Tensiuni între China și Taiwan. Beijingul vrea noi măsuri comerciale împotriva insulei. Armata taiwaneză în stare de alertă ridicată

Data publicării:
taiwan harta
Foto: Profimedia

Ministerul Comerțului din China studiază implementarea unor măsuri comerciale suplimentare împotriva Taiwanului, la două zile după ce Beijingul a condamnat discurs susținut de președintele taiwanez Lai Ching-te, potrivit News.ro, care citează Reuters. În paralel, armata taiwaneză este în „stare de alertă ridicată” după ce un detectat un portavion chinez la sud de insulă, a anunțat Ministerul Apărării din Taiwan, potrivit News.ro, care citează AFP.

Ministerul din China a declarat pe site-ul că Partidul Progresist Democrat, aflat la guvernare în Taiwan, nu a luat măsuri practice pentru a ridicat „restricțiile comerciale” impuse Chinei. Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan, responsabil de politica insulară față de China și a exprimat „regretul” și a „protestat puternic” împotriva deciziei Beijingului.

„Coerciţia economică flagrantă nu va face decât să stârnească resentimentele poporului taiwanez şi să lărgească distanţa dintre cele două maluri ale strâmtorii Taiwan”, se arată în comunicatul consiliului taiwanez.

China este de părere că Taiwanul, o insulă democratic guvernată, drept parte a teritoriului său și îl acuză pe președintele insulei de separatism. De cealaltă parte, Guvernul taiwanez respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului și susține că doar poporul taiwanez poate decide asupra viitorului insulei.

Președintele din Taiwan a declarat cu ocazia zilei Naționale că Republica Populară Chineză nu are dreptul să reprezinte Taiwanul, însă și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu China pentru a aborda provocările globale, cum ar fi schimbările climatice. Discursul a atras nemulțumirea Chinei, astfel anunțul Ministerului Comerţului din China ar putea prevesti introducerea unor tarife sau alte forme de presiune economică asupra Taiwanului în viitorul apropiat.

Stare de alertă maximă în Taiwan 

Armata taiwenză este în „stare de alertă ridicată”, după ce a detectat un portavion chinez la sud de insulă, potrivit News.ro, care citează AFP.

„Portavionul chinez Liaoning a intrat în apele din apropierea canalului Bashi şi se îndreaptă probabil spre vestul Pacificului”, a explicat ministerul Apărării din Taiwan. Astfel, potrivit AFP, armata este în „alertă maximă, gata să reacționează dacă este necesar”.

Editor : Andreea Rubica

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri