Turcia a lansat primul său portavion, dar pentru că a fost dată afară din programul de avioane F-35 îl va folosi pentru drone

Data actualizării: Data publicării:
portavionul turcesc andocat
De pe TCG Anadolu pot opera numai aparate de zbor uşoare, în special elicoptere şi avioane care pot decola de pe piste scurte. Foto: Profimedia Images

Turcia a lansat, luni, primul său portavion, TCG Anadolu, cu intenţia de a-i extinde capabilităţile de drone de la operaţiuni terestre la cele navale, în contextul tensiunilor regionale în creştere pe fondul războiului din Ucraina, pe malul opus al Mării Negre. De pe TCG Anadolu pot opera numai aparate de zbor uşoare, în special elicoptere şi avioane care pot decola de pe piste scurte.

Nava are 232 metri în lungime şi 32 în lăţime şi poate transporta în jur de 1.400 de persoane, un batalion de militari, vehicule de luptă şi unităţi de suport pentru operaţiuni în afara ţării.

„Această navă ne va permite să desfăşurăm operaţiuni militare şi umanitare în orice colţ al lumii, când va fi necesar”, a declarat Erdogan la ceremonia de lansare, care a avut loc la Istanbul. „Vedem în această navă un simbol care va consolida poziţia de leadership regional a Turciei”, a mai spus Erdogan.

Nava de asalt amfibiu a fost construită la şantierul naval Sedef din Istanbul de un consorţiu turco-spaniol, pe baza planurilor portavionului uşor spaniol Juan Carlos I. Intenţia inițială a Turciei era să desfăşoare avioane de vânătoare F-35B, care pot decola de pe piste scurte, pe noua sa navă de război.

Însă, planul a trebuit schimbat după ce Statele Unite au eliminat Turcia, aliat în NATO, din programul de avioane F-35 pentru că guvernul de la Ankara a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare aeriană S-400. Turcia a convertit ulterior TCG Anadolu într-un portavion de drone.

În plus faţă de elicoptere, Turcia are în plan să desfăşoare pe noul portavion drone de luptă Bayraktar TB3 şi Kizilelma (ambele produse de firma turcească Baykar), precum şi avioane uşoare de atac Hurjet, dezvoltate de Turkish Aerospace Industries (TAI).

După ce planul va fi implementat, TCG Anadolu va fi primul portavion din lume a cărui flotă este compusă mai ales din drone.

Turcia, care deţine a doua cea mai numeroasă armată din NATO, are frontieră cu Siria şi Irak, ţări marcate de conflicte, şi linii lungi de coastă la Mediterana şi Marea Neagră.

În războiul din Ucraina, care durează de peste un an, Turcia s-a poziţionat ca un intermediar între Ucraina şi Rusia, ajutând împreună cu ONU la convenirea unui acord ce permite transportul în siguranţă al cerealelor din trei porturi ucrainene la Marea Neagră.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...