Tot ce trebuie să știi despre rața galbenă apărută la protestele din Rusia
Data actualizării: Data publicării:
O uriașă rață galbenă a plutit la protestul anti-corupție din Sankt Petersburg, de pe 12 iunie, purtată de mâinile din mulțime ca de un val. În ultimii ani, rața gonflabilă a devenit o celebritate anti-sistem în mai multe state.
Rusia, Serbia sau Brazilia sunt doar câteva dintre țările aflate sub „zodia” raței galbene.
În timpul protestelor din Sankt Petersburg, pasărea gonflabilă a fost folosită ca aluzie la rațele pe care premierul rus Dmitri Medvedev le crește în curtea proprietății sale luxoase de vacanță, conacul „Milovka”, în valoare de 46 de milioane de dolari, situat în orașul Plyos.
În luna martie, în timpul valului precedent de proteste din Rusia, președintele Serbiei, Aleksandr Vucici, se afla într-o vizită la Moscova. Văzând la televizor rața galbenă în mulțime, Vucici a declarat presei pe un ton conspiraționist, potrivit Bloomberg: „Nu cred în coincidențe. Dacă cineva îmi spune că diferiți oameni s-au gândit la același simbol în Belgrad, Brazilia și Moscova, nu vă așteptați să cred așa ceva”.
Pe scena politică din Serbia, „infama” rață galbenă a răsărit pe Dunăre, la un spectacol naval, în vara lui 2015, și apoi în rândul manifestanților care au mărșăluit pe străzile din Belgrad, în același an, în cadrul unor proteste declanșate de un proiect megaloman susținut de Vucici, la vremea aceea premier.
Pixul primarului din Belgrad amenința cu extincția una dintre cele mai frumoase panorame din capitala Serbiei, pe malul Râului Sava, pe care edilul intenționa să o scoată la privatizare ca să facă loc unui mega-proiect imobiliar. „Să le arătăm rața”, au scandat protestatarii sârbi. În argoul sârbesc, cuvântul platka are o dublă semnificație: „rață” și ”fraudă”.
„Destul am plătit rața”, au strigat brazilienii anul trecut, la protestele masive care au dus la suspendarea din funcție a fostului președinte Dilma Rousseff. Ce înseamnă expresia a plăti rața în argoul local din Brazilia? A plăti pentru greșelile altcuiva. În cazul de față, greșelile Dilmei Rousseff, care a încercat să căptușească găurile din bugetul guvernului printr-o serie de taxe exorbitante.
Numai că, între timp, în Țările de Jos, „dominația” protestatară a raței galbene îl înfuriase pe artistul olandez Florentijn Hofman, care de ani de zile lansa la apă rațe gonflabile uriașe ca mesaj de bună înțelegere comunitară. Hofman i-a acuzat pe brazilieni că exploatau în scopuri politice sensul raței galbene, patentată în 1947 de către sculptorul american Peter Ganine.