Înalţi responsabili ai guvernului turc au criticat dur joi Washingtonul pentru că i-a permis premierului israelian Benjamin Netanyahu să vorbească în faţa Congresului american, lucru descris de ministrul turc de interne drept o „ruşine pentru umanitate”.
„Grupul care a aplaudat în picioare un autor de masacre judecat în tribunale internaţionale, călcând în picioare toate drepturile omului, democraţia şi justiţia în numele umanităţii, a rămas înscris în memoria colectivă ca un complice al acestor masacre”, a declarat preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei, Numan Kurtulmus, potrivit EFE, preluată de Agerpres.
Acestor critici li s-a alăturat şi vicepreşedintele turc Cevdet Yilmaz, care consideră invitarea lui Netanyahu în Congresul SUA de către Partidul Republican drept „preocupantă pentru viitorul valorilor umanitare, dreptul internaţional şi democraţie”.
„Istoria nu va uita niciodată opresiunea tiranilor şi pe aceia care aplaudă asupritorii care ucid copii. Ceea ce s-a întâmplat este o scenă ruşinoasă pentru umanitate”, a spus pe reţelele de socializare ministrul turc de Interne, Ali Yerlikaya.
Ministrul turc al justiţiei, Yilmaz Tunc, a calificat de asemenea drept ruşinos discursul premierului israelian, pe care l-a acuzat că „a ucis peste 40.000 de civili nevinovaţi, inclusiv copii, femei, tineri şi bătrâni din 7 octombrie”, data când gruparea palestiniană Hamas a lansat în sudul Israelului o incursiune armată soldată cu circa 1.200 de morţi şi care a declanşat represaliile armatei israeliene şi războiul aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza.
Oficialii turci au declarat că vor „continua să apere statul de drept, poporul palestinian oprimat şi ocupat, pledând pentru dreptate şi pace pentru toţi”.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a spus în discursul său susținul în Congresul SUA că războiul din Gaza s-ar putea încheia mâine, dacă Hamas se predă, însă, în caz contrar Israelul va lupta până când „va distruge capabalitățile militare ale Hamas” și va aduce ostatecii înapoi acasă.
Netanyahu a mai prezentat viziunea sa asupra Fâșiei Gaza, după ce va fi învinsă Hamas și a adăugat că Gaza ar trebuie să aibă „o administrație civilă condusă de palestieni care nu caută să distrugă Israel”, iar viitoarele generații nu mai trebuie să fie învățate să urască evreii, ci să conviețuiască în pace cu ei.
Editor : B.P.