Inteligența artificială destabilizează conceptul de adevăr în alegerile din 2024 - The Washington Post

Data publicării:
Influența inteligenței artificiale asupra alegerilor. Foto: Shutterstock
Influența inteligenței artificiale asupra alegerilor. Foto: Shutterstock

Experții în inteligență artificială au avertizat de mult timp că inteligența artificială, prin conținutul generat, ar putea tulbura apele realității percepute de oameni. La câteva luni de la începutul unui an electoral crucial, confuzia în materie de inteligență artificială este în creștere, scrie The Washington Post.

Politicieni din întreaga lume au respins dovezi potențial compromițătoare - înregistrări video cu rezoluție slabă, granulație majoră, cât să lase imaginația privitorului să lucreze, ale unor întâlniri secrete la hotel, înregistrări vocale care critică adversarii politici etc - considerându-le falsuri generate de inteligența artificială. În același timp, AI deepfakes, adică falsurile generate de inteligența artificială, sunt folosite pentru a răspândi dezinformări.

Alegerile din 2024 au adus în atenție dezinformarea generată de inteligența artificială

Alegerile din 2024 au adus în atenție dezinformarea generată de inteligența artificială, chiar dacă aceasta nu s-a materializat ca amenințare majoră. Partidele politice au început să testeze această tehnologie și să exploreze modalități de utilizare în campaniile viitoare. Observatorii au remarcat faptul că, datorită creșterii conștientizării despre inteligența artificială și deepfake-uri, politicienii pot acum să respingă dovezile nefavorabile ca fiind fabricate, creând astfel o „negare plauzibilă”.

În 2024, au apărut rapoarte despre apeluri telefonice automate generate de inteligența artificială care răspândeau dezinformare și descurajau alegătorii în anumite zone din Statele Unite.

Autoritățile au investigat cazuri în care mesaje audio fabricate susțineau în mod fals că alegătorii ar trebui să evite alegerile primare sau că unii candidați ar fi făcut declarații controversate.

Capacitatea de a crea conținut sintetic foarte realist folosind inteligența artificială a stârnit îngrijorări privind posibilitatea ca aceste tactici să submineze încrederea în procesul electoral și să influențeze comportamentul alegătorilor.

Microsoft dă o mână de ajutor

Companii tehnologice precum Microsoft au intervenit pentru a ajuta partidele politice și alegătorii să identifice și să se protejeze împotriva deepfake-urilor generate de inteligența artificială, oferind instruire tehnică și campanii de conștientizare.

Regulatorii au propus noi reglementări care să oblige la dezvăluirea conținutului modificat de inteligența artificială în reclamele politice, pentru a spori transparența și a combate practicile înșelătoare. În același timp, oficialii electorali au început să simuleze scenarii de manipulare a inteligenței artificiale pentru a-și îmbunătăți pregătirea și rezistența în fața acestor amenințări emergente.

Alegerile din 2024 indică începutul preocupărilor legate de dezinformarea generată de inteligența artificială, cu actori politici care explorează utilizarea acestei tehnologii, în ciuda eforturilor de a-i limita utilizarea abuzivă. Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, dezinformarea alimentată de inteligența artificială va deveni probabil o provocare tot mai complexă pentru viitoarele alegeri.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Au părăsit România pentru țara unde energia e gratis, mașinile nu se încuie
Digi FM
Dan Negru, revoltat de felul în care a fost construit DN2, supranumit și „Drumul Morții”: „Un metru între...
Pro FM
Eminem, în lacrimi când și-a văzut fiica mireasă. Mesajul ei l-a topit: "În inima mea, eu voi rămâne mereu...
Film Now
Cum arată Mark Wahlberg la vârsta de 53 de ani. Actorul, la bustul gol în timp ce se bucura de vacanța cu...
Adevarul
Acţiunea BLOCADA: control corporal şi al bagajelor, legitimări şi filtre mixte în Sectorul 2
Newsweek
Ce documente trebuie să depui pentru o pensie mai mare? Termenul expiră în curând pentru pensionari
Digi FM
Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate. Suma record pe care a plătit-o...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Sean Penn și iubita sa din Republica Moldova, cu 34 de ani mai tânără, fotografiați în aeroportul LAX, după...
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...