Echipa de campanie a lui Donald Trump a emis o nouă alertă de strângere de fonduri către susținători, cu afirmația falsă potrivit căreia rivalul democrat Joe Biden era pregătit să-l rănească sau să-l omoare pe republican, prin autorizarea folosirii „forței mortale” în timpul percheziției FBI pentru documente clasificate la Mar-a-Lago, din august 2022.
Susținătorii lui Donald Trump discută deja despre aceste percheziții din 2022 de la reședința republicanului ca o „tentativă de asasinat”, dar se bazează pe o interpretare greșită a politicii FBI într-o moțiune legală. Mai mult, Trump nu a fost nici măcar în Florida în timpul percheziției, notează The Guardian.
Readucerea subiectului pe tapet a venit duminică seara, sub forma unui e-mail adresat susținătorilor, cu titlul: „Aceasta este o alertă de la Donald Trump. Forță mortală? Biden a autorizat-o. Au venit cu arme la raidul de la Mar-a-Lago!”, se spunea în cererea de donații.
„M-am săturat de stânga radicală care distruge această țară și încearcă să mă distrugă și pe mine”, a continuat textul, înainte de a detalia raidurile, acuzațiile și arestările la care Trump susține că a fost supus în scopuri politice.
„Iată concluzia: Nu mă voi preda niciodată. Și nici tu!”. Mesajul se încheie cu o cerere de donații de până la 500 de dolari și somație de „renunțare a tuturor acuzațiilor” împotriva lui.
După cum se prevede în manualul departamentului de justiție, agenților li se permite să folosească forța mortală „când este necesar, adică atunci când ofițerul are o convingere rezonabilă că subiectul unei astfel de forțe prezintă un pericol iminent de moarte sau rănire fizică gravă pentru ofițer sau pentru o altă persoană”. Este o procedură standard în multe cazuri, iar detaliile executării mandatului de percheziție la Mar-a-Lago au fost discutate din timp cu agenții din Serviciului Secret care-l protejau pe Trump.
Într-o declarație, FBI a descris limbajul drept „o declarație standard a politicii care limitează utilizarea forței mortale. Nimeni nu a ordonat să fie luate măsuri suplimentare și nu a existat nicio abatere de la normă în această problemă.”
De când a părăsit Casa Albă, se estimează că Trump a cheltuit mai mult de 100 de milioane de dolari pe avocați și pe alte costuri legate de diverse investigații, rechizitorii și apărare în instanță, adică aproximativ 90.000 de dolari pe zi.
Cele mai multe dintre aceste cheltuieli sunt acoperite prin donații către comitetul de acțiune politică și fonduri de campanie constituite pentru a contesta rezultatele alegerilor din 2020. Dar acele conturi se epuizează, iar fostul președinte s-ar putea confrunta cu o criză de numerar.
Editor : M.I.