Oficialii insistă ca proprietarul din China, ByteDance, să se separe de aplicația TikTok din SUA, deoarece este o amenințare la adresa securității naționale și a datelor cetățenilor. Departamentul de justiție al SUA a cerut unei curți de apel să respingă contestațiile împotriva legii care impune ca ByteDance, cu sediul în China, să renunțe la activele TikTok din SUA până pe 19 ianuarie sau, în caz contar, să fie interzisă.
TikTok, care are compania-mamă ByteDance, și un grup de creatori TikTok au intentat procese pentru a bloca legea care ar putea interzice aplicația folosită de 170 de milioane de americani.
Guvernul va depune un document secret la tribunal, a declarat vineri un oficial înalt al Departamentului de Justiție al SUA (DOJ), care va detalia preocupările suplimentare de securitate cu privire la proprietatea de către ByteDance a TikTok, precum și declarațiile FBI, Biroul Directorului de Informații Naționale și Justiție, divizia de securitate națională a departamentului, scrie The Guardian.
Departamentul susține că TikTok sub proprietate chineză reprezintă o amenințare gravă la securitatea națională pentru americani din cauza accesului său la vaste date personale ale cetățenilor și va argumenta că China poate manipula în secret informațiile pe care americanii le consumă prin TikTok.
Semnată de președintele SUA, Joe Biden, pe 24 aprilie, legea acordă TikTok și ByteDance timp până la 19 ianuarie pentru a se separa sau va fi interzisă aplicația. Casa Albă spune că dorește ca proprietatea din China să înceteze din motive de securitate națională, dar nu vrea interzicerea TikTok.
Departamentul respinge toate argumentele invocate de TikTok – inclusiv că legea încalcă primul amendament al drepturilor la libertatea de exprimare ale americanilor care folosesc aplicația video – declarând că legea are ca scop să abordeze preocupările de securitate națională, nu dreptul de a-ți exprima părerile și că are ca scop capacitatea Chinei de a exploata TikTok pentru a accesa informațiile personale sensibile ale americanilor.
Guvernul va spune instanței că eforturile TikTok de a proteja datele utilizatorilor din SUA sunt insuficiente.
Curtea de Apel a SUA pentru Districtul Columbia va susține argumente orale cu privire la contestația legală pe 16 septembrie, astfel soarta TikTok va fi decisă la mijlocul ultimelor săptămâni ale alegerilor prezidențiale din 2024.
Candidatul republican la președinție, Donald Trump, s-a alăturat TikTok și a spus unui intervievator în iunie că nu va susține niciodată o interdicție – în ciuda faptului că a semnat un ordin executiv prin care amenința că o va interzice, în 2020, când era președinte. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, care candidează pentru funcția de președinte, și-a făcut cont pe TikTok în această săptămână.
Legea interzice magazinelor de aplicații precum Apple și Google să aibă disponibilă aplicația TikTok și interzice ca serviciile de găzduire pe internet să permită TikTok, cu excepția cazului în care ByteDance renunță.
Condusă de îngrijorările parlamentarilor americani că China ar putea accesa date despre americani sau să-i spioneze cu aplicația, măsura a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare de Congresul SUA.
Editor : M.I.