Ucraina va avea dificultăți în a folosi miliardele de euro oferite de statele occidentale pentru reconstrucția țării deoarece autoritățile de la Kiev nu sunt obișnuite să gestioneze și să investească sume atât de mari, a recunoscut Mustafa Nayyem, viceministrul Dezvoltării din această țară, scrie The Guardian.
Declarația a venit înaintea unei conferințe care are loc miercuri, la Londra, unde se va discuta despre ajutoarele oferite Ucrainei.
Aici, Uniunea Europeană se va angaja să ofere granturi și împrumuturi Ucrainei în valoare de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani, pentru a menține serviciile guvernamentale pe linia de plutire. De asemenea, Marea Britanie va oferi împrumuturi de 2,7 miliarde de euro prin Banca Mondială, în următorii trei ani.
În luna martie, estimările arătau că, după război, Ucraina va avea nevoie de 376 de miliarde de euro pentru reconstrucție, însă suma ar putea crește, dat fiind că războiul continuă.
Mustafa Nayyem, care este și directorul Agenției de Restaurare și Dezvoltare a Infrastructurii din Ucraina, spune că astfel de sume vor fi greu de gestionat și nu doar din cauza corupției care este imputată Ucrainei.
„Este vorba despre capacitatea de a lucra cu o sumă atât de mare de bani”, a declarat oficialul.
„Până acum, cea mai mare sumă de bani cu care am lucrat a fost de 6 miliarde de dolari pe an, în 2014. Acum așteptăm mult mai mult și va fi foarte dificil pentru industria de construcții ucraineană, pentru instituțiile guvernamentale și cele private să producă rezultate. Nu este vorba că ucrainenii sunt răi sau corupți”, a adăugat el.
Mustafa Nayyem a făcut apel la donatorii occidentali să nu fie descurajați de corupție, ori să impună condiții imposibil de realizat pentru acordarea împrumuturilor.
„Nu putem pedepsi o țară întreagă doar pentru că câțiva oameni sunt corupți. Generația mea nu a început mișcarea Maidan în 2013 - 2014 doar pentru a fi pedepsită din cauza vreunui oligarh corupt. Nu faceți asta”, a spus oficialul ucrainean.
Mustafa Nayyem a declarat că 2.000 de angajați lucrează în prezent cu autoritățile locale din Ucraina la întocmirea dosarelor pentru strategia de reconstrucție. Însă deja au apărut anumite probleme, în sensul că orașele care au suferit mai puține distrugeri în urma atacurilor rusești, în special cele din vestul țării, au înaintat mai multe cereri de reconstrucție decât cele mai puternic afectate, din estul țării.
„Parcă războiul s-ar purta în vestul țării, nu în est”, comentează Mustafa Nayyem.
Acesta mai spune că nu toate cererile de reconstrucție sunt justificate.
„Nu avem nevoie de atâtea școli, universități și spitale câte au fost construite pe vremea Uniunii Sovietice, dar acum, că au fost avariate și distruse, toate comunitățile vor ca ele să fie reconstruite, ceea ce este absurd”, a spus Mustafa Nayyem.
Editor : D.R.