Trump continuă să spună minciunile pe care le-a spus și acum opt ani (analiză CNN)

Data publicării:
Donald Trump
Former US President and 2024 presidential nominee Donald Trump speaks during a campaign rally with US Senator and vice presidential nominee J.D. Vance at Van Andel Arena in Grand Rapids, Michigan, on July 20, 2024.,Image: 891138520, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

CNN rememorează câteva dintre minciunile electorale ale lui Donald Trump și constată că sunt aceleași de acum opt ani. “Minciunile lui Trump sunt excepționale prin implacabilitatea lor, o avalanșă nesfârșită de neadevăruri care poate îngropa chiar și cei mai devotați verificatori de fapte”, este concluzia.

Într-un discurs susținut săptămâna trecută în fața Asociației Gărzii Naționale a Statelor Unite, fostul președinte Donald Trump a susținut că el a fost președintele care a „creat” programul de asistență medicală Veterans Choice și l-a „adoptat în Congres”, după ce alții au dorit să facă acest lucru „timp de 57 de ani”.

În realitate, președintele Barack Obama a fost președintele care a promulgat programul în 2014. Legea semnată de Trump în 2018, VA MISSION Act, a extins programul Veterans Choice, dar nu l-a creat.

„Aș putea verifica această minciună a lui Trump pe jumătate adormit - pentru că o spune de mai bine de șase ani”, scrie jurnalistul de la CNN.

Minciunile lui Trump sunt excepționale prin implacabilitatea lor, o avalanșă nesfârșită de neadevăruri care poate îngropa chiar și cei mai devotați verificatori de fapte. Dar se remarcă și prin repetitivitate. Și-a găsit hiturile și va continua să le cânte indiferent de câte ori vor fi dezmințite.

Pe măsură ce Trump intră în sprintul de după Ziua Muncii al campaniei sale prezidențiale din 2024, comentariile sale sunt pline de multe dintre aceleași afirmații false pe care le-a făcut în calitate de președinte între 2017 și 2021. El repetă chiar unele dintre afirmațiile false pe care le-a folosit în timpul campaniei sale prezidențiale din 2016.

Trump continuă să își folosească afirmațiile preferate 

„În calitate de reporter de fact-check pentru CNN, urmăresc sau citesc transcrierea fiecărei apariții publice a lui Trump și a adversarului său democrat, vicepreședintele Kamala Harris. În timp ce comentariile de campanie ale lui Harris de până acum au fost bogate în retorică tematică și ușoare în afirmații de fapt, cu o puzderie de afirmații false sau înșelătoare, interviurile și discursurile lui Trump din 2024 sunt pline de falsuri vechi pe care am ajuns să le numesc „repetări” - afirmații pe care le-am verificat ca fiind false în mod repetat de ani de zile”, comentează analistul Daniel Dale.

De exemplu, Trump a afirmat în mod fals într-un podcast săptămâna trecută că oamenii spun că încălzirea globală va face ca oceanele să crească doar „o optime de inch în 355 de ani”. El spunea nonsensuri aproape identice în 2019. (Nivelul mărilor crește deja cu mai mult de o optime de inch pe an).

Trump a afirmat în mod fals, în cadrul unui miting luna trecută, că tarifele sale asupra bunurilor importate din China sunt plătite de China, nu de americani, și că niciun președinte anterior nu a generat nici măcar „10 cenți” din tarifele asupra bunurilor chinezești. Același lucru l-a spus și în 2018. (Plățile tarifare sunt efectuate de importatorii americani, nu de exportatorii chinezi, iar guvernul american genera deja miliarde pe an din astfel de tarife înainte ca Trump să preia funcția).

Trump a susținut în mod fals într-un discurs susținut la mijlocul lunii august că a avertizat SUA să nu invadeze Irakul. Această afirmație a fost o parte esențială a campaniei sale electorale din 2015 și 2016. (Trump și-a exprimat sprijinul timid pentru invazia din 2003 cu aproximativ șase luni înainte ca aceasta să aibă loc, nu și-a exprimat o opinie fermă cu privire la invazie cu aproximativ două luni înainte ca aceasta să aibă loc și s-a declarat un oponent al războiului doar după invazie).

