Kremlinul a apreciat miercuri că semnalul dat de Ucraina asupra unor negocieri cu Rusia pentru încheierea războiului par a fi „la unison” cu poziţia Moscovei, după ce ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat în timpul unei vizite în China că ţara sa nu va negocia cu Rusia decât dacă aceasta este dispusă să poarte aceste discuţii „cu bună credinţă”.
În timpul întâlnirii cu omologul său chinez Wang Yi, Dmitro Kuleba a „reiterat poziţia Ucrainei, care este pregătită să negocieze cu partea rusă la un anumit punct, când Rusia va fi pregătită să negocieze cu bună credinţă, dar a subliniat că o asemenea disponibilitate nu este observată la ora actuală la partea rusă”, afirmă diplomaţia ucraineană într-un comunicat preluat de agenţiile AFP și Reuters, potrivit Agerpres.
Reacţionând după această declaraţie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat în faţa presei că „mesajul în sine se poate spune că este la unison cu poziţia noastră”, a Rusiei, adăugând însă că este nevoie de clarificări asupra detaliilor.
„Ştiţi că partea rusă nu a refuzat niciodată să negocieze, a rămas întotdeauna deschisă procesului de negociere, dar aici sunt importante detaliile, pe care nici voi şi nici eu nu le cunoaştem deocamdată”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Pretențiile Rusiei
Vladimir Putin a cerut luna trecută retragerea trupelor ucrainene din cele patru provincii revendicate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată.
Cererea a fost respinsă de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, în special SUA.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski încearcă să obţină în acest timp convocarea către sfârşitul acestui an a unui nou summit internaţional la care să-şi susţină viziunea asupra unei păci cu Rusia, după o primă reuniune de acest fel care a avut loc în iunie în Elveţia şi la care au participat circa 100 de state şi organizaţii internaţionale, dar fără Rusia, care nu a fost invitată, şi de asemenea fără China, care a declinat invitaţia în absenţa Rusiei.
Zelenski vrea un nou summit de pace
Zelenski a sugerat că un astfel de summit ar putea fi găzduit de o ţară din „Sudul Global” şi că de data aceasta Rusia ar putea fi invitată.
„Cred că toţi înţelegem că trebuie să punem capăt războiului cât mai repede posibil, desigur, pentru a nu fi pierdute şi mai multe vieţi omeneşti”, a spus marţi Zelenski în timpul unei întâlniri la Kiev cu trimisul Papei Francisc, secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolín.
Preşedintele ucrainean a anunţat săptămâna trecută că Ucraina pregăteşte un nou plan de pace (după „formula de pace” din 2022 prin care cerea Rusiei retragerea completă din Ucraina) care să fie prezentat Rusiei la respectivul summit, care să desfăşoare până la sfârşitul anului în continuarea celui care a avut loc în Elveţia.
Dar Moscova a reacţionat sceptic faţă de iniţiativa lui Zelenski privind o nouă astfel de conferinţă, în care vede mai degrabă o nouă încercare a acestuia de a obţine sprijin internaţional pentru propunerile sale de încheiere a conflictului.
Editor : B.P.