Live Text Putin anunță că bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene vor continua

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Forţele ruse au tras peste 1.000 de rachete care au vizat reţeaua electrică a Ucrainei, care încă funcţionează în ciuda unor pagube majore, spune directorul executiv al operatorului de reţea Ukrenergo. Un raport făcut public de Politico arată că Ucraina a folosit drone sovietice pe care le-a modificat pentru a ataca baze ruseşti aflate la sute de kilometri de graniţa sa. Totodată, Rusia a anunţat că trupele sale iau parte la exerciţii tactice în Belarus și se antrenează "zi și noapte". În timp ce ucrainenii spun că au ucis 93.000 de ocupanți de la începutul invaziei, autoritățile din Melitopol emit somații de mobilizare la război.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Putin anunță că bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene vor continua

ACTUALIZARE 17:40 Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat joi că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua, adăugând că acestea sunt în continuare represalii pentru atacul din 8 octombrie asupra podului Crimeii, relatează agenţiile AFP şi EFE.

„Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeii? Cine a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk (pe teritoriul rus, n.red)? Cine a întrerupt apa în Doneţk?”, a spus Putin la o ceremonie de decorare a militarilor ruşi.

Insistând asupra opririi aprovizionării cu apă în regiunea separatistă prorusă Doneţk, Putin a acuzat Ucraina de un „act de genocid”. El le-a reproşat de asemenea politicienilor occidentali că închid ochii în faţa acţiunilor responsabililor ucraineni. În schimb, „când noi începem să facem ceva ca răspuns, zgomotul, gălăgia, pocnetele se aud în tot universul”, a ironizat liderul de la Kremlin.

După explozia ce a avariat podul care leagă Rusia de peninsula Crimeea anexată, explozie atribuită de Moscova unui sabotaj ucrainean, a urmat de o serie de raiduri ruseşti cu drone şi rachete ce au ţintit infrastructurile energetice ucrainene, provocând întreruperi în furnizarea energie şi apei în plină iarnă. Circulaţia rutieră pe pod a fost restabilită luni, când preşedintele rus a condus demonstrativ un autoturism pe acest pod.

Traficantul rus de arme Viktor Bout, „Negustorul Morții”, eliberat de SUA, la schimb cu baschetbalista Brittney Griner

ACTUALIZARE 16:40 Baschetbalista americană Brittney Griner a fost eliberată de Rusia într-un schimb de prizonieri cu Statele Unite, care l-au eliberat la schimb pe celebrul traficant de arme Viktor Bout, supranumit „Negustorul Morții”, scrie CNN, citând surse bine informate. 

Sportiva, care a fost condamnată la nouă ani de închisoare în Rusia, pentru trafic de droguri, se află acum în custodia autorităților americane, precizează CNN. Informația a fost confirmată oficial de președintele american Joe Biden, într-un mesaj pe Twitter: „Acum câteva minute am vorbit cu Brittney Griner. Este în siguranță. Este într-un avion. Este în drum spre casă”.

Ucraina a reținut un cuplu din Odesa suspectat de spionaj în favoarea Rusiei

ACTUALIZARE 16:20 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut un cuplu căsătorit suspectat de spionaj în favoarea Rusiei în oraşul Odesa de la Marea Neagră, unul dintre cele mai mari porturi ucrainene, relatează AFP.

Într-un comunicat transmis joi, SBU acuză cuplul că a colectat informaţii secrete pentru Rusia despre locurile pentru posibile desfăşurări militare şi despre mişcarea unităţilor de apărare antiaeriană.

Cei doi, ale căror nume nu au fost dezvăluite, sunt suspectaţi că erau ofiţeri ai serviciului secret al armatei ruse care plănuiau să creeze o reţea de agenţi în sudul Ucrainei.

Rusia recunoaște că este vulnerabilă la atacuri ucrainene în Crimeea

ACTUALIZARE 15:00 Rusia a recunoscut joi că este vulnerabilă la atacuri în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014, recunoaştere ce intervine după mai multe lovituri atribuite Ucrainei asupra unor obiective ruse departe de linia frontului, informează AFP, potrivit Agerpres.

În ultimele zile, mai multe baze militare ruse, dintre care două situate la circa 500 de kilometri de Ucraina, tot atâţia ca şi capitala rusă Moscova, au fost luate drept ţintă pentru drone de atac.

