Ucraina a distrus o treime din navele rusești din Marea Neagră. Sunt flotele tradiționale de domeniul trecutului? (Time)

Data actualizării: Data publicării:
nave rusești în Crimeea
Flota rusă din Marea Neagră a pierdut o treime din navele de război pe care le avea la începutul războiului din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Ucraina a scufundat încă o navă de război rusească în Marea Neagră. După pierderea navelor Serghei Kotov și Țezar Kunikov, luna trecută, o treime din Flota rusă de la Marea Neagră a fost distrusă de ucraineni, scrie revista Time. Aceste incidente de tip David vs. Goliat ridică o întrebare importantă: sunt flotele navale tradiționale de domeniul trecutului, odată cu intrarea în joc a dronelor tot mai sofisticate?

Kotov și Kunikov s-au alăturat navei amiral Moskva pe fundul Mării Negre, arătând din nou că teatrul de război din Ucraina rămâne cel mai important conflict naval de la Războiul Malvinelor, acum mai bine de patru decenii.

Faptul că Ucraina, care nu mai dispune de nicio navă militară de mari dimensiuni pe care să o poată folosi în Marea Neagră, reușește să câștige războiul maritim împotriva Rusiei ar putea sugera că flotele navale tradiționale sunt de domeniul trecutului. Totuși, există două contraargumente cruciale care nu trebuie ignorate.

În primul rând, războiul pe mare este eminamente unul de uzură. După cum a arătat un studiu realizat de Colegiul de Război Naval din SUA, războiul naval modern se bazează pe cantitate.

navă-moskva-lovită
Scufundarea navei amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră a fost o pierdere mare pentru Rusia. Între timp, ucrainenii au mai distrus 23 de nave de război rusești. Foto: Profimedia Images

Numărul de unități combatante – de suprafață, subacvatice și aeriene – și capacitatea de a le regenera la scară mare fac diferența într-un război pe mare.

Cazul forțelor navale americane din al Doilea Război Mondial demonstrează cel mai bine acest aspect. În iunie 1940, flota americană avea 478 de unități combatante; până la ziua victoriei împotriva Japoniei în 1945, marina Statelor Unite avea 6.768 de vase active – cu mult peste orice altă mare putere din întreaga lume.

Dronele și rachetele ucrainene dau un sens nou vechii idei conform căreia abilitatea de a face față pierderilor este cheia războiului pe mare.

Pe timp de război, o navă este în siguranță doar atunci când se află în afara razei de acțiune a armei cu care se trage asupra ei. Totuși, pierderile mari nu sunt un motiv suficient pentru a demonstra că flotele navale sunt de domeniul trecutului.

În al doilea rând, în ciuda pierderilor mari suferite de forțele navale rusești, puterea navală – și flotele capabile să opereze într-un spațiu disputat – a revenit în centrul luptelor pentru putere începând din Marea Neagră și ajungând la Marea Roșie, Marea Chinei de Sud și Strâmtoarea Taiwan.

drone-maritime-ucraina
Zece drone MAGURA, care au doar câțiva metri lungime și sunt propulsate de ski-jet-uri, au fost folosite în timpul atacului asupra corvetei rusești Ivanoveț, iar șase dintre ele și-au atins ținta. Colaj foto: Profimedia Images

Puterea navală contează astăzi mai mult decât oricând altcândva datorită felului în care a evoluat relația societăților moderne cu marea. Azi trăim într-un secol maritim în care însăși fundația prosperității pe care se bazează piața liberă depinde de conectivitatea maritimă fizică și digitală.

Căile maritime ne hrănesc, ne ajută să ne încălzim și ne livrează mobila de zi cu zi. 97% din internet și o mare parte din alimentarea cu energie la nivel internațional depind de rețeaua încurcată de cabluri și conducte subacvatice care se întind în paralel cu rutele comerciale de transport maritim.

Siguranța și eficiența acestei rețele multistratificate pot fi perturbate cu ușurință în lipsa protecției oferite de forțele navale

China și-a mărit flota navală la un nivel fără precedent

În ultimii ani, locuri precum Somalia, Tonga, Marea Britanie și Taiwan au suferit pierderi economice mari din cauza sabotării infrastructurii subacvatice. Capacitățile destul de sofisticate ale rebelilor Houthi din Yemen au arătat cât de vulnerabil este comerțul global pe mare și aprovizionarea piețelor cu produse de bază – de la ceaiul consumat de britanici la piese cruciale pentru fabricarea mașinilor electrice în Europa.

Sabotarea conductei Nord Stream 2, a conductei de gaz care leagă Estonia, Finlanda și Suedia și atacurile cu rachete și drone ale militanților Houthi asupra vaselor comerciale din Marea Roșie au un lucru în comun: ele arată că liderii autoritari de la Moscova, Beijing și Teheran au înțeles că conectivitatea maritimă are o importantă valoare politică.

Țări precum China, în special, încearcă să profite de această slăbiciune și stabilesc noi recorduri în privința investițiilor pe care le fac pentru a domina sectorul maritim din punct de vedere tehnologic și militar.

exerciții navale militare Rusia-China
Beijingul caută să își extindă prezența militară în lume, inclusiv în emisfera vestică. Foto: Profimedia Images

Doar în ultimii 10 ani, China și-a mărit flota navală cu un număr de vase de două ori mai mare decât toate navele de care dispune marina franceză.

Flotele navale sunt în continuare foarte importante și, de aceea, SUA și aliații lor din Europa și Asia discută despre cum să investească în acest sector.

Japonia a anunțat în decembrie că noul buget pentru apărare este cel mai mare din istoria sa de după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, iar Australia, care are deja un program de înarmare cu submarine nucleare prin parteneriatul AUKUS, a anunțat luna trecută că plănuiește să își dubleze numărul de nave de suprafață.

Într-un secol maritim ce se anunță a fi unul foarte disputat, flotele navale ar trebui considerate polița de asigurare supremă în privința securității naționale.

Flotele navale sunt cele mai bune instrumente pentru descurajarea agresorilor, dar baza industrială care poate genera aceste capacități este cea care garantează credibilitatea militară cu care cele mai mari provocări pot fi depășite.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...