Live Text Lupte grele în regiunile ucrainene anexate ilegal de Rusia. Britanicii: Sprijinul Iranului pentru ruși poate crește în următoarele luni

Data actualizării: Data publicării:
tun de calibrul 155 mm NATO folosit de militarii ucraineni în Donbas trage asupra poziţiilor armatei ruse din regiune
Militarii ucraineni trag cu un tun de 155 mm spre pozițiile rusești de pe linia frontului în regiunea Donbas. Foto: Profimedia Images

Suntem în ziua cu numărul 290 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Vladimir Putin a evocat posibilitatea unei înțelegeri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, susținând în același timp că operațiunea sa militară specialăse desfășoară conform planului. Totodată, liderul de la Kremlin a declarat că Rusia și-ar putea modifica doctrina militară prin introducerea posibilității unui atac preventiv pentru a dezarma un inamic, într-o aparentă referire la un atac nuclear, notează The Guardian. Ucraina afirmă că regiunile sale sudice suferă cele mai grave pene de curent electric, la câteva zile după ultima serie de atacuri rusești asupra rețelei energetice a țării. Ministrul ucrainean de externe a declarat că guvernul său colaborează cu organismul de supraveghere nucleară al ONU pentru a crea o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie, în timp ce SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la un parteneriat de apărare la scară largă între Moscova și Teheran, descriindu-l ca fiind dăunător pentru Ucraina.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Orașul Odesa a rămas fără electricitate după un atac rusesc cu dorne-kamikaze

ACTUALIZARE 15:50 Oraşul Odesa, în sudul Ucrainei, a rămas aproape în totalitate fără electricitate după un atac cu "drone-kamikaze" lansat de Rusia în timpul nopţii, au anunţat sâmbătă autorităţile ucrainene, informează AFP.

"Deocamdată, oraşul este fără electricitate", a declarat un consilier al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko, într-un mesaj pe contul său de Telegram.

Cu toate acestea, infrastructurile esenţiale, inclusiv spitalele şi maternităţile, au acces la curent, a precizat el. "Situaţia rămâne dificilă, însă este sub control", a declarat Timoşenko.

Potrivit lui Maksim Marşenko, guvernatorul regiunii Odesa, Rusia a atacat oraşul cu "drone-kamikaze" în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă. "Din cauza loviturilor, nu este electricitate în aproape toate districtele şi comunităţile regiunii noastre", a declarat el.

Două drone au fost doborâte de unităţi ale apărării aeriene ucrainene, a mai spus Marşenko. Vineri, Kievul a subliniat că regiunile din sudul ţării sfâşiat de război, inclusiv Odesa, suferă cele mai grave pene de curent, la câteva zile după cea mai recentă serie de atacuri ruse împotriva reţelei energetice ucrainene.

Rusia a tras luni zeci de rachete de croazieră asupra infrastructurilor-cheie, exercitând o şi mai mare presiune asupra reţelei deja în dificultate a Ucrainei, după atacuri repetate.

Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a promis că armata rusă va continua loviturile asupra reţelei energetice ucrainene, în pofida criticilor ferme ale Occidentului împotriva atacurilor sistematice care au cufundat milioane de persoane în frig şi obscuritate.

Portul Odesa de la Marea Neagră era o destinaţie de vacanţă preferată de numeroşi ucraineni şi ruşi înainte de declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, notează Agerpres.

Şeful Dumei de Stat din Rusia acuză Germania şi Franţa pentru eşecul planului de pace în Donbas

ACTUALIZARE 13:33 Şeful Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a acuzat Germania şi Franţa pentru eşecul unui plan de pace în Donbas, estul Ucrainei, răsturnat de invazia rusă din februarie, informează sâmbătă agenția germană de presă DPA.

Volodin, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a cerut de asemenea plata reparaţiilor de la Germania şi Franţa, într-o postare sâmbătă pe serviciul de mesagerie socială Telegram.

„Germania şi Franţa trebuie să plătească despăgubiri locuitorilor din regiunea Donbas”, a scris Volodin, potrivit Agerpres. „Situaţia actuală din Ucraina este un rezultat al politicilor mincinoase ale conducătorilor acestor state”, a adăugat acesta.