Chiar joi, o dronă a fost doborâtă de Flota Rusă în Sevastopol, în Crimeea, au anunţat autorităţile locale, semn al unor riscuri care continuă să existe pentru peninsula anexată pe care Kievul a jurat să o recucerească.

Aceste atacuri, asociate unei serii de retrageri ruse în Ucraina, par să ateste că, la nouă luni de la declanşarea ofensivei, Rusia se confruntă cu probleme nu doar în a-şi consolida poziţiile, ci şi în a-şi proteja bazele situate departe de front.

În Crimeea, "există riscuri, pentru că partea ucraineană continuă să-şi urmărească linia ce constă în a organiza atacuri teroriste", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Însă, faptul că drona a fost doborâtă "arată de asemenea că sunt luate contramăsuri eficace", a adăugat Peskov.

Flota Rusă de la Marea Neagră, cu baza în portul din Sevastopol, a fost lovită la sfârşitul lui octombrie de ceea ce autorităţile locale au calificat drept "atac masiv" cu drone, care a avariat cel puţin o navă.

Iar toamna aceasta, podul ce leagă peninsula de Rusia a fost parţial distrus de o enormă explozie pe care Moscova a atribuit-o forţelor ucrainene.

În acest context, autorităţile instalate de Moscova în Crimeea au anunţat construcţia de fortificaţii şi de tranşee, cu atât mai mult cu cât forţele ucrainene au recucerit în noiembrie o parte din regiunea Herson, care se învecinează cu peninsula.

În timp ce liniile frontului riscă să fie îngheţate odată cu venirea iernii, ucrainenii folosesc tot mai mult drone pentru a lovi bazele ruse situate în spatele frontului, în timp ce ruşii bombardează infrastructura energetică a Ucrainei, cu riscul de a cufunda sute de mii de civili în frig şi întuneric.

Astfel, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a anunţat că armata ucraineană a integrat "şapte modele de drone fabricate în Ucraina" doar în timpul lunii precedente, comparativ cu numai "una sau două" pe an înainte de ofensiva rusă.

Semn că autorităţile ruse sunt tensionate în Crimeea, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunţat joi arestarea a doi locuitori din Sevastpol suspectaţi că au transmis Ucrainei informaţii despre ţinte militare. Într-un comunicat, FSB informează că unul dintre suspecţi fusese recrutat în 2016 de Kiev şi a transmis, de la declanşarea atacului masiv al Kremlinului împotriva Ucrainei, la sfârşitul lui februarie, informaţii despre amplasamentul unor instalaţii ale Ministerului rus al Apărării.

Armata ucraineană s-a apropiat de Crimeea datorită unei contraofensive victorioase care i-a permis să recucerească la mijlocul lui noiembrie oraşul strategic Herson, în sudul ţării.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că în Ucraina va fi un conflict ''îndelungat'' şi că Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile, dar nu are în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviştilor. De asemenea, el a spus că riscul unui război nuclear este în creştere pe fondul conflictului din Ucraina, dar a insistat că Rusia nu a ''înnebunit'' şi nu va folosi prima arma nucleară, recurgerea la aceasta de către Moscova fiind posibilă doar ca răspuns la un atac, şi de asemenea, spre deosebire de SUA, Rusia nici nu va transfera astfel de arme la baze în alte ţări.

Joi, în cadrul unei rare ceremonii publice la Kremlin, Vladimir Putin a decorat militari desfăşuraţi în Ucraina cu ordinul "Erou al Rusiei". "Vreau să-i spun fiecăruia care este în prima linie că pentru mine, pentru toţi concetăţenii noştri, voi sunteţi toţi nişte eroi", a declarat Putin.

Rusia intenționează să recucerească părți ale teritoriului ucrainean care spun că îi aparțin

ACTUALIZARE 13:10 Kremlinul a anunţat joi că forţele ruse sunt hotărâte să recucerească părţi din sudul şi estul Ucrainei despre care Rusia susţine că îi aparţin, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Totuşi, preşedinţia Federaţiei Ruse nu a definit integral obiectivele campaniei sale militare, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a părut să stabilească o limită asupra teritoriului ucrainean pe care Rusia încearcă să îl încorporeze.

Rusia a anunţat că a anexat patru provincii ucrainene - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - după organizarea în septembrie a unor aşa-zise referendumuri, care au fost denunţate ca ilegale şi false de către Kiev, Occident şi o majoritate a ţărilor membre ale ONU.

Niciuna dintre cele patru provincii nu s-a aflat sub controlul total al Moscovei, iar Rusia nu a precizat în ce proporţie le-a anexat.

Întrebat dacă Rusia intenţionează să încorporeze alte teritorii în afară de cele patru regiuni menţionate, Peskov a spus: ''Nu se pune problema despre aşa ceva. Cel puţin, nu există declaraţii în această privinţă. Totuşi, este mult de muncă pentru a elibera teritoriile; într-o serie de noi regiuni ale Federaţiei Ruse există teritorii ocupate care trebuie să fie eliberate. Mă refer la părţi din Republica Doneţk, ca şi la ceea ce a devenit parte a Federaţiei Ruse şi apoi a fost reocupată de trupele ucrainene''.

Forţele ucrainene au trupele ruse dintr-o zonă mică din provincia Lugansk, iar în luna noiembrie armata rusă s-a retras din toate zonele provinciei Herson de pe malul vestic al fluviului Nipru pe care ea le controlase, inclusiv capitala Herson.

Rusia a declanşat în 24 februarie o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a avut recent acces la prizonieri de război ucraineni şi ruşi

ACTUALIZARE 12.40 Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat joi că a avut recent acces la prizonieri de război ucraineni şi ruşi, vizite care până acum au fost extrem de limitate şi sporadice, transmite AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat frecvent şi dur CICR pentru că, în opinia sa, această organizaţie nu face suficiente eforturi pentru a avea acces la soldaţii ucraineni luaţi prizonieri de forţele ruse. Chiar CICR şi-a exprimat nemulţumirea de a nu-şi putea îndeplini misiunea, care este înscrisă în Convenţiile de la Geneva ce definesc legile războiului, aminteşte agenția France Presse, citată de Agerpres.

Săptămâna trecută, CICR a efectuat o vizită de două zile la prizonieri de război ucraineni. O altă vizită are loc săptămâna aceasta. În aceeaşi perioadă s-au făcut şi vizite la prizonieri de război ruşi. Sunt planificate vizite suplimentare până la sfârşitul lunii, se arată într-un comunicat al CICR.

Delegaţii au putut evalua condiţiile de viaţă şi tratamentul la care sunt supuşi deţinuţii şi să le transmită veşti familiilor lor, mai arată organizaţia. De asemenea, au distribuit cărţi, produse de igienă personală, pături şi haine călduroase. CICR nu a oferit detalii despre condiţiile de viaţă ale prizonierilor de război.

Întrebat de AFP, CICR nu a precizat pentru moment numărul de prizonieri vizitaţi şi nici locurile în care au putut merge echipele Crucii Roşii.

Aceste vizite reprezintă un pas important înainte, deoarece contribuie la menţinerea umanităţii în brutalitatea conflictului armat internaţional", a declarat preşedinta CICR, Mirjana Spoljaric, citată în comunicatul de presă.

Suntem în măsură să evaluăm modul în care sunt trataţi prizonierii de război şi să ne asigurăm că familiile lor sunt informate. Sper că după aceste vizite ni se va acorda un acces mai regulat la toţi prizonierii de război", a adăugat ea.

Totuşi, organizaţia nu este mulţumită de aceste vizite. Vizitele care au avut loc recent sunt un pas important înainte. Cu toate acestea, CICR trebuie să aibă acces nestingherit la toţi prizonierii de război, pe care trebuie să-i poată vedea în mod repetat şi fără martori, oriunde sunt internaţi", subliniază comunicatul de presă.

Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului din Ucraina a detaliat recent relele tratamente la care sunt supuşi prizonierii de război de către supraveghetorii lor, ruşi sau ucraineni, vorbind în special cazuri de tortură.

Dacă autorităţile ucrainene au acordat acces nestingherit în taberele de prizonieri ruşi, misiunea a fost nevoită să se bazeze pe mărturiile prizonierilor ucraineni eliberaţi, întrucât nu a putut intra în taberele controlate de ruşi.

