Ucraina este în criză de judecători, cu peste 2000 de posturi vacante. Sistemul judiciar este afectat de corupție și război

Data actualizării: Data publicării:
sala de judecată
Aproximativ 2.000 de judecători necesită și verificări de integritate. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina suferă de o criză disperată de judecători și declanșează o serie de angajări la nivel național, întârziată mult din cauza războiului, pentru a ocupa peste 2.000 de posturi vacante și a verifica mai mulți judecători în exercițiu, pentru potențiale abuzuri, transmite Reuters.

Efortul ambițios, întreprins în timpul războiului cu Rusia, este esențial pentru eliminarea cazurilor numeroase restante care au întârziat justiția pentru mulți ucraineni. De asemenea, este esențial și pentru consolidarea statului de drept, o condiție pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană.

Chiar înainte de invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat dorința ca Ucraina să adere la UE, ceea ce înseamnă că lupta împotriva corupției și îmbrățișarea bunei guvernări au devenit priorități.

Comisia Europeană consideră că sistemul judiciar din Ucraina nu este credibil

Un sondaj publicat luna aceasta de think-tank-ul Centrului Razumkov de la Kiev a sugerat că doar 18% dintre ucraineni au încredere în instanțe, care sunt moștenirea unui sistem judiciar erodat de corupție.

Comisia Europeană, într-un memoriu din 2022, a spus că „sistemul judiciar continuă să fie considerat ca una dintre instituțiile cele mai puțin de încredere și credibile”.

Încercările de reformare a instanțelor de judecată după Euromaidanul din 2014, care a răsturnat un președinte pro-rus și a pus Kievul pe un curs pro-occidental, au avut succes doar parțial și s-au lovit de rezistență sistemică, spun organele de pază.

Două organisme de guvernare judiciară responsabile cu angajarea și disciplinarea judecătorilor au fost efectiv înghețate ani de zile, rezultând aproximativ 2.600 de posturi vacante, sau aproximativ o treime din sistemul judiciar, deoarece judecătorii ieșiră la pensie sau au fost demiși. Ca urmare, cauzele judiciare s-au acumulat în Ucraina. 

Sălile de judecată au fost transformate în săli de depozitare pline cu dosare

Curtea de apel regională din Sumy din nord-estul Ucrainei mai are doar patru judecători dintr-un personal complet de 35. Se confruntă cu un blocaj total dacă doar doi judecători se pensionează, așa cum au dreptul să o facă în prezent.

„Nu există o singură instanță în Ucraina al cărei volum de muncă să fie normal”, a declarat Ruslan Sidorovich, șef adjunct al Comisiei de Înaltă Calificare a Judecătorilor (HQCJ), care supraveghează selecția judecătorilor.

„Doar că în unele locuri este mare, iar în altele este pur și simplu o catastrofă”, a spus el.

Războiul adaugă o povară suplimentară, deoarece aproximativ 100.000 de presupuse crime rusești sunt deja investigate.

Cele două organisme de guvernare au fost recent relansate sub presiunea UE, iar în următoarele luni vor fi ocupate cu aproximativ 1.100 de contestații și posturi vacante în instanțe locale.

Sidorovich a descris-o ca fiind primul pas într-un „super maraton” de angajare care ar putea dura câțiva ani și poate implica până la 7.000 de interviuri.

Procesul de selecție a judecătorilor este anevoios

Alegerea judecătorilor este doar o parte a provocării. Aproximativ 2.000 de judecători necesită și verificări de integritate, parte din curățenia judiciară lansată, dar niciodată terminată, după Maidan.

Halyna Chyzhyk, care a făcut parte dintr-un consiliu consultativ civic care monitorizează judecătorii, a spus că întregul proces este gestionabil, dar că autoritățile nu ar trebui să încerce să-l grăbească.

„Dacă prioritatea este pe asigurarea calității, atunci va trebui să sacrifici un pic din viteză și cred că societatea ucraineană înțelege asta”, a spus ea.

Asigurarea faptului că instanțele supreme din Ucraina, afectate de mult timp de tot felul de scandaluri, nu devin instrumente pentru exercitarea influenței politice s-ar putea dovedi o sarcină și mai grea.

„Avem judecători care au ajutat la raziile a miliarde de proprietăți, care au încălcat în mod masiv drepturile omului, care dețin cetățenia rusă și au ajutat activ Rusia în primele zile de război”, a declarat Mykhailo Zhernakov, de la Fundația DEJURE, un ONG din Kiev.

Curtea Constituțională, în special, a atras furia UE și a militanților pentru democrație încercând să demonteze reformele anticorupție înainte de război, iar fostul ei șef este căutat în legătură cu mai multe dosare penale, inclusiv mituirea unui martor.

Oleksandr Tupitski, care locuiește acum la Viena, conform rapoartelor presei ucrainene, a negat faptele de care e incriminat și a spus că acuzațiile sunt politice.

UE a recomandat ca Kievul să adopte o legislație care să ofere experților internaționali mai multă putere asupra componenței Curții Constituționale, care are în prezent cinci posturi vacante. Dar asta nu este o soluție instantanee, a spus Jhernakov.

Corupția este o problemă la fel de gravă ca războiul

Potrivit DEJURE, care urmărește reformele judiciare, cel puțin doi membri ucraineni recent numiți în comitetul de selecție al instanței au fost „persoane afiliate politic cu reputație îndoielnică”.

„Cea mai mare dificultate politică este de a construi instituții care să fie suficient de independente”, a spus Jhernakov.

Revizuirea sistemului judiciar coincide cu o tentativă mai amplă de a combate corupția, deoarece toleranța ucrainenilor față de abuzurile oficiale se slăbește la un moment dat, mai ales că zeci de mii de oameni au murit apărând fragila democrație a Ucrainei.

Un sondaj din iulie realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev a constatat că 89% dintre ucraineni considerau corupția ca cea mai gravă problemă cu care se confruntă țara lor, în afară de război.

Levko, judecătorul de la Kiev, este pasionat de a servi publicul și este deschis, în special, în ceea ce privește combaterea violenței domestice.

Dar ea a spus că scandalurile de mare profil, inclusiv arestarea recentă a fostului șef al Curții Supreme pentru că a luat mită de 2,7 milioane de dolari, o acuzație pe care el o neagă, îi pătează profesia și îi distrag atenția de la munca zilnică pe care o fac instanțele din Ucraina.

„Știți cum mă introduc oamenii în cercurile intelectuale? „Aceasta este Vira – este unul dintre judecătorii decenți”, a spus ea, coborând vocea pentru a avea efect. „M-am obișnuit acum”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”