Emisfera nordică începe luni o nouă săptămână sub o căldură apăsătoare, în Europa fiind aşteptate temperaturi de peste 40°C cum este cazul în Italia sau chiar alerte de caniculă în Spania, incendii devastatoare care continuă să facă ravagii în Canada şi California, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Până la 48°C sunt aşteptate la începutul săptămânii în Sardinia. În Spania, care iese deja dintr-o săptămână înăbuşitoare, agenţia meteorologică a emis duminică un cod portocaliu pentru luni, anunţând temperaturi de 38°C până la 42°C pe zone mari din peninsulă şi în Insulele Baleare, precum şi cod roşu (pericol extrem) pentru luni în zone din Andaluzia şi marţi în Aragon, Catalonia şi Mallorca (42°C până la 44°C).
Consecinţele acestor temperaturi crescute s-au simţit deja în Insulele Canare, pe insula La Palma, unde un incendiu a devastat 5.000 de hectare de teren în acest weekend şi a cauzat evacuarea a 4.000 de persoane.
În Europa încălzirea globală evoluează într-un ritm de două ori mai rapid decât media globală
În Europa, unde încălzirea globală evoluează într-un ritm de două ori mai rapid decât media globală, potrivit experţilor, mai multe ţări sunt afectate în mod deosebit.
În Italia, 16 oraşe sunt sub cod roşu în toată ţara, unde mercurul din termometre va oscila în jurul valorii de 36/37°C, dar temperatura resimţită ar putea depăşi 40°C.
Înfruntând căldura, 15.000 de pelerini şi turişti, potrivit jandarmeriei Vaticanului, s-au aflat duminică în Piaţa Sfântul Petru pentru a asculta tradiţionala rugăciune Angelus rostită pe Papa Francisc.
În România, temperaturile vor fi luni în jur de 39 de grade Celsius.
În Grecia, unde temperaturile urmează să scadă uşor, Acropola din Atena a fost închisă publicului duminică între orele 13:00 şi 17:00. Autorităţile locale au cerut populaţiei să fie precaută şi au avertizat cu privire la riscul crescut de incendii.
Turcia, cuprinsă de un val de căldură record
Valul de căldură din timpul verii se resimte și în Turcia, experții avertizând că temperaturile record vor dura săptămâni întregi, potrivit Sky News.
Orașele de coastă din sud și sud-vest au atins valori de 30 de grade Celsius și 40 de grade Celsius, în timp ce în Antalya, un punct fierbinte al turismului, s-a înregistrat o temperatură maximă de 44 de grade Celsius.
În orașele Edirne, Kırklareli și Tekirdag din nord-vestul țării, 48 de persoane au fost transportate la spital cu simptome de insolație în ultimele două zile, a raportat agenția de știri de stat Anadolu.
Sermin Tagil, profesor de la Universitatea Bakircay din vestul orașului Izmir, a avertizat că intensificarea condițiilor meteorologice caniculare prognozate pentru această săptămână ar putea avea „efecte devastatoare” asupra mediului și oamenilor - și ar putea dura până la sfârșitul lunii.
„În timpul acestei perioade de șapte zile, în Turcia vor fi depășite recordurile de temperatură de mulți ani", a mai spus Tagil.
Recorduri de temperatură în SUA
În Statele Unite, din Florida până în California, trecând prin Texas, o mare parte din sudul ţării s-a aflat din nou duminică sub un val de căldură descris drept „opresiv” de către serviciile meteorologice, care anunţă mai multe recorduri de temperatură.
În faimoasa Vale a Morţii din California, unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe planetă, termometrul indica 51°C sâmbătă seara, iar în orele următoare erau aşteptate 54°C.
Pe lângă temperaturile crescute, sudul Californiei este afectat de mai multe incendii foarte violente încă în desfăşurare care au devastat deja peste 3.000 de hectare şi au dus la evacuarea populaţiei.
Orașul Miami a emis prima alertă de „căldură excesivă” din istoria sa
În Florida, oraşul Miami a emis prima alertă de „căldură excesivă” din istoria sa. Alte regiuni ale Statelor Unite sunt expuse riscului de vreme severă.
„Sunt posibile furtuni puternice sau violente, precipitaţii abundente şi inundaţii în multe locuri, în special şi, din păcate, în New England, deja afectată de precipitaţii”, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie.
În Canada, peste zece milioane de hectare au ars deja în acest an, mai mult decât s-a înregistrat în ţară vreodată, potrivit unui bilanţ care rămâne provizoriu cu 906 incendii încă active sâmbătă, dintre care 570 considerate a fi scăpate de sub control, potrivit datelor furnizate de Canadian Interagency Forest Fire Centre (CIFFC) (Centrul Canadian Interagenţii pentru Incendii de Vegetaţie).
Asia, la extreme
În Asia, Japonia a emis duminică alerte de căldură pentru zecile de milioane de locuitori, care trăiesc în 20 din cele 47 de prefecturi, în timp ce temperaturi aproape record au lovit o mare parte a ţării.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
De asemenea, ţara se confruntă cu ploi torenţiale care au ucis cel puţin opt persoane, între care un bărbat găsit mort sâmbătă într-o maşină inundată, în nordul arhipelagului.
Serviciile meteo din China au emis mai multe mesaje de alertă, prognozând temperaturi care ar putea atinge 45°C în regiunea parţial deşertică Xinjiang şi 39°C în regiunea de sud Guangxi.
De asemenea, taifunul Talim va lovi China luni seara.
Provinciile din sudul Chinei anulează zboruri și avertizează locuitorii să rămână acasă.
Administrația meteorologică din China a emis o alertă portocalie pentru Talim.
China are un sistem de avertizare meteorologică cu patru niveluri de culori, în cadrul căruia culoarea portocalie este a doua cea mai mare alertă.