Donald Trump și afirmațiile false despre NATO

Afirmațiile false ale lui Trump din interviul podcast de săptămâna trecută, potrivit cărora unii membri NATO erau „în întârziere” și „datorau ... sume uriașe de bani” înainte ca el să preia funcția, au fost, de asemenea, elemente de bază ale candidaturii sale din 2016. (Membrii NATO nu datorau bani nimănui, chiar dacă nu respectau ghidul voluntar al alianței de 2% din PIB pentru propriile cheltuieli de apărare).

Afirmațiile false și obișnuite ale lui Trump cu privire la alegerile „fraudate” din 2020 sunt ecoul limbajului său atât din campania din 2016, cât și din campania din 2020. (Afirmațiile erau nefondate atunci și sunt nefondate și acum).

Și mai puțin important, atunci când Trump a declarat în iunie, iulie și din nou joi că a fost numit „Omul anului” în Michigan cu mult înainte de a intra în politică, a fost a treia alegere prezidențială consecutivă în care a spus această minciună stupidă pe care a debutat-o în 2016. (Nu există nicio dovadă că acest premiu chiar există, cu atât mai puțin că Trump, care nu a locuit niciodată în Michigan, l-a primit).

Cum funcționează repetiția pentru Trump - și cum nu funcționează

Nimeni nu știe cu adevărat cât de mult din utilizarea de către Trump a vechilor minciuni este strategică și cât de mult este o simplă forță a obișnuinței. Oricum ar fi, persistența sa produce un beneficiu clar pentru el.

Publicațiile de știri tind să se concentreze asupra materialelor noi. În timp ce unele canale pot fi înclinate să verifice o afirmație falsă a lui Trump la prima, a doua, a treia sau chiar a zecea oară când o rostește, este mult mai puțin probabil să aloce resurse prețioase unei afirmații la a 100-a sau a 150-a rostire - în special pentru că el amestecă în mod constant zeci de minciuni noi care necesită timp și resurse pentru a fi abordate. Astfel, în virtutea unei perseverențe nerușinate, Trump reușește adesea să reziste mai mult decât cea mai mare parte a dorinței mass-media de a corecta o anumită minciună, reușind în cele din urmă să introducă afirmația respectivă aproape necorectată în știri și în clipurile de pe rețelele sociale.

Asta nu înseamnă că minciuna sa este o victorie fără margini.

Numeroase sondaje de opinie arată de ani de zile că o majoritate clară a alegătorilor nu îl consideră pe Trump onest; din 2015, discutând cu americani din întreaga țară, știu că există o mulțime de oameni care nu au încredere în aproape nimic din ceea ce spune el. Nu am nicio îndoială că insistența sa de a continua să spună zeci de lucruri despre care oamenii au aflat deja că sunt false este o parte din motiv.

“Cu toate acestea, încerc să compar neoboseala lui Trump în a minți cu propria mea neoboseală în a contesta minciunile. Separarea faptelor de ficțiune este esențială pentru rolul jurnaliștilor în procesul democratic și există întotdeauna cetățeni care aud pentru prima dată chiar și cele mai vechi înșelătorii.
Prin urmare, atâta timp cât Trump sau orice altă figură politică majoră continuă să reînvie prostiile din trecut, ar trebui să continuăm să dezmințim aceste prostii. Chiar dacă am făcut-o deja acum opt ani”, comentează Daniel Dale.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
Cine era domnitorul ce a fost ultimul din dinastia Mușatinilor pe tronul Moldovei?  Cine i-a urmat?
Digi FM
“N-am văzut în 64 de ani ploaie în halul ăsta”. Oamenii din localitățile inundate sunt disperați și...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sharon Stone, ani de coșmar: AVC, 18 milioane $ lipsă, probleme cu vederea și cu memoria. "Tot ce aveam era...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...