Președintele american Donald Trump a promulgat două proiecte de lege care includ măsuri de susținere a protestatarilor pro-democrație de la Hong Kong, informează agenția de știri Dpa. În replică, Ministerul de Externe de la Beijing a susţinut că cele două proiecte constituie o imixtiune serioasă în afacerile interne ale Chinei.
"Am semnat aceste proiecte de lege din respect pentru președintele Xi (Jinping), China și pentru populația din Hong Kong", a declarat Trump.
"Sunt promulgate în speranța că liderii și reprezentanții Chinei și Hong Kong-ului vor putea să-și soluționeze diferendele pe cale amiabilă, care să conducă la pace și prosperitate pentru toți pe termen lung", a adăugat liderul de la Casa Albă.
Actul normativ, numit "Legea Drepturilor Omului și Democrației" stipulează că Hong Kong este parte a Chinei, dar că are un sistem economic și legal separat, ceea ce conferă orașului un statut special în relația cu Statele Unite. Dar americanii se angajează să evalueze anual respectarea statului de drept și drepturilor omului în Hong Kong. Dacă se constată că acestea s-au erodat suficient de mult, Washingtonul poate anula privilegiile metropolei.
Unul dintre liderii protestelor pro-democrație din Hong Konng a spus că legea este o realizare remarcabilă pentru toți locuitorii orașului.
Ministerul de Externe de la Beijing ameninţă cu „contramăsuri ferme”
Ministerul de Externe de la Beijing a transmis că vor fi luate "contramăsuri ferme" dacă SUA continuă să se amestece în situația de la Hong Kong, la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a promulgat proiecte de lege privind susținerea protestatarilor pro-democrație de la Hong Kong.
Ministerul a mai afirmat că cele două proiecte de lege promulgate de Trump constituie o imixtiune serioasă în afacerile interne ale Chinei, iar eforturile Washingtonului "sortite eșecului", relatează agenția de știri Reuters.
Totodată, MAE chinez a avertizat joi că Statele Unite vor suporta consecințele contramăsurilor luate de Beijing dacă va continua să "acționeze arbitrar" în ceea ce privește situația de la Hong Kong.
De asemenea, guvernul local de la Hong Kong și-a exprimat opoziția fermă față de promulgarea proiectelor de lege privind susținerea protestatarilor pro-democrație, afirmând că decizia SUA trimite un smenal greșit manifestanților.
Cele două proiecte au fost aprobate în Congres cu majoritate covârşitoare
Săptămâna trecută, Congresul american a aprobat cele două proiecte cu o majoritate covârșitoare.
Proiectele includ o măsură privind drepturile omului care prevede sancțiuni la adresa oficialilor chinezi care săvârșesc încălcări ale drepturilor omului și restricții privind exportul de materiale precum gazele lacrimogene și gloanțele de cauciuc către poliția din Hong Kong.
China i-a cerut lui Trump să respingă prin veto proiectele de lege, iar Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing l-a convocat pe ambasadorul SUA, Terry Branstad. Ministerul susține că proiectele de lege sunt un act de ingerință în afacerile interne ale Chinei și ignoră faptele violente comise de protestatari.
Sursa: Mediafax
Redactare G.M.