Parlamentul tunisian a început joi dezbaterile asupra unui proiect de lege ce califică drept infracţiune şi pedepseşte cu închisoare orice „normalizare” a relației cu Israelul. Potrivit propunerii, tunisienilor le va fi interzisă orice interacțiune cu „persoane, instituții, organizații, entități guvernamentale sau neguvernamentale” legate de Israel.
Este vorba despre o premieră în Tunisia şi în regiune, scrie AFP, preluată de Agerpres.
„Confirmăm că există o armonie totală între poziţia preşedintelui, cea a parlamentului şi aspiraţiile opiniei publice”, a declarat preşedintele legislativului, Brahim Bouderbala, în deschiderea şedinţei în plen a Adunării reprezentanţilor poporului (camera inferioară) care va examina textul.
„Suntem ferm convinşi că Palestina trebuie să fie eliberată de la fluviu până la mare, că patria întreagă trebuie restabilită şi că statul palestinian trebuie să fie instituit cu Sfântul Ierusalim drept capitală”, a adăugat Bouderbala.
Proiectul de lege include şase articole şi a fost elaborat de un grup de deputaţi partizani ai preşedintelui Kais Saied, care a revizuit Constituţia pentru a institui un regim ultra-prezidenţial după o lovitură de forţă în vara lui 2021.
În ultimele săptămâni, mii de tunisieni s-au strâns de mai multe ori pentru a-i susţine pe palestinieni, iar preşedintele Saied a denunţat o „situaţia inacceptabilă” în Fâşia Gaza. El a calificat drept „înaltă trădare” orice normalizare cu Israelul, dar s-a apărat de orice acuzaţie de antisemitism.
Textul aflat în dezbaterea parlamentului defineşte „normalizarea” ca fiind „recunoaşterea entităţii sioniste sau stabilirea de relaţii directe sau indirecte” cu Israelul.
El prevede o pedeapsă de 6-12 ani de închisoare pentru „înaltă trădare” pentru oricine comite „infracţiunea de normalizare”, şi detenţie pe viaţă în caz de recidivă.
Proiectul de lege interzice „toate acţiunile intenţionate care implică comunicarea, contactul, propaganda, încheierea de contracte sau cooperarea, direct sau indirect, de către persoane fizice sau morale de naţionalitate tunisiană cu toate persoanele fizice sau morale afiliate entităţii sioniste”.
De asemenea, tunisienilor le este interzisă orice interacţiune cu „persoanele, instituţiile, organizaţiile, entităţile guvernamentale sau non-guvernamentale” ale Israelului.
„Participarea la activităţi, evenimente, manifestări, reuniuni, expoziţii, competiţii, fie că sunt politice, economice, ştiinţifice, culturale, artistice sau sportive, care se desfăşoară pe teritoriul ocupat sau controlat” de Israel este de asemenea interzisă.
Tunisia, care a găzduit sediul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) în epoca lui Yasser Arafat, între 1982 şi 1994, a susţinut întotdeauna cauza palestiniană.
Editor : I.C