Analiză: Trump plantează deja „semințele haosului și dezbinăriii”, în cazul în care ar pierde alegerile în fața Kamalei Harris

Data actualizării: Data publicării:
New York Grand Jury Votes To Indict Former President Trump
Fostul președinte Donald Trump susține că a pierdut alegerile din 2020 în urma fraudării votului, retorică pe care o pregătește și în eventualitatea pierderii alegerilor din 2024. Foto: Getty Images

Donald Trump pregătește deja terenul pentru situația în care ar pierde alegerile pentru președinția SUA în fața Kamalei Harris. Miliardarul american, alături de un grup de conspiraționiști, simpatizanți MAGA și așa-zișii „negaționiști” - persoane care cred că alegerile din 2020 câștigate de Joe Biden au fost „furate” - au început deja să răspândească teorii ale conspirației legate de fraudarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, se arată într-o analiză The Guardian.

Consecințele unei astfel de „strategii” ar putea fi deosebit de grave, avertizează chiar un reprezentant al Partidului Republican. John Giles, un primar republican din Mesa, Arizon, a spus că Trump și aliații săi „vor arunca în luptă toate variantele posibile și vor vedea, la final, care din ele prinde”.

„(Partizanii pro-Trump) vor susține că totul a mers prost dacă pierd. Aș fi surprins dacă Trump nu ar încerca să instige la insurecție dacă pierde alegerile", a spus John Giles.

Astfel de acțiuni simultane din partea lui Trump și ale simpatizanților MAGA aduc aminte de teoriile promovate în 2020 cu privire la „fraudarea” alegerilor din 2020, în urma cărora democratul Joe Biden a fost ales președintele SUA. De această dată însă, sunt promovate atacuri conspiraționiste ale lui Trmp asupra procurorilor federali care l-au acuzat pentru acțiunile care au dus la asaltul asupra Capitoliului din ianuarie 2021.

Turning Point USA - un ONG pro-Trump - a investit de pildă mai multe milioane de dolari într-o campanie care a urmărit obținerea a cât mai multe voturi pentru Trump în așa-numitele state-cheie (unde alegătorii încă nu au o opțiune clară în favoarea unui candidat). Concomitent însă, Turning Point USA a organizat mitinguri de susținere a lui Trump în care s-au făcut afirmații legate la fraudarea alegerilor din 2020 și riscul repetării unui astfel de scenariu la alegerile din 2024.

„Dacă sunt alegeri corecte, legale și bune – absolut”, a spus Trump după ce a fost întrebat de trei ori într-o conferință de presă dacă va accepta rezultatele alegerilor din 2024.

Citește și: Trump continuă să spună minciunile pe care le-a spus și acum opt ani (analiză CNN)

În același timp, Trump a repetat o afirmație falsă că alegerile din SUA au fost fraudate, în încercarea sa de a-și justifica acțiunile de după înfrângerea suferită în 2020.„Aș fi preferat să le accept”, a spus Trump,  „dar frauda și toate celelalte au fost ridicole”.

Și în 2024 astfel de acuzații, legate de fraudarea votului, au devenit ceva obișnuit în „ecosistemul MAGA”.  

„O mulțime de afirmații false sunt deghizate în eforturile de schimbare a politicii pentru îmbunătățirea alegerilor, când de fapt sunt concepute doar pentru a semăna neîncredere în sistemul nostru, dacă Trump pierde", a declarat David Becker, șeful Centrul pentru Inovație și Cercetare Electorală din SUA. „Toate acestea sunt concepute pentru a fabrica afirmații de tipul dacă Trump pierde, alegerile au fost furate și pentru a semăna discordie, haos și violență".

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Noua iubită a lui Jason Momoa, pozată în colanți și bustieră, pe stradă. Adria Arjona a vrut să scape de...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...