The last plenary meeting of the autumn session of the State Duma of Russia.
Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat din Rusia. Foto: Profimedia Images

Banksy vinde 50 de serigrafii unice pentru a strânge fonduri în beneficiul poporul ucrainean

ACTUALIZARE 12:50 Banksy a anunţat că a realizat 50 de serigrafii unice pe care le va scoate la vânzare pentru a strânge fonduri în beneficiul unei asociaţii de caritate care sprijină poporul ucrainean, informează agenția germană de presă DPA.

Celebrul artist britanic specializat în graffiti, a cărui identitate nu este cunoscută, a anunţat pe Instagram acest proiect în colaborare cu Legacy of War Foundation, care va folosi sumele de 5.000 de lire sterline obţinute din fiecare vânzare pentru a cumpăra vehicule ce vor fi utilizate la evacuarea cetăţenilor din zonele ucrainene afectate de război şi pentru a furniza servicii de încălzire comunităţilor ucrainene care se confruntă cu o iarnă dificilă.

Fiecare serigrafie este semnată şi numerotată, prezentând un şoarece alb care alunecă şi zgârie cuvântul „fragil” tipărit pe o cutie de carton, notează Agerpres.

BeFunky-collage-2
Mai multe opere realizate de Banksy în Ucraina. Colaj Foto: Profimedia Images

Rusia interzice accesul pe teritoriul său a 200 de oficiali canadieni

ACTUALIZARE 12:10 Rusia a anunțat vineri că interzice intrarea pe teritoriul său a 200 de canadieni, printre care ministrul sănătății Jean-Yves Duclos și președintele CIBC, Victor Dodig, ca răspuns la sancțiuni canadiene similare împotriva unor oficiali ruși, notează The Guardian

Decizia a fost luată ca răspuns la "sancțiunile personale împotriva oficialilor ruși", a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, denunțând politica "rusofobă" a regimului premierului canadian Justin Trudeau. Pe listă se află purtătoarea de cuvânt a Partidului Conservator, Sarah Fischer, directorul general al Telesat Canada, Daniel Goldberg, președintele Comisiei Electorale Canadiene, Stephane Perrault, și mai mulți canadieni proeminenți de origine ucraineană.

Oficial ucrainean: Se dau lupte grele în regiunile ucrainene anexate ilegal de Rusia

ACTUALIZARE 11:14 Cinci civili au murit și alți 13 au fost răniți în ultimele 24 de ore în urma bombardamentelor rusești din sudul și estul Ucrainei, potrivit informațiilor furnizate de biroul prezidențial ucrainean, scrie The Guardian.

Forțele rusești au continuat ofensiva în orașul Bahmut, atacând zilnic, în ciuda faptului că au suferit pierderi grele, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko. „Cel mai bine puteți descrie aceste atacuri ca fiind carne de tun. Se bazează în principal pe infanterie și mai puțin pe blindate și nu pot avansa”, a spus Kirilenko la un post de televiziune ucrainean.

În orașul Lugansk din estul Ucrainei, guvernatorul regional, Serghei Gaidai, a declarat că armata ucraineană își îndreaptă contraofensiva spre Kreminna și Svatove. 

În sud, guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Yanyshevych, a declarat că opt civili au fost răniți de bombardamentele rusești în ultimele 24 de ore. În urma atacurilor, o morgă și un spital pentru copii din orașul Herson, recent recucerit de armata ucraineană, au fost avariate.

În regiunea învecinată Zaporojie, forțele rusești au bombardat Nikopol și Chervonohryhorivka, care se află peste râul Nipru de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Moscova încă de la începutul războiului.

Bombardamentele rusești au avariat clădiri rezidențiale și linii electrice, a afirmat guvernatorul regunii Zaporojie, Valentin Reznichenko. În regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, trei civili au fost răniți de bombardamentele rusești, iar unul dintre ei a murit ulterior, a spus guvernatorul Oleh Syniehubov.

Rusia a anexat în luna septembrie patru regiuni ucrainene: Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk, în urma unor așa-zise referendumuri. Președintele rus Vladimir Putin a spus în timpul discursul în care a anunțat anexarea regiunilor că acestea vor face parte „pentru totdeauna” din Federația Rusă.

