Ucraina a numit luni decizia Washingtonului de a rechema familiile diplomaţilor săi în post la Kiev drept „prematură” şi „excesivă” pe fondul temerilor asupra unei invazii ruse, notează France Presse.
„Respectând dreptul altor state de a asigura securitatea misiunilor lor diplomatice, considerăm această măsură a părţii americane ca prematură” şi „excesivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, într-un comunicat.
Departamentul de Stat a dispus duminică plecarea tuturor membrilor de familie care însoțesc personalul Ambasadei SUA din Kiev, invocând „amenințarea unei acțiuni militare rusești”. De asemenea, Washingtonul permite ca personalul neesențial să părăsească țara și îi sfătuiește în general pe cetățenii americani din Ucraina să ia în considerare plecarea din această țară.
„Condițiile de securitate, în special de-a lungul granițelor Ucrainei, în Crimeea ocupată de Rusia și în estul Ucrainei controlat de Rusia, sunt imprevizibile și se pot deteriora rapid”, arată Departamentul de Stat în comunicat. „Cetățenii americani aflați în Ucraina ar trebui să ia în considerare plecarea acum, folosind opțiuni de transport comercial sau alte opțiuni de transport privat”, subliniază mesajul transmis de Washington.
Oficialii americani au subliniat că Ambasada SUA de la Kiev va rămâne deschisă, iar Washingtonul va continua să sprijine Ucraina în fața agresiunii rusești. Ei au refuzat să precizeze numărul cetățenilor americani care se află în Ucraina și nu au dorit să ofere mai multe detalii nici despre motivul pentru care ordinul a fost dat acum. S-au limitat să reamintească declarația recentă a președintelui Joe Biden că o invazie rusă „ar putea avea loc în orice moment”.
În ciuda tensiunii actuale, „situaţia de securitate nu a suferit nicio schimbare radicală în ultima vreme. Ameninţarea cu noi valuri de agresiune rusă a rămas constantă din 2014, iar acumularea de trupe ruseşti la graniţa ucraineană a început deja în aprilie trecut”, a argumentat Nikolenko.
Oficialul de la Kiev a cerut „păstrarea calmului”, în timp ce a denunţat „eforturile” Moscovei de „destabilizare a situaţiei interne din Ucraina”, transmite Agerpres.
Citește și: Mircea Geoană: „Suntem în fața celui mai complicat moment de securitate pentru Europa din ultimii 30 de ani”
UE nu urmează exemplul SUA
La rândul său, Uniunea Europeană a anunţat luni că nu vede niciun motiv să „dramatizeze” tensiunile dintre Ucraina şi Rusia şi nu intenţionează acum să urmeze exemplul Statelor Unite în ceea ce priveşte rechemarea familiilor diplomaţilor.
„Nu vom face același lucru ca SUA deoarece nu avem nici un motiv anume”, a declarat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell când a ajuns la întâlnirea cu miniștrii de Externe ai UE, la care participă și secretarul de Stat Antony Blinken, scrie Euractiv.
„Nu cred că trebuie să dramatizăm atâta timp cât negocierile sunt în desfășurare”, a spus Borrell, care a mai adăugat că „poate secretarul Blinken are mai multe informații pe care le va împărtăși cu noi”.
În schimb, Marea Britanie a urmat decizia SUA și a început retragerea personalului de la ambasada britanică din Ucraina, pe fondul avertismentelor referitoare la o posibilă invazie rusă. Oficialii britanici susțin că nu au fost informați despre eventuale amenințări la adresa diplomaților, însă jumătate din personalul care lucrează la Kiev se va întoarce la Londra.
Kremlinul neagă orice intenţie legată de o invazie în Ucraina, dar leagă dezescaladarea tensiunilor de tratate care să garantează mai ales oprirea extinderii NATO spre est, în special în Ucraina.
Totodată, cu o săptămână înainte de începerea reuniunilor diplomatice intensive cu privire la acumularea de trupe ruse la granița cu Ucraina, care s-a soldat cu un eșec, oficialii americani și ucraineni au urmărit de la distanță cum Rusia începea să-și golească ambasada din Kiev.
Citește și: NYT: Rusia a evacuat copiii și soțiile diplomaților din Ucraina. Intențiile lui Vladimir Putin rămân în continuare un mister
Rusia este acuzată de Occident că a adunat zeci de mii de militari la graniţa cu Ucraina şi că pregăteşte o invazie iminentă a vecinului său, însă Moscova neagă acest lucru.
Din 2014, în estul Ucrainei are loc un război între forţele Kievului şi separatiştii pro-ruşi al căror sprijin militar şi financiar este considerat a fi venit direct de la Kremlinul.
Citește și: Dacă Rusia invadează Ucraina. Cât de plauzibil e scenariul în care Vladimir Putin ar merge „all-in” pentru a atinge gurile Dunării
Editor : Marco Badea