Procurorul general al Texasului a dat în judecată Facebook, invocând faptul că rețeaua socială ar fi colectat în mod ilegal date biometrice ale utilizatorilor fără consimțământul lor, cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere facială, informează Reuters. Potrivit unei persoane familiarizate cu acest caz, Texasul cere ca Facebook să fie sancționat cu sute de miliarde de dolari.
Meta, compania-mamă a Facebook-ului, a fost acuzată că a strâns și că a păstrat informații biometrice pentru a-și „mări imperiul” fără voia utilizatorilor. Procurorul general al statului Texas a spus că firma a încălcat legea statului „cu bună știință”.
Într-o postare pe Twitter, procurorul general al Texasului Ken Paxton a scris luni că datele biometrice a milioane de texani au fost strânse fără „a obține consimțământul informat” al oamenilor, ceea ce reprezintă o „încălcare a legislației texane”, scrie Deutsche Welle.
„Facebook nu va mai profita de pe urma oamenilor și a copiilor acestora cu intenția de a face profit în detrimentul siguranței și a bunăstării lor”, a scris Paxton. „Acesta este încă un exemplu al practicilor înșelătoare ale Big Tech și trebuie să fie oprite”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Voi continua să lupt pentru securitatea și dreptul la viața privată a texanilor”, și-a încheiat Paxton mesajul. Peste 20 de milioane de texani au cont de Facebook, potrivit documentelor depuse la tribunal.
Funcția care eticheta („tag”) persoanele ce apăreau în poze a fost eliminată de Facebook la finalul anului 2021. Cu toate acestea, Paxton a spus că Facebook a păstrat milioane de date biometrice de identificare pe care le colectase din pozele și videoclipurile care au fost încărcate pe platforma rețelei sociale.
Procurorul general al Texasului: Facebook exploatează oamenii pentru a-și „mări imperiul și pentru a face profituri rapide”
Paxton acuză Meta și Facebook că ar fi exploatat informațiile personale ale utilizatorilor și ale altor persoane pentru a-și „mări imperiul și pentru a face profituri rapide” nemaiîntâlnite în istoria companiilor.
Procurorul acuză Meta că ar fi încălcat chiar și drepturile texanilor care nu au cont de Facebook, informează CNBC. Potrivit acuzațiilor, rețeaua socială ar fi colectat informațiile biometrice ale tuturor persoanelor care apar în pozele încărcate pe site, utilizatori și non-utilizatori.
De asemenea, acțiunile rețelei sociale ar fi fost repetate și întreprinse fără consimțământul celor afectați, iar datele colectate nu au fost distruse în timp util.
Procesul a fost semnalat pentru prima dată de Wall Street Journal, care a citat o persoană familiarizată cu acest eveniment spunând că statul Texas cere sancțiuni civile în valoare de sute de miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Meta respinge acuzațiile. În 2020, Facebook a plătit 650 de milioane de dolari în urma unui proces similar
Un purtător de cuvânt al Meta a spus că „acuzațiile nu au niciun merit și ne vom apăra în mod viguros”.
În 2020, un proces similar a fost intentat de statul Illinois împotriva Facebook-ului în urma căruia compania a trebuit să plătească 650 de milioane de dolari pentru ca disputa să fie soluționată.
Editor : Raul Nețoiu