Ministerul britanic al Apărării: Sprijinul Iranului pentru armata rusă ar putea crește în lunile următoare

ACTUALIZARE 10:35 Sprijinul Iranului pentru armata rusă ar putea crește în lunile următoare, iar în schimb Moscova ar oferi probabil Teheranului un nivel „fără precedent” de sprijin militar, potrivit evaluării de sâmbătă a Ministerului britanic al Apărării.

Londra arată că Iranul a devenit unul dintre cei mai importanți susținători militari ai Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina, în februarie, iar Moscova încearcă acum să obțină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice.

În schimb, Rusia oferă foarte probabil Iranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic care le transformă relația de apărare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Conform Ministerului britanic al Apărării, Rusia a folosit, foarte probabil, o mare parte din stocul său de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune SS-26 Iskander. Dacă Rusia reușește să pună în funcțiune un număr mare de rachete balistice iraniene, probabil că le va folosi pentru a-și continua și extinde campania de atacuri împotriva infrastructurii naționale critice a Ucrainei.

Jens Stoltenberg: „Războiul din Ucraina ar putea ajunge în Europa și s-ar putea transforma într-un război între NATO și Rusia”

ACTUALIZARE 10:10 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat îngrijorarea că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar putea transforma într-un război între Rusia și NATO, scrie The Guardian.

„Dacă lucrurile merg prost, pot merge îngrozitor de prost”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru postul norvegian NRK.

„Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un război care poate deveni un război cu drepturi depline și care se poate extinde într-un război major între NATO și Rusia. Lucrăm la asta în fiecare zi pentru a evita o astfel de situație”, a dat asigurări secretarul general al Alianței.

Jens Stoltenberg, berlin, berlin, germany - 01 Dec 2022
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia

Atacurile rusești au distrus peste 390 de școli din Ucraina în ultimele trei luni

ACTUALIZARE 09:20 Atacurile rusești cu rachete au deteriorat sau distrus peste 390 de unități de învățământ de la 1 septembrie, precizează Ministerul Educației din Ucraina. Totodată, ministrul Educației, Serhii Shkarlet, a adăugat că de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, peste 2.800 de unități de învățământ au fost avariate sau distruse.

Izium in Kharkiv Region after liberation from Russian occupiers, Ukraine - 19 Sep 2022
Imagine cu un coridor din interiorul unei școli ucrainene distruse ca urmare a bombardamentelor forțelor ruse în Izium. Foto: Profimedia Images

Ucraina respinge atacurile rusești în est

ACTUALIZARE 09:10 În ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat cinci rachete, aproximativ 20 de atacuri aeriene și peste 80 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei, a anunțat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ucrainenii spun că au respins atacurile rusești în apropierea a 13 așezări din est. Totodată, forțele ucrainene au lovit patru puncte de control rusești și cinci zone de concentrare a trupelor, armelor și echipamentelor militare ruse, a adăugat Statul Major, citat de The Kiev Independent.

Palatul Elysee: Declaraţiile preşedintelui Macron privind acordarea garanțiilor de securitate pentru Rusia au fost scoase din context

ACTUALIZARE 09:00 Declaraţiile recente ale preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la acordarea de garanţii de securitate Rusiei au fost scoase din context, a asigurat vineri Palatul Elysee, înaintea unei noi conferinţe dedicate acordării de asistenţă Ucrainei, care va avea loc marţi la Paris.

"Dialogul dintre preşedintele Republicii şi preşedintele Zelenski este excelent", a asigurat preşedinţia franceză."Există un decalaj între anumite mişcări sau anumite persoane, care încearcă să izoleze o bucată dintr-o frază în afara contextului său, şi realitatea muncii pe care o desfăşurăm, care decurge cu adevărat fără dificultăţi", a precizat Palatul Elysee, potrivit Agerpres.

La începutul lunii decembrie, vorbind despre arhitectura de securitate care va fi reconstruită în Europa odată cu încheierea războiului din Ucraina, preşedintele francez subliniase că atunci va fi de asemenea necesar să se acorde "garanţii" Rusiei pentru a se ajunge la un echilibru.

Putin: Rusia ar putea lua în calcul un atac preventiv pentru a dezarma un inamic

ACTUALIZARE 08:50 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, la Bişkek, că Rusia şi-ar putea modifica doctrina militară introducând posibilitatea unui atac preventiv pentru a dezarma un inamic. Şeful statului rus a făcut această afirmaţie într-un răspuns la întrebarea unui reporter, în timpul vizitei în Kârgâzstan, în care i s-a cerut să-şi clarifice declaraţia de la începutul acestei săptămâni cu privire la utilizarea armelor nucleare, scrie Agerpres citând AFP.

În urmă cu câteva zile Vladimir Putin avertiza că riscul unui război nuclear este în creştere, dar că Rusia nu va ataca prima. Preşedintele rus a declarat că Moscova ia în considerare adoptarea a ceea ce el a numit ca fiind conceptul loviturii preventive al Washingtonului.

"În primul rând, Statele Unite au dezvoltat conceptul de lovitură preventivă. În al doilea rând, ei dezvoltă un sistem de atac care vizează dezarmarea" inamicului, a declarat presei preşedintele Putin. Poate că Moscova ar trebui să se gândească la adoptarea "ideilor dezvoltate de americani pentru a-şi asigura propria securitate". "Doar ne gândim la asta", a precizat liderul rus.

Informații importante din ziua precedentă: 

  • La baza aeriană Berdiansk din regiunea ucraineană Zaporojie au fost auzite explozii. Trei explozii mari au fost auzite, precum și altele mai mici, în apropierea orașului ocupat de Rusia, situat pe coasta Mării Azov.
  • Ucraina afirmă că regiunile sale sudice suferă cele mai grave pene de curent electric, la câteva zile după ultima serie de atacuri rusești asupra rețelei energetice a țării. Șeful operatorului de rețea ucrainean Ukrenergo a declarat că muncitorii se străduiesc cel mai mult să restabilească energia electrică în regiunile de la Marea Neagră din Odessa, care a fost grav afectată luni, și în jurul orașului Herson, recent recucerit.
  • Ministrul ucrainean de externe a declarat că guvernul său colaborează cu organismul de supraveghere nucleară al ONU pentru a crea o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control rusesc. 
  • Rusia a susținut că zona de siguranță propusă de ea în jurul centralei din Zaporojie a fost pentru a opri bombardamentele ucrainene. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, de asemenea, că retragerea SUA dintr-un tratat care interzice rachetele nucleare cu rază intermediară de acțiune a fost un act distructivcare a creat un vid și a alimentat riscuri suplimentare de securitate.
  • Președintele Joe Biden a declarat că a vorbit cu vedeta americană de baschet Brittney Griner și că este binedispusă după ce a fost eliberată din arest. Rusia a eliberat-o joi pe Griner în cadrul unui schimb de prizonieri la nivel înalt cu cunoscutul traficant de arme Viktor Bout, care a fost deținut într-o închisoare americană timp de 12 ani.
  • Mama lui Viktor Bout i-a mulțumit lui Vladimir Putin pentru eliberarea fiului său în cadrul schimbului cu SUA. Bout, supranumit "Negustorul Morții", este un fost locotenent-colonel sovietic pe care Departamentul de Justiție al SUA l-a descris cândva ca fiind unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme din lume. 
  • Belarusul a informat ONU că va accepta, fără condiții prealabile, tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul său pentru exportul din porturile lituaniene, a declarat un purtător de cuvânt al ONU. 
  • SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la un parteneriat de apărare la scară largăîntre Moscova și Teheran, descriindu-l ca fiind "dăunător" pentru Ucraina, vecinii Iranului și pentru lume. Puterile occidentale au acuzat Iranul că a furnizat drone Rusiei - lucru negat de Moscova - în timp ce forțele rusești atacă infrastructura energetică a Ucrainei. 
  • Gigantul petrolier francez TotalEnergies a cedat presiunii internaționale și a anunțat că intenționează să se retragă treptatdin investițiile sale în Rusia. Cea de-a cincea companie petrolieră din lume a declarat vineri că își va retrage cei doi reprezentanți din consiliul de administrație al Novatek, principalul exportator privat de gaze din Rusia.

 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei