Tot mai aproape de „energia infinită”. Un reactor experimental pe fuziune nucleară a produs o cantitate record de energie

Data actualizării: Data publicării:
reactor de fuziune nucleara
Cercetătorii din domeniul energiei nucleare au reușit să producă o cantitate semnificativ mai mare de energie din fuziune decât anterior. Foto: Profimedia Images

Un reactor experimental de fuziune nucleară din Marea Britanie a reușit să producă o cantitate record de energie pentru un astfel de dispozitiv, ceea ce aduce tehnologia într-o nouă „etapă semnificativă” și crește speranțele pentru obținerea unui tip de energie curată și regenerabilă în cantități mari, pe viitor.

Potenţiale surse de energie alternativă fisiunii nucleare, folosită în centralele nucleare actuale, reactoarele cu fuziune nucleară încearcă să reproducă reacţiile din interiorul Soarelui.

Energia obţinută din fuziune este considerată de mulţi oameni de ştiinţă drept energia viitorului pentru că procesul de fuziune nu poluează şi nu produce radioactivitate, iar dacă ar putea să fie obținută printr-un proces eficient, ar putea să ofere energie „aproape infinită”. Criticii ei invocă costurile enorme necesare construcţiei şi menţinerii unui reactor de fuziune nucleară.

Cercetătorii de la Joint European Torus (JET), unul dintre cele mai mari reactoare de fuziune nucleară din lume, aflat în apropiere de Oxford, au reuşit să genereze 69 megajouli de energie în doar 5 secunde, depăşind precedentul record de 59 de megajouli stabilit tot de ei în 2021.

Aceasta a fost ultima fază de experimentare pentru JET, care şi-a finalizat programul la sfârşitul anului 2023: La proiect au participat 350 de oameni de ştiinţă din Uniunea Europeană, Elveţia, Regatul Unit şi Ucraina.

În inima reactorului - o imensă cameră magnetică în formă de gogoaşă - magneţii menţin o cantitate mică de deuteriu şi tritiu (izotopi ai hidrogenului) încălzită la temperaturi de zece ori mai mari decât în centrul Soarelui pentru a crea plasmă, permiţând nucleelor de hidrogen să intre în coliziune şi să fuzioneze formând atomi mai grei, de heliu - reacţie ce se produce cu o eliberare colosală de energie.

În cantităţi egale, fuziunea nucleară poate produce de patru milioane de ori mai multă energie decât arderea combustibililor fosili.

Experimentele derulate la JET sunt folosite pentru dezvoltarea reactorului de fuziune ITER, chiar mai avansat decât JET, aflat în construcţie în sudul Franţei. Rezultatele obţinute de JET „vor avea un impact direct şi pozitiv asupra ITER, validând calea de urmat şi permiţându-ne să progresăm mai rapid către obiectivele noastre de performanţă”, a declarat Pietro Barabaschi, director general al ITER.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...