Taiwanul a mulţumit joi SUA că au acceptat să-i vândă tunuri în valoare de 750 milioane de dolari (633 milioane de euro), destinate să permită insulei să se apere în cazul unei eventuale invazii a Chinei, relatează France Presse.
Ministerul de Externe taiwanez a subliniat că este prima vânzare majoră de arme americane de la sosirea preşedintelui Joe Biden la Casa Albă în luna ianuarie.
Aceste echipamente sunt menite să ajute insula "să aibă o apărare solidă ca o stâncă" şi să menţină "pacea şi stabilitatea în regiune", scrie Agerpres.
"În faţa expansiunii militare şi a provocărilor continue ale Chinei, guvernul nostru va consolida apărarea şi securitatea naţionale cu o hotărâre neclintită de a apăra viaţa oamenilor şi modul nostru de viaţă liber şi democratic", menţionează MAE taiwanez.
Departamentul de Stat american a aprobat miercuri vânzarea a 40 de sisteme de artilerie cu tunuri autopropulsate cu şenile M109A6 de 155 mm în cadrul unui acord care mai trebuie să fie aprobat de Congres.
Beijingul consideră Republica Democrată Taiwan ca parte a teritoriului său şi nu exclude preluarea acesteia sub controlul său chiar şi cu forţa dacă este necesar, notează AFP.
China, sub preşedinţia lui Xi Jinping, şi-a intensificat presiunea militară împotriva insulei.
Armata chineză survolează aproape zilnic Taiwanul, iar Armata populară de eliberare a comunicat despre manevre destinate să simuleze o invazie în Taiwan.
Washingtonul, care a rupt în 1979 relaţiile sale diplomatice cu Taipeiul pentru a recunoaşte Beijingul ca singurul reprezentant al Chinei, rămâne cel mai puternic aliat al insulei şi principalul său furnizor de arme.
O lege americană obligă SUA să ajute insula să se apere în caz de conflict, dar Washingtonul aplică de decenii o aşa-numită politică de "ambiguitate strategică", abţinându-se să spună clar care sunt circumstanţele ce ar determina SUA să intervină militar în favoarea Taiwanului.
Armata taiwaneză este mult sub capacitatea forţelor armate chineze şi o mare parte din armamentul său, inclusiv flota sa de avioane de vânătoare, este depăşită.
Aceste tunuri de artilerie ar putea juca un rol esenţial în contracararea unei invazii, permiţând armatei taiwaneze să tragă direct asupra navelor de desant care transportă trupe şi să bombardeze plajele de debarcare.
În timpul mandatului său, fostul preşedinte american Donald Trump a intensificat vânzările de arme către Taiwan într-un context de tensiuni puternice între Beijing şi Washington, notează AFP.
Editor : V.M.