Slovacia este o țară încă traumatizată de asasinarea, în 2018, a unui tânăr jurnalist de investigații, Jan Kuciak, care documenta fapte de corupție la nivel înalt. Marián Kočner, afaceristul acuzat că a ordonat asasinatul, a fost trimis în judecată într-un proces care, speră autoritățile, va demonstra că justiția își face treaba. Totuși, mulți slovaci continuă să fie sceptici. Coincidența face ca fratele acuzatului, Ivan Kočner, să dețină o cafenea chiar lângă tribunalul unde are loc procesul. Iar frații reprezintă două tabere profund diferite ale societății slovace. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 21:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
O zi mohorâtă în Slovacia. La fel de mohorâtă precum climatul politic al țării, spune Ivan Kočner - care crede că vina îi revine parțial fratelui său.
„Nu vreau să vorbesc despre asta - s-a spus deja totul”, spune Ivan Kočner.
Fratele lui Ivan este Marian Kočner, un cunoscut om de afaceri ale cărui acțiuni au avut un impact profund asupra țării. Ziarele sunt pline de povești despre el. Ivan nici nu mai vorbește cu el. S-a săturat chiar să vorbească și despre el.
Marian Kočner, afaceristul acuzat că a ordonat asasinarea ziaristului Jan Kuciak
Marian este acuzat că a ordonat uciderea jurnalistului Jan Kuciak - o crimă care a cutremurat țara.
„Nu a fost o răfuială între grupări mafiote. A fost un atac împotriva oamenilor cinstiți, corecți, și împotriva tinerilor. Asta înseamnă că a fost un atac împotriva familiilor, împotriva noastră, a tuturor”, spune Ivan Kočner.
Frații au puține în comun. Ivan deține o cofetărie. Fratele său era însă avid de putere și se spunea de multă vreme că are legături cu crima organizată. Jan Kuciak a fost aproape să descopere aceste lucruri, iar Marian a aflat. Justiția trebuie să stabilească acum dacă Marian a ordonat asasinatul.
Afaceristul a avut legături cu numeroase persoane implicate în cazuri corupție - inclusiv oficiali de rang înalt din sistemul judiciar și din guvern.
Uciderea lui Kuciak și a logodnicei sale a provocat proteste în masă. Mai mulți politicieni, judecători și procurori au fost nevoiți să demisioneze.
Ivan Kočner, fratele care e de partea cetățenilor
Dezvăluirile ulterioare despre Marian Kočner l-au șocat profund pe fratele său Ivan - care ia atitudine împotriva corupției.
„Cetățenii curajoși, precum Ivan Kočner, care luptă pentru drepturile lor, ajută Slovacia să fie o țară mai bună și mai corectă”, spunea la un miting electoral Zuzana Čaputová, ajunsă între timp președintele Slovaciei.
Sâmbătă sunt alegeri parlamentare în Slovacia. Dar cu mai puțin de o lună înaintea scrutinului din 29 februarie, Slovacia era profund divizată. Social-democrații aflați la guvernare sunt acuzați de complicitate la afacerile dubioase ale lui Marian Kočner. Și este de așteptat să sufere pierderi semnificative.
Ivan speră că partidele liberale și proeuropene ale țării vor primi majoritatea voturilor. Dar sunt fragmentate - ceea ce îl frustrează.
„Situația dinaintea alegerilor este confuză. Se pare că partidele din Slovacia nu vor să colaboreze. Aveam speranțe că partidele liberale vor forma o coaliție - dar nu s-a întâmplat așa. E o greșeală. O coaliție ar fi putut să impună schimbarea. Dar acum, fiecare partid e pe cont propriu”, spune Ivan Kočner.
Pericolul extremist din Slovacia. Ivan speră să-și vadă fratele condamnat
Ivan Kočner se teme că Partidul Popular, de extremă-dreapta, va fi beneficiarul aceastei situații. A făcut campanie împotriva minorității rome, împotriva Uniunii Europene și a valorilor liberale europene. Sondajele arată că ar putea beneficia de pe urma dezamăgirii oamenilor față de clasa politică.
Unii susținători ai partidului îl numesc „Führer” pe liderul de extremă dreaptă Marian Kotleba, în timp ce marșurile lor amintesc de reuniunile naziste.
Pentru unii alegători, e greu să-și păstreze speranțele.
Atmosfera generală este sumbră. Vremea e mohorâtă, la fel ca starea de spirit.
Ivan Kocner spune că și fratele său are o parte de vină.
„Au fost introduse câteva reforme politice și judiciare de la uciderea jurnalistului Jan Kuciak în urmă cu doi ani, dar mai e mult de muncă” - spune Ivan. „Lupta noastră și eforturile noastre vor continua. Mai sunt multe de făcut. Democrația nu ne este dată și nu este eternă. Democrația este o stare de fapt pe care trebuie să o prețuim și să o apărăm zi de zi”, afirmă Ivan.
El speră să-l vadă pe fratele său condamnat, deoarece simte că acțiunile lui Marian consolidau extrema-dreaptă și dăunau democrației din Slovacia. Este o țară aflată la răscruce, care își va alege calea la viitoarele alegeri parlamentare.
Editare web: Luana Păvălucă