Turcia a lansat primul său portavion, dar pentru că a fost dată afară din programul de avioane F-35 îl va folosi pentru drone

Data actualizării: Data publicării:
portavionul turcesc andocat
De pe TCG Anadolu pot opera numai aparate de zbor uşoare, în special elicoptere şi avioane care pot decola de pe piste scurte. Foto: Profimedia Images

Turcia a lansat, luni, primul său portavion, TCG Anadolu, cu intenţia de a-i extinde capabilităţile de drone de la operaţiuni terestre la cele navale, în contextul tensiunilor regionale în creştere pe fondul războiului din Ucraina, pe malul opus al Mării Negre. De pe TCG Anadolu pot opera numai aparate de zbor uşoare, în special elicoptere şi avioane care pot decola de pe piste scurte.

Nava are 232 metri în lungime şi 32 în lăţime şi poate transporta în jur de 1.400 de persoane, un batalion de militari, vehicule de luptă şi unităţi de suport pentru operaţiuni în afara ţării.

„Această navă ne va permite să desfăşurăm operaţiuni militare şi umanitare în orice colţ al lumii, când va fi necesar”, a declarat Erdogan la ceremonia de lansare, care a avut loc la Istanbul. „Vedem în această navă un simbol care va consolida poziţia de leadership regional a Turciei”, a mai spus Erdogan.

Nava de asalt amfibiu a fost construită la şantierul naval Sedef din Istanbul de un consorţiu turco-spaniol, pe baza planurilor portavionului uşor spaniol Juan Carlos I. Intenţia inițială a Turciei era să desfăşoare avioane de vânătoare F-35B, care pot decola de pe piste scurte, pe noua sa navă de război.

Însă, planul a trebuit schimbat după ce Statele Unite au eliminat Turcia, aliat în NATO, din programul de avioane F-35 pentru că guvernul de la Ankara a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare aeriană S-400. Turcia a convertit ulterior TCG Anadolu într-un portavion de drone.

În plus faţă de elicoptere, Turcia are în plan să desfăşoare pe noul portavion drone de luptă Bayraktar TB3 şi Kizilelma (ambele produse de firma turcească Baykar), precum şi avioane uşoare de atac Hurjet, dezvoltate de Turkish Aerospace Industries (TAI).

După ce planul va fi implementat, TCG Anadolu va fi primul portavion din lume a cărui flotă este compusă mai ales din drone.

Turcia, care deţine a doua cea mai numeroasă armată din NATO, are frontieră cu Siria şi Irak, ţări marcate de conflicte, şi linii lungi de coastă la Mediterana şi Marea Neagră.

În războiul din Ucraina, care durează de peste un an, Turcia s-a poziţionat ca un intermediar între Ucraina şi Rusia, ajutând împreună cu ONU la convenirea unui acord ce permite transportul în siguranţă al cerealelor din trei porturi ucrainene la Marea Neagră.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Două localități din România ating geruri la cote extreme. Se spune că este atât de frig încât până și râul...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson
Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...