Galerie Foto Toată zăpada de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing este făcută de om

Data actualizării: Data publicării:
Tunuri cu zăpadă artificială, folosite pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.
Tunuri cu zăpadă artificială, folosite pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Foto: Profimedia Images

Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022, care au debutat pe 4 februarie, sunt primele care vor folosi aproape 100% zăpadă artificială. Zonele unde se desfășoară competițiile sunt "acoperite" de un zgomot asurzitor produs de cele peste 100 de generatoare de zăpadă și 300 de tunuri de zăpadă utilizate pentru a acoperi pârtiile de schi. Metoda fabricării zăpezii este considerată una periculoasă, care consumă numeroase resurse, asta în contextul fenomenului încălzirii globale, relatează CNN.

Să porți o conservație în locurile respective devine dificil, în contextul sunetului asurzitor al mașinăriilor care produc zăpada la Jocurile Olimpice de la Beijing. De jur împrejur, se văd peisaje maro, cu pământ uscat, complet lipsit de zăpadă. 

Tunuri cu zăpadă artificială, folosite pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Foto: Profimedia Images
Tunuri cu zăpadă artificială, folosite pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Foto: Profimedia Images

Variabilitatea climei a forțat Jocurile de iarnă să se bazeze pe aproape 100% pe zăpada artificială. Schimbările climatice reprezintă o ameninţare pentru sporturile de iarnă, făcând mult mai periculoase condiţiile de desfășurare a competiţiilor. Zăpada naturală devine din ce în ce mai puţin abundentă în unele regiuni, ca urmare a schimbărilor climatice, punând în pericol industria mondială a sporturilor de zăpadă.

Din cele 21 gazde ale Jocurilor Olimpice de iarnă, începând cu prima ediţie din 1924, de la Chamonix (Franţa), cercetătorii estimează că până în 2050 doar 10 vor avea o climă adecvată şi niveluri ale căderilor de zăpadă naturală pentru a găzdui un astfel de eveniment.

Iar zăpada artificială vine cu un cost: necesită un consum incredibil de resurse, cu cantități masive de energie și apă pentru a o produce într-un climat care devine din ce în ce mai cald. Sportivii de elită spun, de asemenea, că sporturile în sine devin mai dificile și mai puțin sigure atunci când este implicată zăpadă produsă de om.

"Acest lucru nu este doar consumator de energie şi apă, folosind în mod frecvent substanţe chimice pentru a încetini topirea, dar oferă şi o suprafaţă despre care mulţi concurenţi spun că este imprevizibilă şi potenţial periculoasă", se precizează într-un raport realizată de cercetători din cadrul Sport Ecology Group al Universităţii Loughborough (Anglia) şi grupul de mediu Protect Our Winters.

Aflate în medii naturale aride, cele două oraşe care vor găzdui întrecerile JO 2022, Beijing şi Zhangjiakou, ar putea folosi aproximativ 49 de milioane de galoane de apă tratată chimic şi îngheţată cu ajutorul maşinilor de zăpadă, conform cercetătorilor.

Deşi China a susţinut în mod repetat că foloseşte numai precipitaţii naturale şi apă reciclată pentru zăpadă, au existat îngrijorări legate de faptul că rata mare de utilizare a apei ar putea pune presiune suplimentară asupra resurselor deja limitate ale regiunii.

Nu există zăpadă? Facem! 

Regiunea din jurul zonei unde se desfășoară jocurile olimpice în aer liber nu este prea potrivită pentru sporturile de zăpadă. Zăpada medie anuală în Yanqing, unde sunt pârtiile, și în Zhangjiakou, unde au loc multe dintre celelalte evenimente, inclusiv biatlonul, este de aproximativ 20 de centimetri. 

Problema a fost rezolvată cu generatoarele și tunurile de zăpadă. TechnoAlpin, companie cu sediul în Italia, a fost folosită pentru a produce zăpada necesară pentru a acoperi cele patru spații de evenimente în aer liber din jurul Beijingului. 

"Suntem foarte mândri să spunem că suntem singura companie care furnizează sisteme de înzăpezire pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022", a declarat Michael Mayr, managerul zonal al TechnoAlpin Asia, pentru CNN.

Mayr a precizat că este prima dată când o singură companie este angajată să furnizeze toată zăpada pentru Jocurile de Iarnă.

Există totuși o componentă critică pentru a produce zăpada artificială: temperaturile care nu sunt suficient de scăzute. În Beijing, aproape toate zilele din februarie din ultimii 30 de ani au avut temperaturi pozitive, potrivit unui raport recent al Universității Loughborough din Londra, care a analizat modul în care criza climatică afectează Jocurile Olimpice de iarnă.

"Au existat progrese tehnologice recente care permit generarea de zăpadă atunci când temperaturile sunt peste limita de îngheț", a explicat Jordy Hendrikx, unui dintre directorii de la Universitatea de Stat din Montana. „Aceasta nu este zăpada pe care o știm, "ușoară, pufoasă – este mult mai densă și nu foarte moale".

Schimbările climatice reprezintă o ameninţare pentru Jocurile Olimpice de iarnă şi pentru viitorul sporturilor pe zăpadă, făcând mult mai periculoase condiţiile de derulare a competiţiilor, au avertizat experţii, cu o săptămână înaintea startului JO 2022 de la Beijing.

Zăpada naturală devine din ce în ce mai puţin abundentă în unele regiuni, iar disponibilitatea apei pentru zăpadă scade ca urmare a schimbărilor climatice, punând în pericol industria mondială a sporturilor de zăpadă.

"Riscul este clar: încălzirea provocată de om ameninţă viitorul pe termen lung al sporturilor de iarnă. De asemenea, reduce numărul locurilor potrivite din punct de vedere climatic să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă", mai precizează raportul.

Cât de periculoasă poate fi zăpada artificială pentru sportivi?

De asemenea, sportivii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la pericolele desfășurării competițiilor pe zăpadă artificială. Schiorul francez Clement Parisse, câștigătorul medaliei de bronz la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang din 2018, a declarat pentru CNN că, deși nu este neobișnuit să concurezi pe zăpadă artificială, aceasta tinde să devină foarte alunecoasă și înghețată, ceea ce înseamnă atenție și o provocare suplimentară.

Zăpada artificială este folosită ca instrument pentru extinderea sezonului de schi în competiții și în stațiunile de pe tot globul, multe dintre acestea fiind amenințate de încălzirea temperaturilor cauzate de criza climatică.

Aceste provocări vor continua să conducă industria sporturilor de zăpadă către zăpadă artificială atunci când aceasta nu va exista în mod natural.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...