Marea majoritate" a persoanelor intervievate capturate de forţele ruse şi de grupurile armate aliate ale acesteia ne-au spus că au fost torturate şi maltratate în timpul arestului", a menţionat şefa misiunii, Matilda Bogner.

Nu doar pentru a le stoarce de informaţii, ci şi pentru a le intimida şi umili" zilnic, a afirmat ea la mijlocul lunii noiembrie.

Aceasta a raportat, de asemenea, "acuzaţii credibile" de execuţii sumare ale prizonierilor de război ruşi capturaţi de forţele ucrainene şi privind mai multe cazuri de tortură şi maltratare.

Somații pentru mobilizarea la război, emise în Melitopol

ACTUALIZARE 12.00 Forțele ruse intenționează să mobilizeze localnicii din regiunea Zaporojie pentru a înlocui soldații pe care i-au pierdut în război.

Statul Major al forțelor armate din Ucraina susține că autoritățile ruse au emis somații de mobilizare bărbaților din Melitopol care au vârsta de recrutare.

„Ocupanții ruși intenționează să mobilizeze rezidenții locali pentru a acoperi pierderile de până acum”, potrivit sursei citate de The Guardian.

ACTUALIZARE 11.50 Serghei Ryabkov, ministrul adjunct de externe rus, a declarat joi că Moscova va respecta moratoriul privind desfășurarea de forțe nucleare cu rază intermediară de acțiune în Europa, atâta timp cât SUA nu vor desfășura astfel de arme în Europa sau Asia, scrie The Guardian.

„Moratoriul este încă în vigoare, dar dacă astfel de arme sunt desfășurate de Statele Unite pe teritoriul european sau asiatic, abordarea noastră nu poate rămâne neschimbată", a declarat Ryabkov. El a făcut comentarii similare și acum un an.

Ucrainenii spun că au ucis peste 93.000 de soldați ruși de la începutul invaziei

ACTUALIZARE 11.20 Peste 93.000 de angajați ruși au fost uciși din 24 februarie, potrivit unei postări pe Facebook a statului major al forțelor armate.

Potrivit sursei citate, în ultimele 24 de ore, armata ucraineană a ucis încă 340 de militari ruși. În urma bătăliilor din 8 decembrie, ucrainenii au distrus două tancuri de luptă rusești, două vehicule de luptă blindate și două sisteme de artilerie.

Încă două drone, care au fost folosite pentru a ataca infrastructura și zonele rezidențiale ale Ucrainei, au fost doborâte.

ACTUALIZARE 11.00 Pe măsură ce Crăciunul se apropie, autoritățile ucrainene înceracă să creeze o atmosferă de sărbătoare în ciuda conflictului.

În Harkov, care a fost ocupat de trupele ruse la începutul acestui an, un pom de Crăciun împodobobit  fost amplasat într-o stație de metrou, pentru a fi protejat de focurile de artilerie sau rachete.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 10.30 Rusia a anunţat joi că trupele sale iau parte la exerciţii tactice în Belarus, pe fondul temerilor că Moscova face presiuni asupra aliatului său să se implice mai mult în războiul din Ucraina, informează Reuters.

Belarus a afirmat că nu se va implica direct în războiul din Ucraina, însă preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ordonase mai demult desfăşurarea trupelor sale alături de cele ruse lângă frontiera cu Ucraina, invocând ameninţări din partea Kievului şi Occidentului.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării rus a anunţat că "militarii din cadrul Districtului militar vestic continuă antrenamentul intensiv de luptă în cadrul forţelor armate ale Republicii Belarus". Potrivit ministerului rus, "acţiuni de antrenament de luptă vor avea loc atât în timpul zilei, cât şi în timpul nopţii".

"Militarii exersează tragerile cu toate tipurile de arme mici, precum şi cu lansatoare de mine; ei îşi perfecţionează abilităţile în pilotarea de vehicule de luptă, au cursuri de obstacole psihologice, studiază metode tactice şi alte discipline", adaugă ministerul rus.

Înregistrări video postate de minister arată soldaţi ruşi în echipamente pentru zăpadă lângă tancuri într-un peisaj de iarnă, trăgând cu arme, inclusiv de artilerie.

