Ucraina construiește baricade și săpă tranșee în jurul orașelor. Rândurile de baricade albe din beton și de sârmă ghimpată, tranșeele sunt săpate noaptea, la adăpostul întunericului, în timp sunetul artileriei se aude nu foarte departe. Reporterii Reuters au vizitat noile linii defensive din nord-estul orașului Kupiansk și descriu care este acum atmosfera în linia de apărare ucraineană.
Baricadele, care se aseamănă oarecum cu cele ale rușilor din teritoriile ocupate, își propun să ajute Ucraina pe timpul iernii, în timp ce își regenerează forțele, iar Moscova preia inițiativa pe câmpul de luptă, spun analiștii militari.
„De îndată ce trupele se mișcă și traversează câmpurile, se poate fără tranșee. Dar când trupele se opresc, trebuie să începi să sapi în pământ imediat”, a declarat un inginer al armatei ucrainene cu nume de cod Lynx, pentru Reuters, lângă Kupiansk.
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina și-a „îmbunătățit semnificativ” fortificațiile pe 28 noiembrie, după ce a contraofensiva lansată în iunie nu a putut să treacă rapid prin liniile rusești.
Ucraina întărește baricadele din jurul orașelor
Kiev transmite că există o dezamăgire în ambiția de a recupera tot teritoriul ocupat, dar deocamdată Ucraina se concentrează pe măsurile de recrutare pentru a-și reface forța de luptă.
Rusia a ridicat presiunea ofensivă în jurul orașelor de est, precum Kupiansk, Liman și Avdiivka, și nu mai are nevoie de trupele de rezervă de frica unui posibil atac ucrainean, au spus analiștii militari.
Zelenski a declarat că baricadele defensive ale Ucrainei au trebuit să fie întărite și să se lucreze la ele în ritm accelerat în jurul celor trei orașe, în părțile de est ale regiunii Donețk și în regiunile Harkov, Sumî, Cernigău, Kiev, Rivne și Volîn.
Aceste regiuni se întind până la estul Ucrainei, de-a lungul graniței cu Rusia și Belarus, până la aliatul său occidental Polonia. Zelenski a spus că regiunea Herson de Sud, a cărei zonă de tampon este încă ocupată, va fi de asemenea consolidată.
Ucraina a avut linii defensive în unele zone la est de Donbas din 2014, când Rusia a susținut militanții care au ocupat acest teritori. Zona a fost săpată puternic în locuri precum Avdiivka pe tot parcursul invaziei rușilor.
Fortificațiile mai puternice ar încetini trupele rusești și ar fi nevoie de mai puține forțe ucrainene în apărare, astfel încât, de exemplu, soldații să primească mai multă pregătire, a declarat Jack Watling, senior de cercetare pentru războiul terestru la Royal United Services Institute.
„Ucrainenii se deplasează acum cu o postură defensivă, deoarece ofensiva lor a atins vârful”, a spus el într-un interviu telefonic, adăugând că Rusia a preluat inițiativa pe câmpul de luptă și a putut alege unde să atace.
Tranșeele de la Cernigău
Odată cu scăderea stocurilor de muniție de artilerie ucraineană, rata victimelor rusești a scăzut, ceea ce a făcut mai ușor pentru Moscova să genereze noi unități, care, în timp, le-ar putea permite să deschidă noi linii de atac, a adăugat el.
„De partea ucraineană, se încearcă reducerea victimelor, dar și regenerarea puterii de ofensivă”, a spus Watling.
El a mai adăugat că fortificațiile ar putea fi folosite și pentru a apăra flancurile Ucrainei atunci când va reveni în ofensivă.
Miercuri, reporterii Reuters au vizitat tranșee săpate cu un excavator și lopeți într -o locație nedezvăluită în regiunea Cernigău, lângă granița cu Rusia.
„Când civilii își termină treaba (construirea pozițiilor), vom mina puternic aici”, a declarat Serhii Naiev, comandantul forțelor comune din Ucraina, care supraveghează sectorul militar de nord.
Dinții dragonului
Luna trecută, reporterii Reuters au vizitat tranșee ucrainene recent construite în Cernobîl, lângă granița cu Belarus. Un vehicul militar de mare tonaj s-a strecurat prin pământul îngheșat, în timp ce sculpta un șanț larg antitanc.
„(Lucrările sunt în desfășurare) de -a lungul întregii zone operaționale din nord. Aceste lucrări sunt în prezent în curs în regiunea Sumî, regiunea Cernigău, aici, în direcția Kiev", a spus Naiev, aflat acolo.
„Structuri de beton, sârmă ghimpată, ... „dinții dragonului”(baricade din beton) ... se va construi și va fi pusă sârmă ghimpată. Acesta va fi un obstacol din beton pentru vehiculele blindate”, a spus el.
În apropiere de Kupiansk, armata Ucrainei a arătat reporterilor Reuters recent construitele linii defensive, dar a spus că locația exactă nu poate fi dezvăluită public din motive de securitate.
Un inginer militar care folosește numele de cod „Șopârlă” a spus că de obicei au pus mai întâi „dinții dragonului”, urmate de bobine de sârmă ghimpată și apoi mine, dacă le folosesc.
„Cred că majoritatea acestor bariere ar trebui să fie construite mult mai devreme, probabil în primăvară. Este nevoie de prea mult timp pentru a le face”, a spus el.
La câteva sute de metri în spatele „dinților dragonului”, s-a lucrat pentru a extinde o rețea de tranșee pentru soldați și personal, întărite cu grinzi de lemn, unde existau și camere de locuit și paturi supraetajate din lemn.
Lynx, primul militar amintit în reportajul Reuters, a declarat că Ucraina încearcă să reducă utilizarea minelor la fortificațiile sale pentru a evita lăsarea munițiilor periculoase pe teritoriul său.
„Acesta este pământul nostru. Nu vrem să-l aruncăm în aer”, a spus el.
Editor : M.I.