Albania vrea să devină membră a Uniunii Europene, iar în Grecia vecină are susținători. Agenți antidrog precum Konstantinos Haralambakis speră ca acest lucru să se întâmple, fiindcă le va face munca mai uşoară. Asta, pentru că traficul de droguri s-a intensificat de-a lungul frontierei. Albania este considerată cel mai mare producător european de marijuana, iar Grecia a devenit poarta de intrare a drogurilor în spațiul comunitar. Oamenii din orașe de frontieră ca Ioannina știu și ei de prezenţa mafioţilor, pe care poliția reușește rareori să-i prindă în flagrant. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Konstantinos Haralambakis este șeful brigăzii antidrog din Ioannina, un oraș grecesc de la granița cu Albania. Merge pe urmele traficanților de canabis. Terenul accidentat din această regiune de graniță este o rută principală pentru traficul ilegal de droguri în Europa.
„Prin această parte a frontierei se înregistrează multe treceri ilegale. Încercăm să detectăm mișcări suspecte, pentru a putea lansa operațiuni împotriva traficanților de droguri”, explică Konstantinos Haralambakis, șeful brigăzii antidrog din Ioannina.
Traficanții folosesc metode din ce în ce mai violente
Dar cel mai adesea ajung să găsească doar drogurile lăsate în urmă de contrabandiști. În 2020, au confiscat peste o tonă și jumătate de canabis.
Poliția spune că grupările de traficanți folosesc metode din ce în ce mai violente. Mulți dintre ei sunt înarmați cu puști Kalașnikov când trec granița în Grecia.
„Ne așteptăm acum să avem de-a face cu traficanți înarmați până-n dinți, așa că ne luăm măsuri de precauție. Fără îndoială, totul devine mult mai periculos pentru noi”, spune șeful brigăzii antidrog din Ioannina.
Poliția trebuie să caute traficanți cu rucsacii plini de droguri, care deseori trec noaptea frontiera și apoi se ascund în tufișuri. Poliția spune că, anual, capturează doar de o mică parte din cantitatea de canabis introdusă ilegal în țară din Albania.
„Granița se întinde pe 300 de kilometri, deci este dificil de controlat. În plus, contrabandiștii cunosc foarte bine regiunea”, spune Konstantinos Haralambakis.
Frică și canabis în pădure
Și poliția albaneză este vigilentă. În urmă cu câteva luni, un reporter de investigație a difuzat imagini la televiziunea albaneză cu plantațiile de canabis din apropierea graniței cu Grecia. Guvernul albanez a promis că va rezolva problema traficului de droguri în UE prin Grecia, dar e o promisiune greu de ținut când se produce atât de mult.
„Au sădit mii de plante de canabis chiar aici, în mijlocul pădurii. Nu pe partea albaneză, ci aici, în Grecia!” - spune Giorgos Tsiavos, apicultor.
Apicultorul grec Giorgos Tsiavos locuiește chiar pe granița cu Albania, după ce a trăit mulți ani în Germania. Îi este întotdeauna frică de traficanții de droguri și îndrăznește să meargă să-și vadă stupii doar ziua în amiaza mare.
„Uneori, când merg singur să văd albinele, mă tem că va apărea cineva. Am întotdeauna cheile mașinii la mine și mă uit mereu în jur. Nu mă simt deloc în siguranță”, mărturisește apicultorul.
Au fost multe spargeri în satul său și chiar și o crimă. Suspectul era un traficant de droguri albanez. Așa că Tsiavos și-a cumpărat doi câini.
„Noaptea, ținem câinii în casă, astfel încât nimeni să nu-i poată otrăvi înainte de a intra pe pământul nostru. Sunt un bun sistem de alarmă. Cele electronice pot fi oprite de spărgători. Știm că, din pădure, stau cu ochii pe sat”, explică Giorgos Tsiavos.
Cât valorează un rucsac cu canabis
Poliția din Ionannina intenționează să-și intensifice controalele în zona de frontieră. Dar Haralambakis spune că, pentru fiecare traficant arestat, apar alți doi. E atât de multă sărăcie în Albania, încât grupările de traficanți au mereu noi recruți, pentru că un rucsac plin de canabis valorează 50.000 de euro. Din porturile Greciei, drogurile sunt expediate în vestul Europei.
„Atâta timp cât Albania produce canabis și este cel mai mare furnizor din Europa, această problemă nu va fi rezolvată. Va trebui să ne continuăm lupta. Dar nu se va termina curând”, este convingerea lui Konstantinos Haralambakis.
Și atât timp cât una dintre cele mai mari rute de droguri din Europa continuă să treacă prin satele grecești de la graniță, Giorgos Tsiavos și alți săteni vor continua să trăiască cu frică.
Editor : Luana Pavaluca