Rusia a lansat 1.000 de atacuri asupra reţelei electrice a Ucrainei, spune Kievul

ACTUALIZARE 10.00 Forţele ruse au tras peste 1.000 de rachete care au vizat reţeaua electrică a Ucrainei, care încă funcţionează în ciuda unor pagube majore, a declarat miercuri agenţia de presă Interfax Ukraine, citată de un înalt oficial, scrie The Guardian. Volodimir Kudritski, directorul executiv al operatorului de reţea Ukrenergo, a declarat, de asemenea, la o întâlnire organizată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), că oficialii săi caută în lume echipamentele complexe necesare reparaţiilor.

Recent, opt atacuri aeriene ruseşti asupra infrastructurii au deteriorat grav reţeaua şi au dus la întreruperi de urgenţă şi planificate în întreaga ţară.

Interfax Ucraina l-a citat pe Kudritski spunând: "Aceste atacuri reprezintă cea mai mare lovitură pentru o reţea electrică pe care umanitatea a văzut-o vreodată. Peste 1.000 de obuze şi rachete au fost trase asupra instalaţiilor şi liniilor electrice, inclusiv substaţii". 

Ucraina are probleme cu producţia de energie electrică, chiar dacă consumul este în scădere, între 25% şi 30%, faţă de dinainte de război.  Sistemul încă funcţionează, este integrat, nu rupt sau deconectat”, a spus Kudritski.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina creşte oferta de energie electrică în fiecare zi, dar a remarcat probleme în Kiev şi în alte câteva regiuni. "Nu trebuie să uităm... că este imposibil să restabilim 100% din sistemul energetic, aşa cum era înainte de începerea terorii energetice ruseşti", a spus el în alocuţiunea de seară. "Este nevoie de timp. De aceea, întreruperile programate continuă în majoritatea oraşelor şi raioanelor", a continuat el.

Ucraina a folosit drone sovietice pe care le-a modificat pentru a ataca baze ruseşti

ACTUALIZARE 9.30 Ucraina a folosit drone sovietice pe care le-a modificat pentru a ataca baze ruseşti aflate la sute de kilometri de graniţa sa, conform unui raport făcut public de Politico, citate de The Guardian.

Se pare că dronele au lovit două baze aeriene militare din Rusia, ucigând trei membri ai serviciilor ruseşti şi avariind două avioane la începutul acestei săptămâni.

Dronele folosite în atac, potrivit a două persoane familiarizate cu operaţiunea care au discutat cu Politico sub rezerva anonimatului, erau avioane de supraveghere Tu-141 modificate, rămase din epoca sovietică.

"Factorul cheie de succes a fost surpriza. Rusia pur şi simplu nu se aştepta la aşa ceva", a spus unul dintre indivizi, care lucrează cu guvernul ucrainean. "Acum vor fi pregătiţi". 

Ucraina a cerut de mai multe luni rachete şi drone cu rază lungă de acţiune de la aliaţii săi din vest, dar până acum a fost refuzată.

Un pilot ucrainean a doborât două rachete și cinci drone înainte de a se catapulta

ACTUALIZARE 9.00 Un pilot ucrainean care a doborât două rachete și cinci drone înainte de a se catapulta din avionul său a fost decorat cu Ordinul „Steaua de Aur", titlul de Erou al Ucrainei.

Maiorul Vadym Voroșilov a efectuat operațiunea deasupra regiunii Vinniția pe 12 octombrie, înainte de a se catapulta din avionul său după ce acesta a fost avariat.

O imagine cu el a fost difuzată masvi pe internet în Ucraina la începutul acestei săptămâni, acesta fotografiindu-se însângerat, dar sfidător, cu degetul mare ridicat către aparatul de fotografiat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Nu Bela Karolyi a descoperit-o pe Nadia: Antrenorul uitat care i-a deschis...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Ministru de Finanțe anunță dezastru: 700.000 pensii NU cresc, pensionari fără pensie de sărbători
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
Chinese Vice President Xi Jinping invites US Vice President Joe Biden (L) to view an honour guard during a welcoming ceremony at the Great Hall of the People in Beijing on August 18, 2011
Xi Jinping cere Statelor Unite să nu depăşească „linia roşie” în ceea ce priveşte Taiwanul
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Trailerul pentru cel mai așteptat film din 2025, 14 milioane de vizualizări în 19 ore. Buget fenomenal...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului