Președintele Donald Trump se laudă în ultimele zile cu „performanța” sa la un test despre care spune că „este foarte dificil” și că întrebările „nu pot fi rezolvate de oricine”. În fapt, este vorba de un test pentru determinarea declinului cognitiv în pacienții suspectați de demență, relatează The Washington Post.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Trump și echipa sa de campanie a început să atace capacitățile cognitive ale contracandidatului său, Joe Biden. Ca parte a evaluării anuale sănătății sale, Trump a fost supus și la un test care verifică nivelul de declin cognitiv. Testul de 10 minute este creat pentru a detecta o deteriorare a capacităților cognitive produsă de demență sau alte astfel de boli degenerative.
Într-un interviu din 19 iulie la Fox News, președintele a vorbit despre testul respectiv și l-a atacat pe contracandidatul său despre care a spus că nu ar fi putut să răspundă la întrebări. Ulterior, într-un alt interviu, Donald Trump s-a lăudat din nou cu testul și a vorbit despre partea pe care a considerat-o cea mai grea – el spune că i s-a cerut să repete 5 cuvinte, iar după câteva 10 minute a fost pus să își aducă aminte cuvintele pe care le auzise și repetase anterior.
În interviul anterior, cu Chris Wallace, Trump spune că ultimele 5 întrebări sunt foarte dificile și spune că este sigur că nici moderatorul nu ar putea să răspundă la ele: „Pariez că nu ați putea să răspundeți la ultimele 5 întrebări. Întrebările devin foarte grele, ultimele 5”.
Donald Trump spune că medicilor li s-a părut „uimitoare” această performanță. Experții medicali spun însă că testul prin care a trecut Trump nu este un indicator al IQ-ului sau al capacității intelectuale ci doar un instrument pentru a determina dacă persoana suferă de un declin al funcțiilor cognitive cauzate de demență.
Întrebările sunt menite să evalueze memoria de scurtă durată, abilități vizuale și de orientare în spații, funcții de limbă și orientare. Una dintre întrebări pune în fața pacientului trei fotografii cu animale, iar acesta trebuie să spună ce animale vede – spre exemplu un leu, o cămilă și un rinocer.
Editor: Adrian Dumitru