprezentanta diplomației ruse.

Guvernul ucrainean nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea agenției Reuters. The Post a precizat că biroul prezidențial al Ucrainei a afirmat că summitul de la Doha a fost amânat din cauza situației din Orientul Mijlociu și că acesta va avea loc în format de videoconferință, pe data de 22 august.

Știrea inițială

Ucraina și Rusia urmau să trimită delegații la Doha în această lună pentru a negocia un acord istoric de încetare a loviturilor asupra infrastructurii energetice și electrice de ambele părți, au declarat diplomați și oficiali familiarizați cu discuțiile, în ceea ce ar fi însemnat o încetare parțială a focului și ar fi oferit o amânare pentru ambele țări.

Qatarul ar fi servit drept mediator

Dar discuțiile indirecte, în care Qatarul a servit drept mediator și s-a întâlnit separat cu delegațiile ucraineană și rusă, au fost deviate de incursiunea surprinzătoare a Ucrainei în regiunea Kursk din vestul Rusiei săptămâna trecută, potrivit oficialilor. Posibilul acord și summitul planificat nu au fost raportate anterior.

Timp de mai bine de un an, Rusia a lovit rețeaua electrică a Ucrainei cu un baraj de rachete de croazieră și atacuri cu drone, provocând daune ireparabile centralelor electrice și pene de curent în întreaga țară. Între timp, Ucraina a lovit instalațiile petroliere ale Rusiei prin atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune care au incendiat rafinării, depozite și rezervoare, reducând rafinarea de petrol a Moscovei cu aproximativ 15 % și crescând prețurile la gaze în întreaga lume.

Unii dintre cei implicați în negocieri au sperat că acestea ar putea conduce la un acord mai cuprinzător pentru a pune capăt războiului, potrivit oficialilor care, ca și alții, au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre diplomația sensibilă.

Dorința de negocieri a semnalat o oarecare schimbare de ambele părți

Dorința de a se angaja în discuții a semnalat o oarecare schimbare pentru ambele țări, cel puțin pentru o încetare a focului limitată. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul ar lua în considerare o încetare completă a focului numai dacă Rusia și-ar retrage mai întâi toate trupele de pe teritoriul ucrainean, inclusiv Peninsula Crimeea, pe care Rusia a invadat-o și anexat-o în 2014.

Rusul Vladimir Putin a cerut ca Ucraina să cedeze mai întâi patru regiuni ucrainene - inclusiv unele teritorii pe care forțele ruse nu le ocupă - pe care Kremlinul le-a declarat ca făcând parte din Rusia.

Oficialii ucraineni și ruși nu s-au mai întâlnit față în față pentru discuții din primele luni ale războiului, când delegații din ambele părți s-au reunit pentru discuții secrete la Istanbul. Aceste negocieri au eșuat în cele din urmă. Ulterior, cele două părți au convenit asupra unui acord privind cerealele care a dus la ridicarea temporară de către Rusia a blocadei navale, permițând Ucrainei să transfere cereale prin Marea Neagră. Și acest acord a eșuat câteva luni mai târziu, când Rusia s-a retras din el. Alte încercări de a stabili coridoare umanitare au eșuat în mare măsură.

Rușii au amânat întâlnirea cu qatarioții

Un diplomat informat cu privire la discuții a declarat că oficialii ruși și-au amânat întâlnirea cu oficialii qatarioți după incursiunea Ucrainei în vestul Rusiei. Delegația Moscovei a descris-o drept „o escaladare”, a spus diplomatul, adăugând că Kievul nu a avertizat Doha cu privire la ofensiva sa transfrontalieră.

Rusia „nu a anulat discuțiile, ci a spus să ne dea timp”, a spus diplomatul. Deși Ucraina dorea oricum să își trimită delegația la Doha, a spus persoana respectivă, Qatarul a refuzat deoarece nu a considerat benefică o întâlnire unilaterală. Mica țară arabă s-a poziționat ca un mediator puternic în ultimii ani și a găzduit discuțiile în curs de desfășurare menite să pună capăt războiului din Gaza.

Ca răspuns la întrebările The Washington Post, biroul prezidențial ucrainean a afirmat într-o declarație că summitul de la Doha a fost amânat „din cauza situației din Orientul Mijlociu”, dar va avea loc în format de videoconferință la 22 august, după care Kievul se va consulta cu partenerii săi cu privire la punerea în aplicare a celor discutate.

Kremlinul nu a răspuns la solicitările de comentarii. Casa Albă a refuzat să comenteze. Administrația Biden a declarat de mult timp că momentul și termenii unui potențial acord de încetare a focului cu Rusia sunt de competența exclusivă a Ucrainei.

Șanse mici

Diplomatul informat cu privire la discuții a declarat că Kievul și Moscova și-au semnalat disponibilitatea de a accepta aranjamentul în perioada premergătoare summitului. Însă înalții funcționari de la Kiev aveau așteptări mixte cu privire la succesul negocierilor, unii estimând șansele la 20%, iar alții anticipând perspective chiar mai rele, potrivit a două persoane familiarizate cu discuțiile, chiar dacă asaltul de la Kursk nu ar fi avut loc. Dar discuțiile planificate și acordul potențial - acum în așteptare - ridică miza pentru pariul lui Zelenski.

Unul dintre motivele pentru care oficialii ucraineni s-au îndoit de sinceritatea Rusiei este campania sa extinsă de bombardare a infrastructurii energetice ucrainene în ultimele săptămâni. Mai multe bombardamente ar putea lăsa civilii fără electricitate ore întregi în fiecare zi, în timpul lunilor friguroase de iarnă.

„Avem o singură șansă să trecem peste această iarnă, și anume dacă rușii nu vor lansa noi atacuri asupra rețelei”, a declarat un oficial ucrainean care a fost informat cu privire la discuții.

Mișcarea Kievului de a pătrunde în Rusia, care a ocupat aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a fost menită în parte să ofere Ucrainei mai multe pârghii pentru orice negocieri viitoare, au declarat oficiali ucraineni și occidentali.

Analiștii militari și-au exprimat scepticismul că forțele ucrainene pot menține controlul asupra teritoriului rus. De asemenea, Moscova a continuat să câștige teren în regiunea Donețk din estul Ucrainei și nu a deviat trupe de acolo pentru a apăra noul asalt ucrainean.

Dar, deși Kievul și-ar fi putut îmbunătăți poziția de negociere viitoare prin acapararea terenurilor, probabilitatea unor negocieri de pace iminente pare diminuată. Putin a promis public săptămâna aceasta că nu își va modifica poziția privind negocierile din cauza atacului asupra teritoriului rus.

Diplomatul familiarizat cu discuțiile a declarat că, în ultimele două luni, Qatarul a discutat cu Kievul și Moscova despre acordul privind un moratoriu asupra loviturilor energetice. Oficialul a declarat că cele două părți au convenit asupra unui summit la Doha, rămânând de pus la punct doar detalii minore.

„După Kursk, rușii s-au împotrivit”, a declarat o altă persoană familiarizată cu discuțiile.

Un academician rus cu legături strânse cu diplomați ruși de rang înalt a semnalat că Putin nu ar avea chef să încheie o înțelegere după ofensiva de la Kursk.

„Știți că liderii noștri ruși nu fac de obicei compromisuri sub presiune”, a declarat persoana respectivă.

Academicianul a adăugat că Rusia ar putea fi mai dispusă să ia în considerare un acord privind infrastructura energetică ca modalitate de a atrage Kievul la discuții mai ample privind încetarea focului. În caz contrar, a spus el, Moscova ar putea fi mai puțin motivată, deoarece crede că ar putea provoca mai multe daune infrastructurii energetice ucrainene decât a putut face Kievul rafinăriilor de petrol rusești.

Atacurile Rusiei asupra rețelei energetice ucrainene au fost o tactică brutal de eficientă. Viața de zi cu zi a ucrainenilor care locuiesc departe de linia frontului a fost întreruptă de pene de curent care pot dura ore întregi. De asemenea, întreruperile au afectat grav o economie deja paralizată de război. Unele persoane care s-au mutat în străinătate invocă instabilitatea energetică drept motiv principal.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Iluzia optică ce face furori printre români. Clipește de câteva ori și vezi cine este personajul din imagine
Digi FM
Reacția PSD și USR după introducerea proiectului PNL în Parlament prin care Iohannis poate să ajungă senator
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Cu ce se ocupă Octavian Bellu, la 8 ani după ce a renunțat la lotul național de gimnastică. În ce țară s-a...
Newsweek
Casa de Pensii refuză pe bandă rulantă adeverințe pentru o pensie mai mare la Mica Recalculare. Cum?
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Ce i-a răspuns Sebastian Stan unui reporter care l-a numit „monstru” pe colegul său din „A Different Man”...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei