Echipele militare de salvatori spun că este posibil să fi găsit soluția pentru a-i elibera din labirintul de grote pe ce 12 copii și pe antrenorul acestora, blocați de o săptămână și jumătate în nordul Thailandei. Principala primejdie: în acest weekend se anunță o nouă rundă de ploi musonice, care ar putea inunda în totalitate complexul de peșteri.
Sute de conducte prevăzute cu pompe de industriale de drenaj au fost aduse la una dintre intrările peșterii Tham Luang Nan Nong. Echipele de salvare vor să scoată cantitatea necesară de apă – de pe artera lungă de 4 kiloemtri pe unde copiii pot fi eliberați - astfel încât băieții să nu fie nevoiți să se scufunde, ci să poată fi scoși doar cu veste de salvare, transmite The Guardian.
În ultimele zile, nivelul apei din culoarul inundat a scăzut cu 40%, reducând cu 1,5 kilometri distanța pe care tinerii fotbaliști și antrenorul acestora o au de parcurs spre ieșirea din labirintul de grote, a anunțat Poonsak Woongsatngiem, un oficial pentru situații de urgență din cadrul Ministerului de Interne din Thailanda.
Descoperirea băieţilor de către echipele de intervenţie a declanşat un val de bucurie şi uşurare nu doar în rândul familiilor, ci şi în Thailanda şi lumea întreagă.
În data de 23 iunie, după un antrenament de fotbal, cei 12 copii însoţiţi de instructorul lor au intrat să viziteze peştera Tham Luang, aflată la circa 1.000 de kilometri de Bangkok, şi nu au mai putut ieşi după ce calea de acces a fost blocată de inundaţii.
Echipele de intervenţie lucrează intens pentru a-i scoate la suprafaţă, însă operaţiunea nu poate fi finalizată încă din cauza nivelului ridicat al apei din peşteră, iar copiii nu au suficientă forţă fizică pentru a ieşi prin apă.
Operaţiunea de salvare, la care au participat circa 1.000 de persoane din peste 10 ţări, este cea mai importantă acţiune de acest gen din istoria recentă a Thailandei.
Marina thailandeză a publicat miercuri dimineaţă o a doua înregistrare video cu grupul de copii, realizată şi adusă la suprafaţă de unul dintre scafandrii care au transportat alimente şi medicamente în interiorul peşterii şi care au spus că toţii copiii sunt teferi şi sănătoşi. Mai mulţi agenţi de salvare au rămas alături de copii, ajutându-i să recapete o formă fizică bună şi învăţându-i să folosească echipamente de scufundări acvatice.
În noua înregistrare video, realizată marţi, copiii spun „Bună ziua", îşi spun numele şi apoi adaugă „sunt sănătos".
„Sunt atât de fericită!", a reacţionat, plângând, mama unuia dintre băieţi, Bew, după ce a vizionat acel videoclip proiectat de salvatori pe un ecran într-un cort, la mică distanţă de intrarea în peşteră, unde familiile aşteaptă cu nerăbdare evacuarea copiilor.
„A slăbit", a adăugat ea, după ce a văzut mesajul transmis de fiul ei, întrucât linia telefonică instalată în galerie, ce ar fi trebuit să permită copiilor să comunice în mod direct cu părinţii lor, nu a putut fi activată.
La căderea nopţii de marţi spre miercuri, un călugăr vestit din Thailanda a fost autorizat să pătrundă în peşteră. Înconjurat de familiile copiilor, el s-a rugat pentru încheierea cu bine a acestei situaţii dificile.