TikTok, implicat într-un nou scandal uriaș în SUA. Compania este acuzată că încalcă intimitatea copiilor

Data actualizării: Data publicării:
logoul tik tok pe un telefon
Foto: Profimedia

Guvernul SUA a intentat un nou proces împotriva TikTok, acuzând compania de colectarea ilegală a datelor copiilor, dar și de faptul că nu a răspuns atunci când părinții au încercat să șteargă conturile copiilor lor, arată BBC.

Departamentul de Justiție din SUA a declarat că practicile firmei au reprezentat o încălcare "masivă" a vieții private a copiilor, sfidând legile care impun companiilor online să obțină consimțământul părinților pentru a colecta informații pentru cei cu vârsta sub 13 ani.

Oficialii au declarat că firma și societatea-mamă ByteDance au fost „recidiviști”, amintind un caz similar intentat în 2019.

TikTok, „mândră” de eforturile sale 

TikTok a contestat afirmațiile și a declarat că este „mândră” de eforturile sale de a proteja copiii.

Compania a transmis că a eliminat în mod proactiv utilizatorii minori și că a pus în aplicare în mod voluntar protecții, cum ar fi limite implicite ale timpului petrecut pe ecran și garanții suplimentare de confidențialitate pentru minori.

„Nu suntem de acord cu aceste acuzații, dintre care multe se referă la evenimente și practici din trecut care nu sunt exacte din punct de vedere faptic sau au fost abordate. Suntem mândri de eforturile noastre de a proteja copiii și vom continua să actualizăm și să îmbunătățim platforma”, a declarat un purtător de cuvânt.

Plângerea sporește presiunea asupra TikTok și a societății-mamă chineze ByteDance, care se luptau deja cu SUA din cauza unei legi care amenință să interzică accesul companiei în țară.

În plângere, SUA acuză TikTok de punerea în aplicare a unor metode „deficitare” de depistare a conturilor create de copii și de obstrucționare a părinților atunci când aceștia încearcă să le șteargă.

O revizuire a 1.700 de solicitări din partea părinților de a anula conturi care au fost făcute între 2019 și 2020 a constatat că 30% erau încă active în noiembrie 2021. În plângere se mai arată că moderatorii însărcinați cu revizuirea conturilor semnalate ca fiind minori erau autorizați să acționeze numai dacă vedeau o recunoaștere explicită a vârstei unui copil, având în același timp acces limitat la videoclipurile utilizatorilor.

În general, aceștia aveau la dispoziție doar câteva secunde pentru a lua o decizie.

Oficialii au cerut instanței să ordone oprirea acțiunilor TikTok și să stabilească sancțiuni pentru fiecare încălcare.

„Această acțiune este necesară pentru a-i împiedica pe inculpați, care sunt recidiviști și operează la scară largă, să colecteze și să utilizeze informațiile private ale copiilor mici fără consimțământul sau controlul părinților”, a declarat Brian Boynton, adjunct principal al procurorului general adjunct, șeful diviziei civile a Departamentului de Justiție.

1 miliard de utilizatori în întreaga lume

TikTok este una dintre cele mai populare platforme social media din lume, având peste 1 miliard de utilizatori la nivel global și peste 170 de milioane în SUA.

Sondajele realizate de Pew Research au arătat că peste 60 % dintre adolescenții americani cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani utilizează platforma, mai mult de jumătate dintre aceștia zilnic.

Procesul afirmă că guvernul SUA urmărește „să pună capăt” presupuselor „încălcări masive ilegale ale vieții private a copiilor” de către TikTok.
Compania a fost amendată în Regatul Unit și în Europa pentru probleme similare.

Editor : I.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri