Uciderea unui cântăreț cunoscut în India a provocat o revoltă generală în toată țara. Cine a fost Moose Wala și ce s-a aflat după crimă

Data actualizării: Data publicării:
Moose Wala
Moose Wala, în corcert, la Londra FOTO: Profimedia Images

Uciderea unui cântăreț cunoscut în statul Punjab, din nordul Indiei, la o zi după ce i s-au retras măsurile de securitate, a stârnit o indignare generală în toată țara.

Shubhdeep Singh Sidhu, cunoscut sub numele de Sidhu Moose Wala, a fost împușcat de persoane neidentificate în timp ce se afla în districtul Mansa, duminică seară. Artistul avea 28 de ani. Alte două persoane au fost rănite în atac.

Crima a dus la o furtună politică în stat, liderii opoziției criticând aspru guvernul și poliția. Șeful poliției de stat, VK Bhawra, a declarat duminică că un interlop stabilit în Canada ar fi revendicat atacul, potrivit BBC.

Însă familia cântărețului i-a cerut explicații lui Bhawra și să-și ceară scuze pentru că a legat moartea acestuia de rivalitatea dintre bande, fără o investigație adecvată în acest sens.

Luni, Bhawra a venit cu clarificări suplimentare, iar într-o declarație a precizat că el nu a spus vreodată că Moose Wala este „gangster sau asociat cu interlopii”.

„One Goldy Brar (gangsterul din Canada - n.n.) și-a revendicat responsabilitatea în numele bandei Lawrence Bishnoi. Ancheta va analiza toate aspectele legate de crimă”, a spus șeful poliției, adăugând că a fost „citat greșit” de unele instituții de presă.

Guvernatorul din Punjab, Bhagwant Mann, a ordonat o anchetă, condusă de un judecător de la cea mai înaltă instanță, în legătură cu incidentul.

Liderii opoziției s-au întrebat de ce măsurile de securitate ale cântărețului au fost retrase. Poliția a spus că aparatul de pază a fost redus la două grupe din patru și că ofițerii nu-l însoțeau pe cântăreț atunci când a fost atacat.

Sidhu Moose Wala s-a numărat printre cei peste 400 de oameni din Punjab cărora guvernul le-a redus sau retras paza și măsurile de securitate. Guvernatorul Mann a spus că măsura a fost luată parțial pentru a reprima așa-numita „cultură VIP”, care-i situează pe politicieni sau alte persoane publice deasupra „cetățenilor de rând”.

Însă măsura guvernului a stârnit controverse după ce numele persoanelor de pe listă au fost puse pe rețelele sociale, iar unele au spus că au primit amenințări.

Mann a spus că este șocat de uciderea lui Moose Wala și a promis că vinovații vor fi pedepsiți. De asemenea, el a cerut oamenilor să fie pașnici după ce în unele părți ale statului au fost organizate proteste.

Liderul Congresului, Rahul Gandhi, a spus că este „profund șocat și întristat” de uciderea lui Moose Wala, cântăreț care intrase în politică anul trecut.

Liderul Partidului Bharatiya Janata, Manjinder Singh Sirsa, i-a cerut ministrului federal de interne, Amit Shah, să declanșeze o anchetă pentru a stabili cum a fost posibil ca lista persoanelor a căror pază a fost retrasă să devină publică.

Moose Wala, cunoscut pentru versurile sale critice, a fost una dintre cele mai mari vedete pop din Punjab. A fost, de asemenea, o figură controversată, care a avut mai multe probleme cu legea. A fost criticat adesea pentru promovarea culturii armelor, în cântecele lui și mesajele de pe tețelele sociale, o preocupare majoră în Punjab.

În mai 2020, cântărețul a fost reținut pentru că a tras cu o pușcă AK-47 într-un poligon, în timpul carantinei Covid. De asemenea, a avut un dosar penal, fiind acuzat că ar fi promovat violența și cultura armelor prin cântecul său Sanju.

Anul acesta s-a înscris în cursă pentru un post în congresul regional, însă nu a obținut suficiente voturi.

Moartea lui i-a intristat pe fanii din întreaga țară și din străinătate, în special Canada, care are o populație punjabi considerabilă.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se schimbă sistemul de returnare a PET-urilor. Anunțul momentului în România, ce trebuie să faci până pe 19...
Digi FM
Reacția unui turist american, vlogger celebru, când a ajuns în Iași: „Nu poți compara niciodată orașele...
Pro FM
Ce a răspuns Antonia după ce i s-a reproșat că are „buze cu acid, sâni operați, abdomen operat”. Artista nu...
Film Now
Fiica cea mare a lui Ben Affleck, alături de tatăl ei și în cele mai grele momente. Gesturi duioase pe...
Adevarul
Visul Brexit al Regatului Unit se destramă. Ce se poate întâmpla dacă laburiștii câștigă alegerile generale
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Ce familie frumoasă are portarul Florin Niță. Își iubește soția din liceu, au rămas mereu uniți, azi sunt mai...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Cum a descoperit un bărbat că s-a urcat în mașina greșită: „Stătea liniștit pe bancheta din spate”. Imaginile...
Film Now
Lara Flynn Boyle și Jack Nicholson țin legătura după relația de acum 20 de ani. Ce spune ea despre starul de...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud