„Toată lumea a crezut că e mâna rușilor”. Cine se află, de fapt, în spatele zecilor de accidente feroviare din Polonia

Data actualizării: Data publicării:
femeie care sta in tren si se uita pe geam
Peste 20 de accidente feroviare au avut loc în Polonia în ultimele săptămâni. FOTO: Profimedia Images

Peste 20 de accidente feroviare au avut loc în Polonia în ultimele săptămâni, iar autoritățile cred că au descoperit cine a perturbat rețelele. Inițial, toată lumea a crezut că în spatele acestora se află rușii, însă după o investigație mai amplă s-a descoperit că, de fapt, vinovații erau câțiva polonezi pasionați de rețele de comunicații, care foloseau echipamente mai ieftine, de 30 de euro, pentru a se conecta la sistem și a opri trenurile, transmite euronews.com.

După ce un tren care se îndrepta spre Varșovia a deraiat la sfârșitul săptămânii trecute, iar câteva ore mai târziu alte două trenuri au lovit un camion de livrări și un tren de marfă - urmate de alte accidente în zilele următoare - autoritățile poloneze au crezut inițial că este vorba de un sabotaj rusesc.

Rețeaua feroviară poloneză este o parte crucială a lanțului de livrare pentru orice, de la ajutoare umanitare, la arme NATO destinate Ucrainei, și o rută-cheie atât pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre această țară, inclusiv pentru lideri mondiali, cum este președintele american Joe Biden.

Sabotorii ruși au întrerupt comunicațiile prin satelit în Ucraina de mai multe ori, de-a lungul timpului. Acesta este și motivul pentru care incidentul a fost considerat inițial un „atac hibrid sau cibernetic”.

Însă, după ce Agenția de Securitate Internă din Polonia a efectuat investigații, pasionații de sisteme de comunicații, folosind echipamente de amatori, au reușit să copieze semnalul folosit pentru a anula funcțiile manuale ale operatorului de tren și a forța trenurile să oprească brusc, provocând accidentele.

Echipamentul folosit pentru sabotaj poate fi mai ieftin de 30 de euro

Presa poloneză relatează că echipamentul folosit pentru sabotaj poate fi mai ieftin de 30 de euro și poate fi găsit pe internet. Trenurile folosesc un sistem de comunicații care nu este protejat și, cu puțin efort, oricine poate sabota sistemul.

Autoritățile poloneze și-au anunțat intenția de a introduce, până în 2025, sisteme de comunicații care sunt criptate și nu pot fi sabotate la fel de ușor. Compania de căi ferate a țării nu a implementat încă sistemele menite să includă rețeaua poloneză în siguranța traficului european.

Unul dintre aceste sisteme este ETCS, care este utilizat pentru a controla circulația trenurilor. Cel de-al doilea este GSM-R, care ar urma să servească, de asemenea, drept sistem de comunicare digitală pentru căile ferate. Niciunul dintre ele nu a fost implementat în totalitate până în prezent.

Sistemul actual, deși este ușor de sabotat, facilitează, de asemenea, urmărirea suspecților de către autorități, deoarece sabotorii trebuie să se afle în apropierea trenurilor ale căror semnale vor să le întrerupă.

Potrivit statisticilor oficiale, au existat peste 500 de incidente de astfel de incidente în 2021 și aproape 700 în 2019.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...