„Triunghiul Slavkov”, planul care ar putea nărui influența lui Orban în Europa Centrală
Data publicării:
Grupul de la Vișegrad a devenit în ochii Bruxelles-ului butoiul cu pulbere al Europei Centrale și personificarea unei resurecții naționaliste a sentimentelor anti-UE, având ca portdrapel fruntea încruntată a premierului ungar Viktor Orban, care a tras Budapesta, spre satisfacția lui Vladimir Putin, într-o luptă a orgoliilor imperiale. Totuși, nu toate statele Grupului împart abordarea Ungariei.
Într-o analiză din Politico, Lili Bayer scrie că Grupul de la Vișegrad este rupt în două tabere la ora actuală: Cehia și Slovacia, care caută să rămână în compania eurocentristă a Berlinului, Parisului și Bruxelles-ului, și Ungaria și Polonia, care ar urmări să transforme organizația de cooperare într-un bastion de „contrarevoluție culturală” îndreptată împotriva principiilor UE.
Expresia „contrarevoluție culturală” îi aparține lui Peter Kreko, directorul unui think tank din Budapesta, Political Capital Institute.
„Cu Slovacia în zona euro și cu o Republică Cehă care dorește să devină observator la reuniunile Eurogrupului”, Austria, Franța și Germania, folosindu-se de ele, spune Kreko, caută să submineze unitatea Grupului de la Vișegrad.
Această ipoteză ne duce spre o altă ipoteză, formulată în urmă cu trei luni într-un articol din publicația ungară de investigație Atlatzo, scris de Botond Botos și având un titlu radical: „Vișegrad e mort – O alianță anti-Orban este pe punctul de a lua naștere în Europa Centrală”.
Botond Botos aduce în discuție un posibil înlocuitor al autorității central-europene exercitată de Grupul de la Vișegrad, așa-numitul „Triunghi Slavkov”, care va fi alcătuit din Austria, Slovacia și Cehia.
Triunghiul Slavkov nu este o idee nouă, notează analista Eva S. Balogh pe Hungarian Spectrum, ci a apărut în contextul acutizării crizei ucrainene, în 2015, când premierii Cehiei, Austriei și Slovaciei au semnat o declarație care prevedea o cooperare strânsă în domeniul siguranței energetice, infrastructurii și, cel mai important aspect, consultarea reciprocă înainte de orice summit UE.
De atunci și până recent, Triunghiul Slavkov a intrat într-un con de umbră, însă a revenit la lumină în această vară, pe măsură ce Cehia este tot mai convinsă că Viktor Orban caută să imprime Grupului de la Vișegrad, însoțit de puterea de la Varșovia, un rol de organizație intransigentă și anti-europeană.
Botond Botos este convins că Viktor Orban a reprezentat mereu o sursă de iritare pentru celelalte state din Grupul de la Vișegrad, dar odată cu venirea la manetele Poloniei a partidului conservator Lege și Justiție (PiS), a devenit clar faptul că politica externă a premierului Ungariei, dublată de pârghia poloneză, a devenit „strategia oficială a Grupului de la Vișegrad”.