Președintele american Donald Trump „analizează serios” posibilitatea de a trimite arme letale de apărare în Ucraina, după ce președintele ucrainean a declarat că cel puțin 3.000 de soldați ruși se află pe teritoriul său, după cum a anunțat secretarul american al Apărării Jim Mattis.
Mattis a catalogat Rusia drept o ameninţare la nivel internaţional - la Kiev, la o paradă care a marcat 26 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei faţă de Moscova - şi a reiterat angajamentul administraţiei Trump de a nu accepta anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, relatează The Associated Press, citată de News.ro.
Mattis s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi alţi oficiali guvernamentali de rang înalt după ce a asistat la o defilare gălăgioasă şi colorată de Ziua Independenţei.
El este primul şef al Pentagonului care vizitează această fostă republică sovietică după Robert Gates, în 2007.
”Să nu aveţi vreo îndoială”, a dat asigurări secretarul american al Apărării, într-o conferinţă de presă comună cu Poroşenko. ”Statele Unite susţin Ucraina”, a subliniat el.
Washingtonul nu recunoaşte ”iar noi nu vom” accepta anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, după care ruşii i-au susţinut financiar şi militar pe separatiştii proruşi în războiul civil din estul Ucrainei.
”În pofida dezminţirilor Rusiei, noi ştim că ei caută să retraseze frontiere internaţionale prin forţă”, a subliniat Mattis, o ambiţie a Moscovei care, apreciază şeful Pentagonului, subminează suveranitatea unor ţări din Europa şi alimentează tensiuni în regiune.
Secretarul american a evocat o serie de acorduri şi angajamente internaţionale pe care Moscova şi le-a asumat după implozia Uniunii Sovietice, în 1991, inclusiv Acordul de la Minsk.
Acest acord, încheiat în urmă cu doi ani, stabileşte o foaie de parcurs în vederea încetării conflictului între rebelii proruşi şi trupe ucrainene în regiunea ucraineană Donbas, soldat cu aproximativ 10.000 de morţi în decurs de trei ani.
El a evocat şi alte angajamente ale Rusiei faţă de Ucraina, care datează din 1994.
”Din nefericire, Rusia nu respectă nici litera şi nici spiritul acestor angajamente internaţionale”, a reproşat şeful Pentagonului.
The Associated Press a scris la începutul acestei luni că administraţia Trump reexaminează posibilitatea, pe care Washingtonul a respins-o mult timp, de a înarma Ucrana cu armament letal.
Aceste deliberări exercită o presiune asupra preşedintelui Donald Trump, care luptă împotriva percepţiei că este slab faţă de Moscova, în contextul unor anchete cu privire la o eventuală complicitate între membri ai echipei sale de campanie cu Kremlinul în dosarul amestecului ruşilor în alegerile americane din 2016.
Mattis a dat asigurări, în această conferinţă de presă comună cu Poroşenko, că Washingtonul este angajat în ajutorarea Ucrainei care depune eforturi să-şi construiască şi să-şi modernizeze forţele armate. Însă el nu a vorbit despre furnizarea de armament letal.